Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Čiščenje atopične kože

Vzdrževanje in izboljšanje funkcije barierne funkcije igra glavno vlogo pri zdravljenju atopijskega dermatitisa (AD). Uporaba vlažilnih sredstev (krem, losijonov) je učinkovit način, saj prepreči transepidermalno izgubo vodo (TEWL) ter prepreči nove izbruhe.

Tuširanje je lahko za bolnike z atopijskim dermatitisom dvorezni meč, saj lahko sredstva za čiščenje kože vsebujejo dražilna sredstva, alergene. Čistilna sredstva lahko odstranijo lipide s povrhnjice in tako povečajo transepidermalno izgubo vode ter ogrozijo barierno funkcijo kože. Razvoj vlažilnih in nežnih čistilnih sredstev za tuširanje je zelo pomemben korak za paciente z atopijskim dermatitisom. Namen razvoja teh izdelkov je predvsem, da omogočajo učinkovito čiščenje, vendar pri tem ne poškodujejo ali razdražijo kože.

Ali je vsakodnevno tuširanje in umivanje s čistilnimi sredstvi zaželjeno pri pacientih z atopijskim dermatitisom?

Vsakodnevna tuširanje in kopeli so seveda zaželjeni tudi pri atopikih, saj odstranjujejo luske, dražilna sredstva ter alergene s kože. Milom, šamponom in klasičnim gelom za tuširanje se naj atopiki izogibajo, saj ti dražijo in še dodatno izsušijo kožo. Atopiki običajno proizvajajo premalo sebuma in zato potrebujejo le minimalne količine čistilnih sredstev, saj lahko ta odstranijo lipide s površine kože. 

Edina primerna oblika so oljni geli za tuširanje, ki kožo navlažijo in ne odstranjujejo lipidov s povrhnjice. Oljni geli lahko imajo poleg čistilnega učinka tudi emolientno delovanje. Emolienti so glavna sredstva za zdravljenje vseh stopenj atopijskega dermatitisa. Običajno elastična in zaščitna kožna bariera je pri atopikih oslabljena, emolienti pa se borijo proti suhosti kože in transepidermalni izgubi vode.

Emolienti zajemajo maziva (npr. glikol, gliceril stearat in sojini steroli), ki mehčajo kožo, okluzivne snovi (npr. vazelin, dimetikon in mineralno olje), ki tvorijo plast za zaustavitev izhlapevanja vode in vlažilna sredstva (npr. sečnina, glicerol in mlečna kislina), ki privlačijo in zadržujejo vodo.

Površinsko aktivne snovi so lahko dobre

Čistilna sredstva imajo nepogrešljivo vlogo pri odstranjevanju umazanije, sebuma, znoja ter mikroorganizmov, vendar lahko povzročijo ponavljajoče in subklinične poškodbe kožne bariere. 

Površinsko aktivne snovi zaradi svoje amfoternosti (to je prisotnost hidrofilnih in hidrofobnih komponent v molekulah), znižujejo površinsko napetost in tako omogočajo nastanek emulzij. Površinsko aktivne snovi imajo naslednje učinke:

  • Čiščenje: odstranitev umazanije s kože in las
  • Penjenje: nekatere vrste površinsko aktivnih snovi imajo večjo moč penjenja
  • Emulgiranje: združitev dveh med seboj nezdružljivih tekočin, kar omogoča pripravo emulzij
  • Raztapljanje netopnih snovi

Vendar so lahko tudi slabe, predvsem za osebe s kožnimi obolenji

Številna kozmetična podjetja tržijo velik nabor čistilnih izdelkov, za katere trdijo, da imajo nizek alergen potencial in ne dražijo kože. Vendar številne študije dokazujejo negativne učinke površinsko aktivnih snovi na kožo, predvsem pa morajo pri njihovi uporabi biti pazljive osebe z občutljivo kožo ali kožnimi obolenji. 

