LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Ali poznaš svoj tip kože?

Velikokrat opazimo, da svetovalke v trgovinah stranke sprašujejo po njihovem tipu kože. A iskreno povedano se večkrat izkaže, da stranka ne ve kakšen tip kože ima, zaradi česar se tudi ne more odločiti za nakup pravilnega izdelka za nego. S tipi kože je povezanih tudi precej različnih mitov, zato bomo tokrat pogledali kaj je značilno za kakšen tip kože, da boste na koncu objave vedeli kakšen tip kože imate in na podlagi tega tudi izbrali prave izdelke za nego.

Poznamo torej osnovne tipe kože: suha, mešana, mastna. Vendar ni vse tako enostavno, saj se k tipom kože lahko pridružijo še razna stanja, kot so dehidriranost, občutljiva koža, akne, gube, hiperpigmentacije in podobno. Vsekakor pa tudi tip kože ni tako enostaven, kot se na prvi poglej zdi. Če bi želeli konkretno določiti kaj naša koža potrebuje bi morali opraviti sklop raznih testov, s temu namenjenimi napravami, za določanje hidratiranosti kože, transepidermalne izgube vode, količine in sestave lipidov, vnetja, pH,.. Ampak ker nas realno večina nima možnosti, da bi opravili te teste, se zanašamo na bolj splošne ocene tipa kože.

Suha koža

Preprosto povedano, suha koža se nanaša na kožo, ki ji primanjkuje olja. Suha koža je tip kože, ki proizvaja manj sebuma, kot običajna ali mastna koža. Lahko se že rodimo z naravno bolj suho kožo ali pa je suha koža posledica zunanjih dejavnikov, kot so ekstremne temperature, uporaba klimatskih naprav in ogrevanja v zaprtih prostorih, slaba prehrana, onesnaževanje in izpostavljenost UV svetlobi. Vsi ti dejavniki lahko povzročijo, da koža sčasoma prične proizvajati manj sebuma.

Ko govorimo o suhi koži imamo v mislih vse dele obraza, torej koža je suha tudi na T-coni in na bradi, kjer se običajno pri normalni koži čez dan vsaj malo zmasti. Suha koža ima po navadi grobo teksturo, izgleda suha, lahko so opazne bele suhe luske, lahko poka in pride do nastanka ranic.

Kakšno nego potrebuje suha koža?

Pri vseh tipih kože je najpomembnejši korak čiščenje. Vedno kožo najprej dobro očistimo z nežnim čistilnim sredstvom, ki naj ne vsebuje površinsko aktivnih snovi in alkohola. Naslednji korak naj bo tonik, s katerim ponovno vzpostavimo kisel pH na površini kože. Predvsem nujen korak, ponovno pri vseh tipih kože, je vlaženje. Vlaga v koži je nujna, saj če ne skrbite zanjo, se lahko suhi koži pridruži še dehidriranost. Poglejte za dobrimi serumi za vlaženje, ki naj vsebujejo glicerol, hialuronsko kislino, aminokisline, ureo,.. Zdaj pa k nadomeščanju tega, kar pri suhi koži manjka in to so lipidi. Suho kožo v večini primerov spremlja tudi rahla poškodba bariere, saj so lipidi bistveni za vzdrževanje barierne funkcije kože. Bistvenega pomena je, da lipide nadomeščamo z uporabo ustrezne kreme, prilagojene za suho kožo. To pomeni, da naj vsebuje rastlinska olja s primerno maščobno-kislinsko sestavo, ceramide in fosfolipide.

Mešan tip kože

Mešan tip kože ima običajno največ ljudi. Pri mešanemu tipu kože gre za prisotnost dveh različnih con in sicer suhe in mastne kože. Pri mešanem tipu kože se običajno izloča več sebuma na T-coni in na bradi, medtem ko je predel ličnic običajno suh. Pore so bolj odprte na delih, kjer se izloča več sebuma, lahko je pojavljajo komedoni. Pore so zaprte na predelih, kjer je koža bolj suha.

Kakšno nego potrebuje mešan tip kože?

Mešan tip kože je najbolj ”zmešan”. Kaj sploh ta tip kože hoče od nas? Hoče maščobo ali ne? Hoče vlago ali ne? Ker sem jaz tudi na strani (z)mešanega tipa kože, vem kako vam je. Ampak s tem, da se držite nekaterih osnovnih korak v negi boste zagotovo dosegli lepo in sijočo kožo. Torej najprej je pomembno čiščenje, pri čemer moram nujno poudariti, da ne posegajte po agresivnih čistilnih sredstvih in alkoholih samo zato, ker je koža na nekaterih predelih mastna, ker jo boste samo razdražili. Ponovno posežemo po nežnih čistilnih sredstvih in po čiščenju nanesemo tonik.

