Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

AKNE – kako si lahko pomagamo sami?

Preden se naravnost vržemo v akne, naj vas najprej malo pomirimo. Z aknami se vsaj enkrat v življenju sreča več kot 90 % celotne populacije, tako moški kot tudi ženske v različnih starostih, pojavljajo pa se v blažjih in težjih oblikah. Torej, akne so nekaj vsakdanjega, kar pa ne pomeni, da niso moteče. Vidijo se na prvi pogled, zaradi njih imamo lahko nižjo samozavest, poleg tega pa še bolijo na dotik.

V blogu se bomo dotaknili več tem, a ne bomo šli v podrobnosti, saj je informacij toliko, da človek ne ve več, kaj bi z njimi. Zato bomo temu rekli uvod v svet aken, če pa vas bo tema podrobneje zanimala, pa vam z veseljem napišemo še kakšen bolj podroben blog na to temo.

Kaj so akne?

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) definira akne kot bolezen, ki zajema žleze lojnice in lasne mešičke (folikle), ki se kaže kot črni ali beli ogrci, če pa pride do vnetja pa nastanejo papule, pustule ali nodule.

Seveda imamo v slovenščini izrazov za različne oblike aken res veliko, odvisno od tega, kateri del plasti kože je prizadet. Dlje kot segajo akne (globlja plast povrhnjice ali celo dermisa), o težjih oblikah govorimo. Če pa so bolj površinske in neboleče, pa jih štejemo pod blažje oblike aken, ki so velikokrat le prehodna faza.

Akne so pogoste, kaj to pomeni za kozmetično industrijo in za nas?

Vsako leto se na račun aken porabijo ogromne vsote denarja. To pa tudi pomeni, da se veliko denarja nameni razvoju novih izdelkov za nego kože nagnjene k aknam, kar za nas uporabnike pomeni večjo izbiro kozmetičnih izdelkov. To je hkrati lahko blagoslov ali pa nočna mora. Včasih se človek v vsej poplavi izdelkov težko znajde, ampak dejstvo je, da lahko najdemo izdelek, ki nam ustreza, saj najbrž obstaja.

Kako nastanejo akne?

  1. Povečana proizvodnja sebuma in luščenje.
  2. Zaradi luščenja se kopičijo odmrle celice ali korneociti, ki zamašijo poro.
  3. S tem ustvarimo popoln prostor za razrast cutibacterium acnes znotraj folikla, ki je normalno prisotna na naši koži.
  4. Cutibacterium acnes pa lahko povzroči še vnetje in imunski odziv.

Najpomembnejša dejavnika sta prva dva, ker skupaj povzročita nastanek primarne oblike aken – mikrokomedon, ki se razvije v ne vnetni komedon ali pa se potem vname in se razvije v papule, pustule ali nodule. Androgeni hormoni povečajo proizvodnjo sebuma, zato tudi velikokrat govorimo o hormonsko-nastalih aknah.

Nekaj splošnih napotkov, ki lahko pripomorejo k izboljšanemu stanju

Po navadi imajo posamezniki s kožo nagnjeno k aknam, tudi občutljivo kožo. Pri kozmetičnih izdelkih vam zato svetujemo, da:

  1. Uporabljate neodišavljene izdelke.
  2. Uporabljate kislinske ali encimske pilinge.
  3. Se držite nege za obraz in grete vedno spat z očiščenim obrazom, ne z ličili.
  4. Obraz očistite zjutraj in zvečer, če je nujno potrebno, očistite tudi po nošenju maske.
  5. Kupujte izdelke, ki so nežni do kože.

In še, da:

  1. Obiščete dermatologa, če se stanje ne izboljšuje.
  2. Se pogovarjate po telefonu po slušalkah in ne naslanjate telefona na uho.
  3. Menjate na 2 dni prevleko za vzglavnik (lahko uporabite brisačo).
  4. Si osušite obraz z robčki in ne z brisačo, ki jo uporabljate še za roke.
  5. Se čim manj dotikate obraza.

Kako pa je z zdravljenjem aken?

Topikalni retinoidi in antibiotiki

Se uspešno borijo proti aknam iz več razlogov. Zavirajo nastanek in število mikrokomedonov, zmanjšujejo zrele komedone, spodbujajo normalno luščenje, nekateri retinoidi delujejo protivnetno.

