Sa proizvedeno u Europi.
SLO

Kaj pa kozmetika v lekarnah?

Kje kupujete sončne kreme? Vam lekarna predstavlja mesto, kjer dobite nasvet o negi kože, sploh če imate probleme z aknami ali pa atopijskim dermatitisom? Ko se vam pojavijo težave s kožo se zatečete v drogerijo ali v lekarno?

V blogu opišemo kaj pomenijo izdelki, ki se prodajajo v lekarnah, po čem se razlikujejo od drogerijskih, če se in podobno.

Ekskluzivnost izdelkov iz lekarn

Izdelki, ki se prodajajo v lekarnah so še vedno kozmetični izdelki, je pa res, da ponujajo neko ekskluzivnost. V lekarnah delajo farmacevti, oblečeni v bele halje in jim mogoče ljudje podzavestno bolj zaupamo? Včasih so recimo mazila za plenični izpuščaj in sončne kreme kupovali izključno v lekarnah, ker jih drugje niti niso prodajali, ni bilo pa še toliko spletnih trgovin. Danes je situacija čisto drugačna.

Bela embalaža za zdravilo?

Vsi izdelki, ki se prodajajo v lekarnah imajo pretežno bele embalaže in predstavljajo neko čistost in spominjajo na zdravila. Čeprav v resnici ni nobene podlage, s katero bi dokazali, da so lekarniški izdelki boljši od drugih. Če so označeni kot kozmetični izdelki, morajo upoštevati zakonodajo o kozmetičnih izdelkih, kjerkoli se prodajajo.

Dermatološko testirano

Izraz, ki ga velikokrat zasledimo v kozmetični industriji. Dermatološko testiranje se opravi na minimalno 20 prostovoljcih, test se izvaja 48-72 ur. Po končanem testu se oceni ali je prišlo do kakšne neželene reakcije oziroma kakšno je splošno stanje kože po nanosu izdelka. Testiranje nadzoruje dermatolog, ki po testiranju tudi napiše mnenje o izdelku glede na videne rezultate.

Izraz nam ne da zagotovila, da nam bo izdelek ustrezal, je pa definitivno potrditev, da so izdelek že testirali določeni uporabniki, ki po koncu študije niso imeli reakcij in to pomeni, da je manjša verjetnost da bi jo imeli sami. Še vedno pa, če izdelka ne nanesemo na lastno kožo, ne moremo biti prepričani, da nam izdelek ustreza.

Dermokozmetika

Kozmetika, ki je klinično testirana in izdelana po standardih, ki načeloma veljajo za farmacevtsko industrijo, a so še vedno kozmetični izdelki. V osnovi so takšni izdelki namenjeni negi kože, ki je nagnjena k alergijam, je občutljiva ali problematična. Izdelki imajo aktivne učinkovine v določenih koncentracijah in pripomorejo k izboljšanju stanja kože, ki zahteva mogoče malo več naše pozornosti.

Največkrat se posamezniki  zatečejo v lekarno, ker ne vedo, kateri izdelek kupiti oziroma imajo določen problem s kožo, farmacevti pa pripomorejo k razrešitvi dvomov in obstaja večja verjetnost, da izdelek, ki ga iščete obstaja v lekarni. Hkrati pa vam ponudijo še tester, da lahko izdelek preizkusite doma.

˝Izdelek je hipoalergen˝, hipoalergena kozmetika

Tudi ta stavek dostikrat zasledimo pri veliko proizvajalcih, ampak kaj nam sploh pove? Tu ne gre za nobeno študijo, pač pa proizvajalec trdi, da v določenem izdelku ni nobenih znanih alergenov. Med njih po navadi spadajo določene dišave, konzervansi, tudi nekatere površinsko aktivne snovi (čistilci) in druge snovi. Hipoalergeni izdelki po navadi nimajo vonja in so malo bolj preproste sestave, a vam to ne da nikakršnega zagotovila, da vam bo izdelek ustrezal, je le informacija, da izdelek ne vsebuje določenih potencialno alergenih sestavin. Kar vam lahko služi kot informacija glede sestave, ne da pa vam zagotovila, da vam izdelek ne bo povzročal alergije.

Kakšno je realno stanje?

Večinoma se kozmetični izdelki kupujejo preko spleta, veliko spletnih strani tudi nudi pomoč pri izbiri izdelka glede na stanje vaše kože.

Veliko podjetij se odloči za dermatološko testiranje izdelka, tudi če se izdelki ne bodo prodajali v lekarnah, saj je to lahko uporabna informacija za potencialnega kupca. Izdelki, ki se prodajajo v drogerijah, niso nič manj kvalitetni, so pa mogoče izdelani za široko potrošnjo in so njihove cene lahko bolj dostopne. V lekarnah pa najdemo izdelke srednjega cenovnega razreda in pa višjega. Ljudje smo si različni in pomembno je, da imamo v ponudbi izdelke, ki so v različnih cenovnih kategorijah.

Je lekarna le marketinška poteza?

Nekdo bi lahko to razumel kot da je res, saj lekarna sama po sebi daje neko verodostojnost in sigurnost, uporabniki pa verjamejo v kvaliteto izdelkov. Kar pa ne pomeni, da preko spleta ali v drugih fizičnih trgovinah ne moremo dobiti enako kakovostnih izdelkov, saj je na trgu res ogromno izbire.

In še enkrat, proizvajalci ne izdelujejo kozmetičnih izdelkov za lekarne in za druga prodajna mesta ločeno, vendar pa so vsi izdelki enaki po sestavi in so izdelani pod istimi pogoji, so shranjeni v isti embalaži in so enake kvalitete.

 

Preverite naše izdelke v naši trgovini –> 

Iskren prema vama
i vašoj koži
 • Ne želimo da odlučujete između prirodne ili neprirodne kozmetike, već znate odabrati ono što djeluje i dobro je za vašu kožu.
 • Pažljivo biramo sastojke koji djeluju!
 • Aktivni sastojci koji se biraju prema željenom učinku, a ne samo zbog upisa na deklaraciju (INCI)!
 • Prirodno ne znači uvijek sigurno!
  Naši proizvodi su dermatološki testirani i napravljeni od odabranih sastojaka koji su se u NAŠOJ praksi, a ne samo TEORIJE, pokazali blagotvornima i neiritirajućima za kožu.
Više od 40.000
zadovoljnih kupaca
Provjereni kupac
Aleksandra R.
5.0
 • #
 • #
 • #
 • #
 • #

Odlične kreme! Moja kćer i ja volimo Protect balzam, koristim ga na licu jer imam jako osjetljivu, suhu kožu; a kćeri mažem suhe mrlje po tijelu, posljedice reakcije na hranu. ❤️

#

Nevjerojatna dobrotvorna organizacija

SkinFairytale donira 10 centi od svakog prodanog proizvoda u dobrotvorne svrhe. Do danas je u tu svrhu isplaćeno više od 2500 eura. Kako biste još više povećali ovaj iznos, možete nam pomoći i svojom kupnjom! :)
#

Znam da nije uvijek lako donijeti odluku s našim širokim izborom. Zato sam ja tu da vas savjetujem što je dobro, a što nije za vašu kožu. Ako trebate malu pomoć ili želite dobiti moju preporuku,

# katarina@skinfairytale.si