Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Zakaj izbrati mineralno UVA/UVB zaščito?

Tisti, ki nas spremljate že dalj časa veste, kako dolgo že pripravljamo mineralno zaščito. Predolgo, kar vam lahko pove, da resnično ni mačji kašelj in priznam, da je velik finančni in psihični zalogaj. Iskreno, če bi se 3 leta nazaj tega zavedali, dvomim, da bi stopili na pot izdelave sončne zaščite. Ker smo želeli, da je vse kot mora biti, je bila stvar še toliko bolj zapletana- zaščito pred UV žarki jemljemo resno, tako kot vašo kožo. Skozi vsa vnovična testiranja, smo vedno znova pristali na ZF 15. V laboratoriju so nam ves čas govorili, da bomo samo z mineralnima filtroma težko dosegli visok faktor, imeli so prav, ker pa smo prejeli toliko vaših prošenj po njej, smo se letos odločili,da vam jo ponudimo, saj nas nič ne stane, da vam vsaj to ZF 15, za katero imamo opravljene vse dokumente tudi ponudimo.

Moramo priznati, da nismo proti kemičnim filtrom, a se zavedamo, da jih ne prenaša vsaka koža dobro, ker pa naša punudba temelji zaenkrat predvsem na negi za občutljivo kožo, je edino prav, da vam ponudimo kot prvo, prav mineralno zaščito.

 

ZAKAJ POSEČI PO NARAVNI MINERALNI ZAŠČITI PRED UVA/UVB ŽARKI?

Mineralni zaščitni filtri  začnejo delovati zelo hitro po nanosu. Pozorni moramo biti le, da se dobro razporedijo na  koži. Prijazni so do kože, zato so tudi najboljša izbira za zaščito kože otrok in za ljudi z občutljivo kožo. Titanijev dioksid (titanium dioxide) in cinkov oksid (zinc oxide) sta sestavini, ki kraljujeta pri mineralni zaščiti. Obstaneta se na povrhnjici  in od tam odbijata sončne žarke.

Večina tradicionalnih sredstev za zaščito pred soncem vsebuje kemično kombinacijo vsaj dveh sestavin iz naslednjega seznama: oksibenzon, avobenzon, oktisalat, oktokrilen, homosalat in oktinoksat.

Znano je, da druge kemikalije v običajnih sredstvih za zaščito pred soncem lahko povzročajo draženje kože, izpuščaje, rdečico, srbečico, alergije…

 

SONČNA KREMA NAS MORA ZAŠČITITI PRED UVA/UVB ŽARKI!

Naše sonce nam na zemljo pošilja različne UV žarke. Žal pa pred vsemi nismo varni. Ozonska plast, nas ščiti pred UVC- žarki, deloma tudi pred UVB- žarki, preostali del UVB-  žarkov in UVA- žarkov pa žal doseže zemljo in s tem posledično doseže tudi našo kožo.

UVA žarki so tisti, ki prodirajo globlje v kožo, tvorijo tudi proste radikale, spreminjajo celice, tvojo kožo na dolgi rok izsušijo, poškodujejo kolagenska vlakna, pospešijo prezgodnje staranje, ko pa jih je tvoje telo vase sprejelo resnično preveč pa, ne pozabi, da lahko izzoveš tudi sončno alergijo, razne pigmentacije in druge nevšečnosti. UVB žarki lahko prodrejo v povrhnjico in so povzročitelji bolečih sončnih opeklin, alergijske reakcije …

 

ALI OBSTAJA NEGATIVNA PLAT NARAVNIH SONČNIH KREM?

