Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

UV zaščita las, lasišča in zmanjševanje fotopoškodb

 Zelo veliko pozornosti navadno namenjamo zaščiti obraza in telesa, kaj pa lasje, ki so tudi izpostavljeni sončnim žarkom? Vam je poznan izraz fotostaranje las? Lahko naštejete 5 produktov za zaščito las pred soncem?

V današnjem blogu bomo opisali zakaj je pomembno zaščititi tudi lase in lasišče ter kako to najlažje naredimo. 

Zgradba las 

Las je sestavljen iz skorje, kutikule in medule. Skorja predstavlja 90 % celotne teže las. Ta plast daje lasem prožnost, moč, elastičnost in barvo. Lasje so v glavnem iz keratina (85 %), lipidov in drugih molekul kot je melanin (pigment). 

Kako UV svetloba škoduje lasem?

Dejstvo, da več kot polovica ženske populacije uporablja barve za lase, ni presenetljivo. Takšni lasje so kemično poškodovani, hkrati pa so izpostavljeni še zunanjim dejavnikom kot je UV sevanje in cigaretni dim. Kakšne so posledice?

UVB sevanje vpliva na vse plasti las, a njegova intenzivnost skozi sloje upada. Če so lasje poškodovani (barvanje ali beljenje), lahko pride omenjeno sevanje tudi do same skorje, kjer lahko povzroči strukturne spremembe. UVA sevanje pa prodira globlje, vse do skorje.  

Fotostaranje las

Najpomembnejša posledica UV sevanja je zmanjšanje mehanske trdnosti lasnih vlaken zaradi lomljenja povezav med vlakni (disulfidna vez) in pa razgradnja beljakovin. Pride pa tudi do tvorbe reaktivnih kisikovih spojin (predvsem zaradi UVA svetlobe). Lasje so posledično bolj porozni, lasna vlakna pa manj čvrsta. Torej, lasje se hitreje lomijo in so bolj hrapavi, konice so razcepljene in lasje so na videz brez življenja in niso sijoči. 

Pigmenti zaščitijo lase

Poznamo 2 vrsti pigmenta melanina, eumelanin in feomelanin. Oba nas zaščitita pred učinki UV sevanja, eumelanin pa je bolj stabilen in nas tudi bolj zaščiti. Sivi lasje so bolj dovzetni za poškodbe, saj nimajo več pigmentov, ki bi jih zaščitili. 

Katere snovi v kombinaciji z UV filtri zaščitijo naše lase?

  • Rastlinski izvlečki imajo antioksidativno vlogo (ginko, kamelija, vinska trta, acai, artičoka, granatno jabolko, riž…)
  • Vitamini delujejo antioksidativno in preprečijo ali upočasnijo fotopoškodbe (beta karoten, retinil pamitat, tokoferil acetat…)
  • Silikoni na laseh tvorijo film in pripomorejo k obnovi poškodovanih predelov las
  • Aminokisline pripomorejo k večji odpornosti vlaken (hidrolizirani rastlinski proteini)

UV filtri

Načeloma se uporabljajo za izdelke za zaščito las pred UV svetlobo podobni filtri kot za zaščito kože, a ti ne tvorijo filma in se ne zadržijo na laseh. Torej, če šampon vsebuje UV filtre, se le ti sperejo skupaj s šamponom, nekoliko dlje pa ostanejo na laseh, če so UV filtri v pršilu ali v balzamu, ki si ga pustimo na laseh dlje časa in tako imajo filtri večjo možnost, da se oprimejo las. Se pa danes večinoma uporabljajo filtri, ki se oprimejo las in jih posledično lahko ščitijo dlje časa (cinamidopropiltrimonijev klorid, dimetilpabamidopropil lauridimonijev tozilat). 

Kako pa je s prehranskimi dodatki?

Stres, slaba prehrana, sonce, cigaretni dim so le nekateri dejavniki, ki lahko zelo slabo vplivajo na naše lase. Poleg lomljenja las in razcepljenih konic, lahko pride do prevelikega izpadanja las ali celo plešavosti, lasje pa so bolj tanki. Mnogi se zato poslužujejo prehranskih dodatkov, da so lasje bolj čvrsti, zdravi in manj izpadajo, a je treba paziti, saj lahko preveliki odmerki povzročijo ravno nasproten učinek. Na sliki spodaj so dnevni dovoljeni odmerki mikronutrientov, ki lahko pozitivno delujejo na naše lase. 

Kako pa UV sevanje vpliva na naše lasišče?

Veliko sprememb na lasišču je povezanih z UV sevanjem. Nekatere od teh so aktinična keratoza, eritematozni lupus, sindrom rdečega lasišča, pa tudi poslabšanje atopijskega ali seboroičnega dermatitisa. Večinoma se spremembe opisujejo kot srbeč, pekoč občutek, včasih pride do vnetja, ali pa konstantah opeklin na lasišču.  

Kako zaščititi lasišče?

Sončne kreme so zelo razširjene in dobro zaščitijo kožo, a je njihova uporaba na lasišču nepriljubljena, razen, če imamo čisto plešaste predele. Še vedno pa so pokrivala tista, ki najbolje zaščitijo naše lasišče, čeprav nekateri niso ravno pristaši pokrival.

Na splošno pa je zelo malo študij narejenih za dokazovanje ustrezne zaščite lasišča pred soncem. Tako, da je tu še kar nekaj manevrskega prostora za raziskovanje in mogoče tudi nove izdelke na trgu. 

SPF za lase?

Za zaščito las ne moremo uporabiti SPF, ampak se uporablja termin HPF, ki pomeni faktor za zaščito las. Meri se kot razlika v mehanskih lastnostih las, ki so zaščiteni v primerjavi s tistimi, ki niso, se pravi prožnost, lomljivost itd. 

 

Leite MGA, Maia Campos PMBG. Photoprotective Effects of a Multifunctional Hair Care Formulation Containing Botanical Extracts, Vitamins, and UV Filters. Photochemistry and Photobiology. 2018

Trüeb RM. Effect of Ultraviolet Radiation, Smoking and Nutrition on Hair. Current Problems in Dermatology. 2015;47:107–120.

Dario MF, Baby AR, Velasco MVR. Effects of solar radiation on hair and photoprotection. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology. 2015;153:240–246

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)