Sa proizvedeno u Europi.
SLO

7 sestavin, ki se jim je dobro izogniti pri negi občutljive in atopijske kože

Epidermis (povrhnjica) je največji in morda eden najbolj temeljnih organov našega telesa. Ne samo, da nas ščiti pred škodljivimi bakterijskimi sevi, kot je Staphylococcus aureus, ampak je tudi zvest “vratar”, ki prepušča kisik, vlago in druge hranilne elemente.

Ljudje z ekcemom morate biti še posebej pozorni na to, kaj si nanašate na kožo, da le ta ostane zdrava in varna, hkrati pa morate vedeti, čemu se izogibati, da ne bi sprožili dodatnih vnetij. Danes vam predstavim katerim sestavinam se je potrebno izogniti pri negi kože z ekcemi oz. dermatitisom.

1. DIŠAVE

Dišave so dodane, da izdelki prijetno dišijo in včasih prekrijejo vonj sestavin, ker večina olj,maselj in aktivnih sestavin nima prijetnega vonja. So pa sorazmerno pogost alergen, oziroma njihove komponente so po večini alergene in nanje lahko reagira veliko bolnikov z občutljivo kožo. Na splošno se jih osebe z občutljivo kožo ali dermatitisom izogibajte, kadar je le mogoče. V naši liniji za atopike vsebujejo dišavo OilShower in ShowerGel a je dišava brez enega samega alergena izbrana z namenom in zavedanjem.

2. ETERIČNA OLJA

V nasprotju s splošnim prepričanjem naravne dišave načeloma enako verjetno povzročajo alergije kot sintetične, lahko celo bolj, kar za zdravo kožo ni problem.  Načeloma bi vam lahko napisala le to, a bom dodala še nekaj- aromaterapevti poznamo komponente eteričnih olj in marsikatera so naravnost čudovita za dermatitis, a niso dišavnice. Problem je v tem, da jih večina izdelkov vsebuje zaradi vonja in prav ti, ki najlepše dišijo (sivka, citrusi..) so tudi potencialno zelo alergeni in ne spadajo na občutljivo kožo.

3. UREA

Sečnina je lahko fantastična sestavina za določena stanja kože. Zlasti je lahko keratolitik, ki pomaga pri odstranjevanju debele plasti lusk pri luskavici, žuljih in kurjih očesih, vendar pa je pri atopijskem dermatitisu (AD) lahko dražeč in lahko prispeva k poškodbi kislega plašča kože. Čeprav je lahko strokovno oblikovan za bolnike z AD, se mu je verjetno najbolje izogniti.

4. LANOLIN

Lanolin se že stoletja uporablja v negovalni in kozmetični industriji kože kot učinkovito mehčalo, ki se pogosto uporablja v kremah za telo in losjonih, da zaklene  vlago v kožo in prepreči izgubo vode (okluziv). Toda lanolin ima tudi slabosti – draži občutljivo kože in povzroča alergijske reakcije! Lanolin boste našli v veliko izdelkih, tako naravnih kot lekarniških, saj je njegova uporaba enostavna in cenovno ugodna in se zlahka priključi formulacijam.

Lanolin izvira iz ovčje volne in tako, kot vam odsvetujem nošnjo volnenih izdelkov, vam odsvetujem tudi kozmetiko za nego, ki vsebuje lanolin. Saj lahko povzročite ravno nasprotni učinek-  da atopijski dermatitis še naprej “plameni”. Lanolin odlično zamenjajo vazelin, ter primerna masla ali olja primerna za atopike.

5. RETINOIDI

Retinoidi so razred zdravil, povezanih z vitaminom A. Imajo pomembno vlogo tako za akne kot tudi za preprečevanje staranja, vendar imajo svojo ceno: pogosto so dražljivi in ​​lahko sprožijo izbruhe ekcemov. Na splošno se jim je treba izogibati pri bolnikih z občutljivo kožo ali jih vsaj uporabljati zelo, zelo previdno.

6. ETANOL

Etanol (alkohol) je pogosto sestavina gelov & čistilnih sredstev. Ti so lahki, hladijo in v nekaj sekundah izhlapijo. Vendar pa lahko pri pacientih z AD in občutljivo kožo alkoholi “pikajo”, pečejo in izsušujejo kožo, zato se jim je najbolje izogniti.
Predvsem pa ti niso enaki maščobnim alkoholom, kot je cetilnim ali cetearilnim alkohol, ki jih koža na splošno dobro prenaša in so pogosto prisotni v številnih preizkušenih pripravkih za ekcem.

7. OLIVNO OLJE

Oljčno olje ima razmeroma nizko razmerje linolne kisline in oleinske kisline. Kot kaže, lahko lokalna uporaba olja poškoduje kožno pregrado in poslabša simptome ekcema.
Kot kaže študija, je bilo nekaj primerov kontaktnega dermatitisa in alergijskih reakcij tudi na same olive ne le oljčno olje. Jaz olivno olje resnično odsvetujem tudi pri negi kože dojenčkov, saj lahko s tem poslabšamo zdravo bariero, zaradi katere otrok lahko razvije tudi dermatitis. Spomnim se, ko smo testirali olivno olje, kot samo sestavino na atopični koži, ko sem oblikovala AtopicBalm. Sprva je bilo stanje kože bistveno boljše, s časoma pa se je koža drastično začela slabšati, kar je povzročilo le začaran krog mazanja in dodatne izsušitve kože.

Enako je potrebna previdnost pri samem kokosovem olju, mandljevim oljem, sezamom, arašidovim oljem. Tisti, ki pa imate znano alergijo na latex, pa obvezno izogibati se karite maslu.

Upam, da vam današnji blog zapis pride prav, pri negi vašega dermatitisa.

Katarina

Iskren prema vama
i vašoj koži
 • Ne želimo da odlučujete između prirodne ili neprirodne kozmetike, već znate odabrati ono što djeluje i dobro je za vašu kožu.
 • Pažljivo biramo sastojke koji djeluju!
 • Aktivni sastojci koji se biraju prema željenom učinku, a ne samo zbog upisa na deklaraciju (INCI)!
 • Prirodno ne znači uvijek sigurno!
  Naši proizvodi su dermatološki testirani i napravljeni od odabranih sastojaka koji su se u NAŠOJ praksi, a ne samo TEORIJE, pokazali blagotvornima i neiritirajućima za kožu.
Više od 40.000
zadovoljnih kupaca
Provjereni kupac
Aleksandra R.
5.0
 • #
 • #
 • #
 • #
 • #

Odlične kreme! Moja kćer i ja volimo Protect balzam, koristim ga na licu jer imam jako osjetljivu, suhu kožu; a kćeri mažem suhe mrlje po tijelu, posljedice reakcije na hranu. ❤️

#

Nevjerojatna dobrotvorna organizacija

SkinFairytale donira 10 centi od svakog prodanog proizvoda u dobrotvorne svrhe. Do danas je u tu svrhu isplaćeno više od 2500 eura. Kako biste još više povećali ovaj iznos, možete nam pomoći i svojom kupnjom! :)
#

Znam da nije uvijek lako donijeti odluku s našim širokim izborom. Zato sam ja tu da vas savjetujem što je dobro, a što nije za vašu kožu. Ako trebate malu pomoć ili želite dobiti moju preporuku,

# katarina@skinfairytale.si