Mineralne sončne kreme so v vseh pogledih najbolj varne in tudi zelo učinkovite, predvsem zaščita traja dlje časa, za razliko od kemičnih filtrov. Edina pomanjkljivost naravne zaščite je v vidnosti na koži. Cinkov in titanov oksid puščata na koži belo sled, kar pomeni, da krema za sonce opravlja svojo nalogo – deluje kot fizična pregrada med kožo in soncem. Naravna krema za sončenje se ne razgradi tako enostavno na soncu, kot to počne kemična, kar pomeni, da bo vaša koža dlje časa imela bolj zanesljiv vir zaščite. Lahko si izberemo sebi najljubšo obliko naravne zaščite. Na trgu boste našli naravne kreme z cinkovim oksidom, ali  kombinacijo titana in cinka. Najboljša je kombinacija obeh, saj s tem lahko zagotovimo širok spekter zaščite. Titanov in cinkov oksid v nano obliki pa posrbita tudi za manj vidno sled na koži. Mi se zaenkrat še nismo odločili za nano obliko.

 

KAJ PA SO NANO DELCI IN ALI SO VARNI?

Če se osredotočimo na mineralna filtra/ cinkov oksid in titanov dioksid, smo lahko brez skrbi, če vemo in nam je zagotovljeno tudi s strani proizvajalca (le ti nam podatek ali sta mineralna filtra brez nano delcev, zaupajo tudi na svoji embalaži. Nanodelci morajo biti skladni z zakonodajo EU in njihovo direktivo nam embalaži ustrezno označeni na listi sestavin z besedo ‘nano’  v oklepaju a šele od leta 2013). Kljub temu da so nanodelci tisti, ki mineralni sončni kremi omogočajo lažjo teksturo in nanos, so tudi izredno majhne velikosti in lahko prodirajo v plasti kože a zaenkrat potrjenih študij o prehajanju nano mineralnih delcev ni. Res je, da cinkov oksid velja za enega najvarnejših UV filtrov, vendar pa v obliki nanodelcev, lahko povzroči nastajanje prostih radikalov. Poleg tega pa nanodelcev ne marajo morski biologi, ki se s svojim ozaveščanjem trudijo spodbuditi ljudi, organizacije, da prenehajo z uporabo sintetičnih sončnih krem ter mineralnih krem v obliki nanodelcev, saj le te škodijo koralnim grebenom in povzročajo mnogo drugih nevšečnosti v povodnem svetu. Naša sončna krema ne vsebuje nano delcev, kar dokazuje tudi sled, ki jo krema pušča ob nanosu.

 

KOLIKŠNA JE KOLIČINA SONČE ZAŠČITE, KI DEJANSKO PREDSTAVLJA NAVEDENI SPF FAKTOR?

Sončne kreme so v laboratorijih testirane z 2mg količine na kvadratnem centimetru. Tako, da se moramo zavedati, da kreme v nezadostni količini nudijo precej manj zaščite. Spodnja slika prikazuje približno potrebno količino sončne kreme, ki zagotavlja navedeni SPF faktor na izdelku. Merica na sliki je čajna žlička. Ker večina ne uporabi zadostno količino sončne kreme, si izberite višji zaščitni faktor ali pogosto ponovite nanos.

      

 

Zdaj pa še na hitro, nekaj najpogostejših VAŠIH vprašanj vezanih na sončno zaščito:

Nekaj primerov najpogostejših vprašanj na Instagramu, vezanih na SPF zaščito:

Stranke: Katarina, katera je najboljša krema proti gubam?

Katarina: Krema z zaščitnim faktorjem.

Stranke: Ja, pa saj se mažem z SPF od nekdaj!

Katarina: Resno? Ja, bravo super. Jaz se zadnje 4 leti šele.

Stranke: Aja, ne, ne. Jaz se poleti moram, če ne me takoj opeče.

Katarina: Poleti? Ja, ok poleti se zato, da nas ne opeče. Jaz se mažem s SPF kremo vsak dan.

Stranke: Kaj? Halo? Zakaj pa to?  Saj ni sonca vsak dan! Pa čez leto te tako ne more opeči.