Vlaga je bistvenega pomena, zato je dober vlažilen serum nepogrešljiv v vaši rutini. V primeru problematičnega predela T-cone ali brade, si lahko omislite tudi kakšne blage kisline ali retinoide, ki jih nanašate točkovno, da zmanjšate izločanje sebuma in očistite pore. Izbira zadnjega koraka v negi, torej kreme je najbolj problematična, saj nam bo vlažilna krema morda na licih ”premalo”, na področju čela in brade pa bo bogata krema preveč za vašo kožo. Poskušajte najti neko ravnovesje, pri čemer naj bo krema ravno prav vlažilna, a tudi ravno prav mastna. Idealna izbira je Skinfairytale AtopicCream.

Mastna koža

Mastna koža je tip kože, ki je precej kompliciran za negovanje. Gre za tip kože, pri katerem so žleze lojnice prekomerno aktivne in posledično na obraz izločajo veliko količine sebuma. Običajno mastno kožo identificiramo tako, da se na vseh delih obraza mastimo. Koža se pri mastnem tipu na videz sveti, površina izgleda voskasta, pore so opazne in bolj odprte.

Kako negovati mastno kožo?

Veliko mastnokožk se spopada s težavo dehidriranosti kože. Zaradi mastnega izgleda imamo občutek, da je treba kožo bolj grobo očistiti in napojiti z alkoholiziranimi izdelki, ki bodo zmanjšali izločanje sebuma. Posledica tega je pa velikokrat poškodba barierne funkcije, kar za seboj prinese še veliko transepidermalno izgubo vode, na koncu pa še večje količine sebuma, saj se koža na tak način bori proti izgubi vlage. Tako, da tudi mastno kožo čistite z nežnimi čistilnimi sredstvi na vodni osnovi, ne z trdimi mili, saj imajo ta previsok pH. Vedno nadaljujte s tonikom, nato pa še z vlaženjem. Ne glede na to, da marsikatero punco z mastno kožo skrbi, da je to vsega preveč, verjemite, da koža potrebuje vlago. Vlažilen serum ne bo dodatno zmastil kože, bo pa zagotovil, da je ta ustrezno hidratirana. Izločanje sebuma lahko normalizirano z občasno uporabo kislinskih pilingov ali retinoidov. Kot zadnji korak nege nanesite lahko vlažilno kremo.

Občutljiva koža

Osebe z občutljivo kožo izdelke na nekaterih delih obraza normalno prenašajo, na drugih mestih pa jim lahko isti izdelek povzroča draženje.  Čeprav osebe, ki imajo občutljivo kožo ne kažejo objektivnih znakov draženja, so nenehno prisotni srbež, pekoč ter zbadajoč občutek ter zategovanje. Objektivni znaki so običajno odsotni, občasno pa je pojavljajo eritem, suhost ali izpuščaji. Ločimo tri tipe občutljive kože, glede na njihove znake. Tip 1 ima oslabljeno kožno bariero, pri čemer posameznik iz kože izgublja večjo količino vode, spremenjena pa je tudi sestava kožnih maščob. Tip 2 so osebe, ki imajo normalno kožno barierno, vendar v njihovi koži prihaja do vnetnih procesov. Tip 3 so osebe, ki imajo normalno kožno bariero in v koži ne prihaja do vnetnih procesov, vseeno pa imajo subjektivne znake draženja.

Kako negovati občutljivo kožo?

Pri občutljivi koži veljajo popolnoma enaki koraki, kot za vse tipe kože zgoraj, le da bodite pozorni, da so vaši izdelki brez dodanih dišav, eteričnih olj, barvil, saj so te sestavine zelo pogosti alergeni, ki vam lahko izzovejo reakcije. Pri Skinfairytale imamo prav za takšen tip kože razvite m izdelke, ki bodo zmanjšali vašo preobčutljivost in okrepili  barierno funkcijo.

Dehidrirana koža

Običajno ljudje suho in dehidrirano kožo kar enačimo, vendar si ta dva tipa nista kože nista podobna in nimata enakih potreb. Dehidrirano kožo lahko ima tudi nekdo, ki se načeloma spopada z mastnim tipom kože. Pravzaprav poenostavljeno povedano dehidrirani kože primanjkuje vlage. Do tega pride zaradi povečane izgube vode, zaradi česar se vsebnost vode v koži zmanjša pod 13 %. Dehidrirano kožo je težje identificirati, kot suho kožo, vendar so nekateri znaki, na podlagi katerih lahko določimo ali je naša koža resnično dehidrirana. Dehidrirana koža zgleda bledo, imamo občutek zategovanja na koži, je bolj občutljiva, kaže pa tudi pospešene znake staranja, kot je povešena koža in globoke gube.

Kaj narediti, če imam dehidrirano kožo?

Vlaga, vlaga in še enkrat vlaga. To je najbolj bistveno pri dehidrirani koži. Z uporabo vlažilnih sredstev stremimo k temu, da se v koži čimprej ponovno vzpostavi normalen odstotek vlažnosti. Vsekakor pa ne gre pozabiti, da morate vlago v kožo zakleniti. To pomeni, da morate po nanosu vlažilnih sredstev nanesti še kremo ali olje, ki bo delovalo kot bariera, da bo vlaga dejansko šla v kožo, namesto da bi izhlapela v okolico.

Blog nastal v sodelovanju z Cosmedoc.si

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)