Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Naravni vs. konvencionalni dezodorant

Zavajujoče bi bilo trditi, da naravni dezodorant ne vsebuje kemikalij – vse, česar se dotaknete, je narejeno iz kemikalij, vključno z jabolkom.
Vendar se veliko ljudi, vključno z mano, počuti bolje, če uporablja izdelke s sestavinami, ki jih lahko dejansko izgovori ali prepozna.

Sestavite naših naravnih dezodorantov

Namesto, da bi uporabili aluminijev klorohidrat in aluminijev cirkonij, da bi preprečili potenje v naravnih dezodorantih uporabljamo:

  • kokosovo olje,
  • koruzni škrob,
  • tapioko,
  • magnezijevo olje,
  • dekalat
  • še veliko drugih naravnih sestavin.

Sestavine kot so soda, eterična olja, hidrolati, zeolit, črno oglje pa pomagajo nevtralizirajo škodljive vonjave, ki jih povzročajo bakterije. So poznani in na splošno veljajo za varne in vedno je dobro vedeti, kaj dajete na svojo kožo, čeprav mislim, da mnogi še vedno ne razumejo točno kaj in kako. No, pa saj jih popolnoma razumemo.

S podjetjem strmimo k tem, da ne zavajamo svojih kupcev, ampak vam ponudimo znanja in izkušnje, preko objav in blogov, ki nastajajo v sodelovanju s kozmetologi. Želimo, da se zavedate, da ni vse kar je naravno super in vse nenaravno bljak. Zdi se mi, da je pri dezodorantih največ različnih mnenj, kakšne izbrati.

Samo zato, ker je izdelek izdelan iz “naravnih sestavin” ne pomeni, da vaše telo na to ne bo reagiralo. Če imate občutljivo kožo, poiščite  dezodorante, ki ne vsebujejo barvil, sode, alkohola in sintetičnih dišav.

Dezodorant ali antiperspirant

Najprej želim razčistiti nekaj zmede glede izrazov “antiperspirant” in “dezodorant.” Odločilna značilnost antiperspiranta je, da vsebuje aluminij, ki blokira znojne žleze in preprečuje, da bi se potili, kar za zdravje vsekakor ni ok, toliko vemo. Dezodorant pa le nevtralizira bakterije v znoju in pomaga preprečevati neprijeten vonj, kar pomeni, da se boste še vedno znojili, a ne boste zasmrdeli,  če boste seveda našli tak dezodorat, ki vas bo dobro ščitil.

Kaj pravi znanost o antiperspirantu na osnovi aluminija?

Verjetno ste že slišali vse vrste trditev o tem, zakaj bi morali uporabljati naravni deodorant. Razstavimo nekaj najpogostejših argumentov.

Ni prepričljivih dokazov, ki bi dokazali povezavo med rakom in antiperspirantom na osnovi aluminija.

Čeprav se skoraj vsi znanstveniki strinjajo z odsotnostjo povezave, nekateri uporabniki in neodvisna raziskovanja trdijo, da obstaja dober odnos med antiperspirantom na osnovi aluminija in rakom, zlasti rakom dojke. Govorice se širijo od ust do ust in po elektronski pošti, spletu, blogih in še preden se dodobra zavedamo je na tisoče ljudi previdnejših. Tudi sama spadam med slednje.

Rak dojke se najpogosteje pojavi v zgornjem zunanjem tkivu, ki je geografsko zelo blizu mesta, kjer ljudje uporabljajo antiperspirant. Logika je v tem, da tkivo absorbira kemikalije, ki jih ni mogoče znojiti (ker, nosite antiperspirant) in povzroči mutacije celic, ki se nato spremenijo v raka. Vendar pa je s sistematičnim pregledom razmerja med rakom dojk in antiperspiranti odkril, da za to povezavo ni dokazov. Pa vseeno, meni vredno razmisleka.

Piše se tudi o tem, da se aluminij lažje absorbira v bezgavke, če se ranimo ob britju in nato nanesemo antiperspirant, ker tudi to lahko povzroči raka. Kar nekaj je bilo že povedanega, tudi iz strani dermatologov v povezavi z ranicami in prehajanjem aluminija, pa tudi nekaterih drugih sestavin.  Ameriško društvo za boj proti raku poroča, da je ta trditev neutemeljena. Ampak, to enako društvo tudi sporoča, da hrana, zlasti procesirana (delikatese) nima vpliva na razvoj ali širitev raka. Hm…

Antiperspirant in Alzheimer

Ni dvoma o tem, da sta rak in Alzheimerjeva bolezen grozljivi bolezni. V iskanju smisla za te grozne bolezni se mnogi obrnejo na raziskovanje izdelkov, ki jih uporabljajo v vsakdanjem življenju in skušajo odkriti, ali bi lahko bili krivci.

