Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

AKNE in MASTNA KOŽA

Kateri je najslabši del pubertete? Počakajte, ne odgovorite na to. Osredotočimo se le na akne. Medtem ko so akne zelo pogoste v mladosti (in v naraščajočih primerih odraslih), še vedno veliko ne vemo o njih in kaj povzroča njihov nastanek. Sodobne raziskave so odkrile tri zanimive teorije o tem, zakaj ljudje dobimo akne.

Prva teorija, biologa Stephen Kellett in Paul Gilbert sta mnenja, da je vezano na človeški razvoj. Na eni točki so bili naši predniki pokriti s krznom. Naša telesa so proizvajala olje, imenovan sebum, ki je pomagal, da je bilo krzno gladko in sijoče. Potem, ko so se ljudje razvili, smo izgubili veliko telesne dlake, vendar smo ohranili  lojnice. Torej, še vedno proizvajamo vso to olje, toda brez krzna, kar zamaši naše pore.

Druga teorija, povezana z evolucijo, izhaja iz študije iz leta 2004, ki trdi, da so v mladostništvu najpogostejši akne. Človeška telesa v naših najstniških letih prihajajo v fizično, spolno in čustveno zrelost. Izbruhi so povezani z možgani, razvili so se kot način za preprečevanje izbire možnih partnerjev v tem času razvoja.

Obstaja tudi vedno več raziskav, ki nakazujejo, da akne so povezane z dieto in življenjskim slogom. Danes jemo drugače od tega, kako so se prehranjevali naši prvi predniki. Natančneje, naša povečana poraba mleka in predelane pšenice je bila povezana s povečano vsebnostjo aken. Skupaj s prehrano, so se načini in pogostost umivanja kože drastično spremenili. Z pogostim umivanjem  obraza tako, lahko povzročimo, da naša telesa proizvajajo prekomerne količine olja, ki zamašijo naše pore in nato vodijo v mozoljavost.

 

Mozolj  se razvije, ko se lojnice ali oljne žleze zamašijo in okužijo, kar povzroči otečene, rdeče lezije, napolnjene s gnojem.
Med puberteto se spremeni proizvodnja hormonov. To lahko povzroči prekomerno delovanje lojnic, ki se nahajajo na dnu foliklov las. Posledično se najverjetneje pojavijo tudi mozolji v najstniških letih in okoli menstruacije, pri ženskah.
Mozolji najpogosteje izražajo na obrazu, hrbtu, prsnem košu in ramenih. To pa je zato, ker je na teh področjih  veliko lojnih žlez.

Dobre in slabe bakterije
Nežno umivanje  lahko pomaga preprečiti okužbo, vendar pa lahko z prekomernim in grobim čiščenjem poslabšamo stanje mozoljev.
Tako kot v črevesju imamo tudi na koži “dobre” bakterije, ki ščitijo pred boleznimi in “slabimi” bakterijami, ki povzročajo okužbe.

OKUŽBA Z KVASOVKAMI

Nekatere vrste aken so  povezane z okužbami kvasovk. Pityrosporum, znan tudi kot malassezia ali folliculutis (lipofilna kvasovka) se zgodi, ko kvasovka s kvasom vstopi v lasne mešičke in se pomnoži, sproži izbruh drobnih, srbečih, zaobljenih mozoljev, ki spominjajo na akne. Pojavljajo se predvsem na zgornjem delu prsnega koša, ramenih in zgornjem delu hrbta, lahko pa tudi na obrazu. Večina ljudi ima ta kvas na koži, vendar če se preveč razvije, lahko povzroči težave. To se lahko zgodi tako moškim kot ženskam v mladih in srednjih letih. Vlažno, prepoteno okolje, oblačila iz sintetičnih vlaken in uporaba mastnih težkih kozmetičnih izdelkov lahko vse to še poslabšajo. Stanje je pogoste pri mladostnikih, verjetno zaradi povečane aktivnosti lojnic. Antibiotiki, ki se navadno uporabljajo za akne, lahko poslabšajo stanje, saj preprečujejo bakterije, ki bi sicer kontrolirale ta »kvas«. V primeru okužbe z kvasovko malassezija je potrebno proti glivično zdravljenje.