Za najboljše rezultate je priporočljiva uporaba v začetni fazi razvoja aken, nanos povsod, kjer je to potrebno. V primeru vnetij je potrebna kombinacija z antibiotiki. Retinoidi tudi pripomorejo k boljše u prehajanju topikalnih antibiotikov, ko se stanje umiri, pa vzdržujemo stanje le z retinoidi. Načeloma pa je za zmanjšanje vnetja primeren tudi benzoil peroksid.

Retinoidi so primerni za blage in zmerne oblike aken, kot tudi za vzdrževanje stanja, ko je že prišlo do izboljšave.

V spodnji razpredelnici so navedena topikalna zdravila, ki jih lahko uporabljamo v primeru blagih do zmernih aken.

Topikalna zdravila Zmanjša komedone Antimikrobno delovanje Protivnetno delovanje
Tretinoin ++
Izotretinoin ++ +/-
Adapalen ++ +
Tezaroten ++ +/-
Azelaična kislina + + +/-
Eritromicin +/- ++ +
Klindamicin +/- ++ +
Benzoil peroksid + +++ +/-
Salicilna kislina +/-

 

V razpredelnici smo navedli znane posledice topikalnih zdravil za posameznike s kožo nagnjeno k aknam.

Topikalna zdravila Rdečica Luščenje Pekoč občutek Izbruh
Tretinoin +++ +++ ++ ++
Izotretinoin ++ ++ + +
Adapalen + + + +
Tezaroten ++ + + +
Azelaična kislina + + ++
Benzoil peroksid ++ ++ + +
Topikalni antibiotik +/- +/- +/- +/-

 

Hormonska terapija

Cilj hormonske terapije je zmanjšati vpliv androgenih hormonov na lojnico in na keratinocite. To lahko med drugim dosežemo z peroralnimi kontraceptivi, glukokortikoidi in drugimi.

Kontracepcija je še ena možnost ˝obvladovanja˝ aken, a se morate zavedati, da kontracepcija  ne ustreza vsakomur in imajo nekatere ženske resne negativne posledice in se potem odločijo za prenehanje uporabe.

Peroralni izotretinoin

Glavno zdravilo za hude oblike aken (nodule, pustule). Cilja na vse dejavnike, ki povzročajo akne, zadnje čase ga več uporabljajo za primere, ko se posameznik ne odziva na terapijo. Neželeni učinki so pogosti, a obvladljivi (suha koža, oči, razpokane ustnice, glavoboli…). V nekaterih primerih je potrebno ponovno zdravljenje. Med jemanjem izotretinoina morate paziti, da ne zanosite, saj je izotretinoin teratogen in lahko usodno vpliva na plod med 3. in 8. tednom nosečnosti.

Kot alternativa za zmanjšanje vnetja, pa se lahko jemlje peroralno tudi cink, običajno 200 mg na dan.

Kaj pa druge terapije?

Obstajajo tudi kemični pilingi, a se za to odločite le, če vam je dermatolog to svetoval, drugače lahko naredite koži več škode kot koristi. Druga možnost je fototerapija z ultravijolično svetlobo in pa terapija s kortikosteroidi.

V blogu smo vam želeli predstaviti del sveta aken. Resnično je zelo veliko znanega na to temo in je težko vse povzeti v enem blogu. Če imate probleme z aknami, je na voljo več različnih načinov zdravljenja, največ pa lahko naredite že doma s pravilno izbiro izdelkov in konstantno nego kože. Sicer na akne vpliva lahko več faktorjev, zato v primeru zmernih ali hudih aken, priporočamo obisk dermatologa, ki vam bo svetoval, kako bo potekalo nadaljnje zdravljenje.

Literatura:

Roth PT. Attacking Acne: OTC Topical Treatments. Clinical Skin Care. Cosmetics&Toiletries. New York. 2020

Gollnick H, Cunliffe W,  Berson D, Dreno B, Finlay A, Leyden J, Shalita AR, Thiboutot D. Management of Acne: A Report From a Global Alliance to Improve Outcomes in Acne. 2003; 49(1):1-37

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)