Eden takšnih vzrokov je aluminij v običajnem antiperspirantu, ki naj bi povzročil nenormalno rast celic, ki se spremeni v rakave tumorje. Zato so se začeli širiti naravni dezodoranti. Takšni dezodoranti so običajno tudi brez parabenov – konzervansov, za katere menijo, da naj bi posredno povzročali raka.
Nekatere študije iz šestdesetih let prejšnjega stoletja so odkrile povečano raven aluminija v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo, zaradi česar so ljudje pomislili, da je lahko antiperspirant vzrok za to stanje. Vendar je bila ta povezava razveljavljena tudi zato, ker ni dosledne in ugledne znanosti, ki bi jo podkrepila. Pa spet ne vemo zagotovo ali le ne želimo. Presodite sami.

Kaj pa parabeni?

Parabeni v antiperspirantu naj vas skrbijo najmanj sploh, če govorimo o zdravi koži

Parabeni so v večini konvencionalnih kozmetičnih izdelkih in delujejo, kot konzervansi. Nekatere raziskave so pokazale, da imajo šibke estrogenske lastnosti, zato se nekateri bojijo, da bi lahko prispevali k povečanju delitve celic in sčasoma raku dojk. Vendar pa je estrogen v telesu stokrat ali celo tisočkrat močnejši od parabenov, zato tudi to najverjetneje ni pomemben vzrok raka dojke.
Zopet ni jasnih dokazov o neposredni povezavi parabenov in kakršnih koli posebnih zdravstvenih težav.

ŠE vedno ne veste ali kupiti naravni dezodorant ali antipersirant?

Res ni nobenih prepričljivih dokazov, da bo nošenje antiperspiranta na osnovi aluminija povzročilo raka ali katero koli drugo grozno bolezen. Vendar pa obstajajo številni kozmetični razlogi, ki vas lahko prepričajo, da preizkusite naravni dezodorant.

Čeprav ni dokazov, ki bi dokazovali kakršno koli povezavo med aluminijevim in rakom dojke, Alzheimerjevo boleznijo ali katero koli drugo pomembno zdravstveno težavo, a je tudi težko dokazati, da je takšno razmerje nemogoče. Če ste že bolj nagnjeni k kateri koli od teh bolezni in vam nošenje naravnega dezodoranta pomaga ponoči “spati”, vsekakor pozdravljamo to!

Ali naravni dezodorant lahko ščiti pred neprijetnimi vonjavami enako dobro kot klasični?

Odvisno, koliko ste nagnjeni k neprijetnim vonjavam, kakšna je vaš hormonska slika, prehrana, aktivnost itd.
Vsekakor  se najboljše izkažejo dezodoranti s sodo a o tem, zakaj ne želimo sode, smo se že razpisali tu:

https://skinfairytale.si/shop/2018/10/05/je-soda-v-naravnih-dezodorantih-res-varna/

Ker smo mnenja, da je preventiva vsekakor v vseh pogledih boljša kot kurativa in se zavedamo, da študije niso narejene vedno le v prid kupcev in uporabnikov, saj je tudi odvisno, kdo jih preverja ali drugače: plača (upsi) , smo v ponudbo uvrstili popolnoma naravne dezodorante. Upam, da se izkažejo v vašem vsakdanu. Našim dezodorantom smo dodali magnezijevo olje, saj nam prav vsem magnezij v telesu naredi le dobro in je pomemben pri ohranjanju zdravega življenja in  ima dokazano najboljso absorbcijo prav preko kože.

Izbirate lahko med tremi različnimi vonji:

Sladka naravna dišava Figa & bezeg (roza)

https://skinfairytale.si/izdelek/figabezeg-dezodorant/

Osvežilna in poživljajoča  Poprova meta & črni poper (zelen)

https://skinfairytale.si/izdelek/metapoper-dezodorant/

Pomirjujoči in nežni Sivka & majaron & ylang ylang (viola)

https://skinfairytale.si/izdelek/sivkamajaronylang-ylang/

Veliko informacij o naših produktih lahko najdete med komentarji na našem instagram profilu tukaj.

Za vas sem blog pripravila Katarinca

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)