Vpliv prehrane pri aknah je nejasen, vendar, ker je znano, da zdrava, uravnotežena prehrana spodbuja dobro zdravje, nekateri prehranski dejavniki lahko vplivajo na verjetnost pridobivanja aken ali mozoljev.

Ne izločite vseh maščob iz prehrane. Zdrave maščobe iz oreškov, semen in oljčnega olja lahko pomagajo nadzirati vnetje.
Znano je, da imajo vitamini A, D in E vlogo pri ohranjanju zdrave kože, zato je možno, da ustrezna oskrba teh vitaminov pomaga pri preprečevanju aken.

Uživanje mleka je tudi povezana z aknami. Če mleko igra vlogo, je to lahko posledica hormonov v mleku. Vendar ugotovitve niso bile dokončne.

Pogosto je bilo rečeno tudi, da sladkor, čokolada in pikantna hrana sprožijo akne, vendar rezultati raziskav tega niso podprli. A sem videla kar nekaj primerov, ki so se tej hrani odrekli, ker so sami videli pozitivne rezultate z odstranitvijo teh izdelkov iz prehrane. Prisluhnite pa seveda sami svojemu telesu in opazujte, kdaj se pojavijo v najhujši meri, seveda tu ni za izključiti tudi stresa.

 

NEKAJ NARAVNIH NASVETOV ZA NEGO

Saj veste, na trgu je izdelkov za nego pri mastni aknasti koži ogromno. Sama sem pristaš naravnega in se vseh zdravljen najprej lotim na naraven način. Zelo dobre rezultate imam tudi z svojimi balmi. Seveda, bo še kakšen v to smer potreben oziroma ga imam v načrtu.

Za zdravljenje kože z glivično okužbo priporočam ZincBalm in SOSBalm. Enkrat na dan na kožo (ne velja za obraz) nanesite balm z cinkom, zato da mozolje posušite in nato SoSbalm, ki na kožo deluje antibakterijsko in antiglivično zaradi dodanih eteričnih olj čajevca, limonske trave, geranije, bosvelije in sivke.

SOS BALM

ZINC BALM

Za zdravljenje mozoljev/aken/mastne kože, pa priporočam naslednjo dnevno rutino:

  • Zjutraj očistite obraz z izbranim hidrolatom (geranija/čajevec/bosvelija/smilj/evkalipt)
  • Na tanko nanesite AtopicCream ali katero od vaših izbranih vlažilnih krem, za katere že preizkušeno veste, da vam ustrezajo
  • Zvečer na tanko nanesite ZincBalm, ta bo mozolje sušil in poskrbel za regeneracijo povrhnjice. Uporabljajte ga dokler mozolji niso posušeni.

Če se vam zdi, da vam ne ustreza nanos cinkove kreme po celotnem obrazu, ker vaša koža ni mastna, uporabite le točkovno. Prav tako priporočam uporabo eteričnega olja čajevca in geranije. Čajevec lahko uporabite direktno na mozolj, deloval bo antibakterijsko. Lahko pa ga samostojno ali skupaj z geranijo dodate v vlažilno kremo in ju dobro vmešate. Na 50g kreme lahko dodate 5 kapljic čajevca in 2 kapljici geranije.

Ne pozabite tudi na kako masko za obraz, super so naslednje sestavine: zeleni čaj, zeolit (ki ga priporočam tudi oralno), zelena glina, kalamin. Dobro je tudi da si pripravite kako pa parno kopel za obraz, saj z tem odprete pore, ki so glavna težava in vzrok nastanka mozoljev in mastne kože.

ATOPIC CREAM

Za več informacij in nasvetov sem vam na voljo, pomagala vam bom, če bo le v moji moči in izkušnjah.

 

Katarinca

 

 

 

 

 

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)