Katarina: Opeči res ne, lahko si pa pridelaš več drugih kožnih težav. Pigmente madeže, poslabšanje rozaceje, brazgotine zaradi aken, sončne pege, propad kolagena (gube)…

Stranke:  Se hecaš? Ja, samo ne predstavljam si mazati kremo, ki jo imam za na plažo, na obraz. Dobim mozolje, znojim se bolj v obraz, svetim, oči me pečejo…

Katarina: Hja, dobro kremo je težko najdt zase, ker je vsaka koža tako drugačna. Ampak izberi SPF kremo, ki je namenjena zaščiti obraza, ker gre za boljše formulacije. Dobra SPF krema za obraz, ti lahko nadomesti tudi dnevno kremo za obraz, če le tvoja koža nima večjih zahtev. Izbiraš lahko med anorganskimi(mineralni) in organskimi(kemični) filtri. Če imaš občutljivo kožo, ti bolj predlagam anorganske filtre. Je pa res, da so modernejši organski filtri primerni tudi že za občutljivčke.

Stranke: SPF kremo nanesem v enaki količini, kot katerokoli drugo kremo za obraz?

Katarina: Na žalost ne. SPF nanašaj v količini dveh prstov, to ti je najlažje merilo. Ta količina zagotavlja zaščito, ki je označena na embalaži.

Stranke: Resno? Se pravi, vse manj ne zagotavlja zaščite, ki je navedena? Se pravi 30 Spf, ki jo uporabljam za telo, dejansko ne nudi niti za 30 zaščite, ker na telesu jo itak razmažem do “nevidnega”

Katarina: Jup, true that. Če bi jo na telo nanašali v primerni količini, bi jo dejansko lahko porabili pri enkratni uporabi . A ker po telesu ne nosimo ličil, lahko nanos ponovimo pogosteje. Predvsem pa se držimo ponovitve po potenju, kopanju in je to bistvena razlika, kot z zaščito na obrazu.

Stranke: Samo, če se vedno mažem s SPF, kako potem sploh pridem do vitamina D, ki je tako pomemben?

Katarina: D vitamin se v našem telesu v stiku z UVB tvori nekje od od marca do oktobra. Ostale mesece žal ne. Zato je pomembno, dodajat D vitamin v vsakem primeru. Iskreno, sama rada nastavim noge na sončku in skušam dejansko bit čim več v krajših krilih/oblekah. Se pa res ne pražim na plaži.

Stranke: Po katerih zaščitnih filtrih najrajši posežeš ti?

Katarina: Na moji koži na obrazu se anorganski (mineralni) filtri nikakor ne obnesejo, žal. Povsod se mi odtisnejo in s tem tudi ne morem poskrbet za dobro zaščito, zato za obraz rada uporabljam kreme z organskimi(kemičnimi) filtri ali nano obliko mineralnih filtrov, kot sta cink in titan, ponavadi si te izberem obarvane in jih le fiksiram z mineralnim pudrom v kamnu.

Stranke: Čakaj, prav slišim NANO? A ni to fuul slabo?

Katarina: Iz stališča zdrave kože nikakor, bolj je problem iz stališča okolja (morja, jezera, mikroorganizmi), zato na morju/jezeru/rekah uporabljam anorgansko zaščito. Med letom, pa po večini organske kreme. Prihaja pa tudi vedno več organskih(kemičnih) filtrov, ki ne ogrožajo okolja. Najboljša zaščita kože je dosežena prav v miksu anorganskih & organskih filtrov.

Stranke: Kaj pa zaščita otrok?

Katarina: Nekako najrajši posežem po anorganskih (mineralnih) zaščitnih kremah. Že iz tega razloga, ker je bela vsa na plaži. Dokler je bela vem, da je zaščitena.

Upam, da vam je vsaj malce bolj jasno zakaj je zaščita pred UV žarki pomembna za zdravje vaše kože. Po kakšni in kolikšni zaščiti boste posegli VI, pa je odvisno od narave vašega dela in seveda zahtevah vaše kože.

Zapomnite pa si, da je še tako mala zaščita boljša, kot nezaščita!

Katarina

 

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)