Škodljivi učinki površinsko aktivnih snovi na kožo so naslednji:

  • Alkalizacija: predvsem značilna za klasična mila, ki nastajajo iz baz (natrijev hidroksid) in povzročijo zelo velik dvig pH vrednosti na koži; pH mil je po navadi med 9,5 in 13, medtem, ko ima koža pH med 4,5-6
  • Odstranjevanje lipidov s površine kože: površinsko aktivne snovi imajo to sposobnost, da solubilizirajo membranske lipide (predvsem ceramide)
  • Poškodbe beljakovin kože: interakcija s keratinom in povzročitev denaturacije
  • Otekanje celičnih membran in kolagenskih vlaken: učinki izhajajo iz škodljivih učinkov na beljakovine kože. Med umivanjem pride do otekanja celic in proteinov, nato pa se voda začne izgubljati, kar vodi do suhe, hrapave in luščeče kože. Otekanje celičnih membran je povezano predvsem z anionskimi površinsko aktivnimi snovi in njihovim dražilnim potencialom.
  • Citotoksičnost, izražena s celično lizo, ko je kožna bariera poškodovana in njene spremembe prepustnosti postanejo nepopravljive

 

Nedražilne povšinsko aktivne snovi obstajajo!

Neionske površinsko aktivne snovi so ena skupina izmed površinsko aktivnih snovi, ki se razlikujejo o tem, da nimajo električnega naboja. Njihova moč čiščenja in penjenja je dokaj šibka, vendar kot smo omenili zgoraj, pacienti z atopijskim dermatitisom ne potrebujejo močnih čistilnih sredstev. Poleg tega imajo neionske površinsko aktivne snovi nizko potencialno toksičnost in veljajo za najbolj nežne.

Mednje štejemo alkil poliglukozide, kot so koko glukozid, lavril glukozid, decil glukozid ter kokamid DEA. Koko glukozid je pridobljen iz obnovljivih surovin in je kombinacija maščobnih alkoholov na osnovi kokosa in glukoze.

Kaj je torej zelo pomembno pri izbiri čistilnih sredstev za občutljivo kožo?

Pomembno je, da izbiramo najprej pravilne tipe formulacij. Pri izbiri čistilnih sredstev se izogibamo anionskim in kationskim površinsko aktivnim snovem ter milom. Poskušamo izbrati formulacije, ki vsebujejo čim več emolientov in snovi, ki pomagajo pri obnavljanju barierne funkcije kože. To pomeni, da so najbolj primerna izbira oljni geli za tuširanje, ki vsebujejo emoliente in nežna čistilna sredstva (neionske površinsko aktivne snovi), ki bodo pomagala odstraniti umazanijo s kože, vendar brez da bi pri tem poškodovala barierno funkcijo.

Zelo pomembno je tudi, da izdelki za čiščenje ne vsebujejo dodanih parfumov ter barvil, ki lahko še dodatno razdražijo kožo. Naj bodo izdelki za čiščenje naravni in naj vsebujejo sestavine, ki delujejo protivnetno.

Poleg emolientov so v čistilnih sredstvih zaželjene tudi omega-3 maščobne kisline

Nenasičene maščobne kisline, kot so omega-3, omega-6 in omega-9, so naravno prisotne v rastlinskih oljih, ki delujejo emolientno. Rastlinska olja bogata z omega maščobnimi kislinami se pogosto uporabljajo lokalno, saj zmanjšajo transepidermalno izgubo vode, pripomorejo k obnavljanju lipidov v povrhnjici in omogočajo obnovo barierne funkcije kože. Zaradi svoje sposobnosti, da na koži tvorijo neprepusten film, preprečujejo vdor mikroorganizmov, da ti ne morejo dostopati do odprtih ran.

V eni izmed študij so preverjali učinek lanenega olja, ki je bogato z omega-3 kislinami, na celjenje odprtih ran. Omega-3 kisline so izkazale pospešeno celjenje poškodovanega tkiva, pri čemer se je po 14 dneh tvoril nov epitelij, barierna funkcija kože pa se je popolnoma obnovila. Prav tako so na območju negovanem z omega-3 maščobnimi kislinami opazili povečano tvorbo keratina in ponovno vzpostavljanje kolagenskih vlaken.

Zato smo vam pri SkinFairytale pripravili dva nova izdelka za čiščenje kože. Koža je veliko več kot le ščit našega telesa.
Poskrbimo, da postane zopet čudovita in zdrava.Ker vemo, kako težko je najti dober in nežen izdelek za prhanje občutljive in srbeče kože, za vas pripravljamo nežne, naravne in učinkovite izdelke.Lajšanje suhe in srbeče kože se začne pri prhanju.

Tuš gel – 200ml

Oljni tuš gel – 200ml

Blog zapis je nastal v sodelovanju z Cosmedoc.si
Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)