Con il prodotto in Europa..
SLO

Kaj pa kozmetika v lekarnah?

Kje kupujete sončne kreme? Vam lekarna predstavlja mesto, kjer dobite nasvet o negi kože, sploh če imate probleme z aknami ali pa atopijskim dermatitisom? Ko se vam pojavijo težave s kožo se zatečete v drogerijo ali v lekarno?

V blogu opišemo kaj pomenijo izdelki, ki se prodajajo v lekarnah, po čem se razlikujejo od drogerijskih, če se in podobno.

Ekskluzivnost izdelkov iz lekarn

Izdelki, ki se prodajajo v lekarnah so še vedno kozmetični izdelki, je pa res, da ponujajo neko ekskluzivnost. V lekarnah delajo farmacevti, oblečeni v bele halje in jim mogoče ljudje podzavestno bolj zaupamo? Včasih so recimo mazila za plenični izpuščaj in sončne kreme kupovali izključno v lekarnah, ker jih drugje niti niso prodajali, ni bilo pa še toliko spletnih trgovin. Danes je situacija čisto drugačna.

Bela embalaža za zdravilo?

Vsi izdelki, ki se prodajajo v lekarnah imajo pretežno bele embalaže in predstavljajo neko čistost in spominjajo na zdravila. Čeprav v resnici ni nobene podlage, s katero bi dokazali, da so lekarniški izdelki boljši od drugih. Če so označeni kot kozmetični izdelki, morajo upoštevati zakonodajo o kozmetičnih izdelkih, kjerkoli se prodajajo.

Dermatološko testirano

Izraz, ki ga velikokrat zasledimo v kozmetični industriji. Dermatološko testiranje se opravi na minimalno 20 prostovoljcih, test se izvaja 48-72 ur. Po končanem testu se oceni ali je prišlo do kakšne neželene reakcije oziroma kakšno je splošno stanje kože po nanosu izdelka. Testiranje nadzoruje dermatolog, ki po testiranju tudi napiše mnenje o izdelku glede na videne rezultate.

Izraz nam ne da zagotovila, da nam bo izdelek ustrezal, je pa definitivno potrditev, da so izdelek že testirali določeni uporabniki, ki po koncu študije niso imeli reakcij in to pomeni, da je manjša verjetnost da bi jo imeli sami. Še vedno pa, če izdelka ne nanesemo na lastno kožo, ne moremo biti prepričani, da nam izdelek ustreza.

Dermokozmetika

Kozmetika, ki je klinično testirana in izdelana po standardih, ki načeloma veljajo za farmacevtsko industrijo, a so še vedno kozmetični izdelki. V osnovi so takšni izdelki namenjeni negi kože, ki je nagnjena k alergijam, je občutljiva ali problematična. Izdelki imajo aktivne učinkovine v določenih koncentracijah in pripomorejo k izboljšanju stanja kože, ki zahteva mogoče malo več naše pozornosti.

Največkrat se posamezniki  zatečejo v lekarno, ker ne vedo, kateri izdelek kupiti oziroma imajo določen problem s kožo, farmacevti pa pripomorejo k razrešitvi dvomov in obstaja večja verjetnost, da izdelek, ki ga iščete obstaja v lekarni. Hkrati pa vam ponudijo še tester, da lahko izdelek preizkusite doma.

˝Izdelek je hipoalergen˝, hipoalergena kozmetika

Tudi ta stavek dostikrat zasledimo pri veliko proizvajalcih, ampak kaj nam sploh pove? Tu ne gre za nobeno študijo, pač pa proizvajalec trdi, da v določenem izdelku ni nobenih znanih alergenov. Med njih po navadi spadajo določene dišave, konzervansi, tudi nekatere površinsko aktivne snovi (čistilci) in druge snovi. Hipoalergeni izdelki po navadi nimajo vonja in so malo bolj preproste sestave, a vam to ne da nikakršnega zagotovila, da vam bo izdelek ustrezal, je le informacija, da izdelek ne vsebuje določenih potencialno alergenih sestavin. Kar vam lahko služi kot informacija glede sestave, ne da pa vam zagotovila, da vam izdelek ne bo povzročal alergije.

Kakšno je realno stanje?

Večinoma se kozmetični izdelki kupujejo preko spleta, veliko spletnih strani tudi nudi pomoč pri izbiri izdelka glede na stanje vaše kože.

Veliko podjetij se odloči za dermatološko testiranje izdelka, tudi če se izdelki ne bodo prodajali v lekarnah, saj je to lahko uporabna informacija za potencialnega kupca. Izdelki, ki se prodajajo v drogerijah, niso nič manj kvalitetni, so pa mogoče izdelani za široko potrošnjo in so njihove cene lahko bolj dostopne. V lekarnah pa najdemo izdelke srednjega cenovnega razreda in pa višjega. Ljudje smo si različni in pomembno je, da imamo v ponudbi izdelke, ki so v različnih cenovnih kategorijah.

Je lekarna le marketinška poteza?

Nekdo bi lahko to razumel kot da je res, saj lekarna sama po sebi daje neko verodostojnost in sigurnost, uporabniki pa verjamejo v kvaliteto izdelkov. Kar pa ne pomeni, da preko spleta ali v drugih fizičnih trgovinah ne moremo dobiti enako kakovostnih izdelkov, saj je na trgu res ogromno izbire.

In še enkrat, proizvajalci ne izdelujejo kozmetičnih izdelkov za lekarne in za druga prodajna mesta ločeno, vendar pa so vsi izdelki enaki po sestavi in so izdelani pod istimi pogoji, so shranjeni v isti embalaži in so enake kvalitete.

 

Preverite naše izdelke v naši trgovini –> 

Onesti con te e
con la tua pelle
 • Non vogliamo che tu scelga tra cosmetici naturali o artificiali, ma sappiamo che sai come scegliere ciò che funziona e fa bene alla tua pelle.
 • Scegliamo attentamente gli ingredienti che funzionano!
 • I principi attivi vengono selezionati in % in base all'effetto desiderato e non solo per essere inseriti nell'elenco degli ingredienti (INCI)!
 • Naturale non sempre significa sicuro!
  I nostri prodotti sono dermatologicamente testati e sono composti da ingredienti selezionati che si sono rivelati benefici e non irritanti sulla pelle, non solo in TEORIA, ma anche nella pratica.
Oltre 40.000
clienti soddisfatti
Cliente verificato
Aleksandra R.
5.0
 • #
 • #
 • #
 • #
 • #

Ottime creme! Io e mia figlia siamo appassionate di ProtectBalm, la uso per il viso perché ho la pelle molto sensibile e secca; la passo sul corpo di mia figlia che ha la pelle arrossata a causa di una reazione al cibo. ❤️

#

Fairytale fa benecifienza

SkinFairytale dona 10 centesimi di ogni prodotto venduto in beneficenza. Ad oggi, sono stati donati più di 2.500 euro per questo scopo. Per aumentare questo importo, puoi aiutarci con i tuoi acquisti! :)
#

So che non sempre è facile decidere sulle scelte che facciamo. Ecco perché sono qui per consigliarti su cosa fa bene o non fa bene alla tua pelle.

# katarina@skinfairytale.it