RAZVAJANJE Z MASLI | -10%!

LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Zaščita bariere v zimskih mesecih

Suha koža pozimi je pogosta težava sploh na našem območju, povezana pa je predvsem z okolijskimi razmerami, ki prevladujejo v tem letnem času in uporabo neprimernih kozmetičnih izdelkov. Več dejavnikov prispeva k razvoju suhe kože pozimi in razumevanje vloge kožne pregrade je ključnega pomena.

Kaj je kožna pregrada?

Kožna pregrada je ključna komponenta pri ohranjanju zdravja kože. Sestavljena je iz rožene plasti, najbolj zunanje plasti povrhnjice, v kateri so korneociti (celice) in medceličnimi lipidi, in skupaj služijo kot zaščita pred okolijskimi dejavniki. 

Rožena plast je sestavljena iz korneocitov (odmrle kožne celice), vgrajenih v lipidni matriks. Ta lipidni matriks je sestavljen iz ceramidov, maščobnih kislin in holesterola, kar ustvarja kompleksno strukturo, ki jo pogosto imenujemo “lipidna pregrada”. Ta lipidna pregrada je ključnega pomena za preprečevanje izgube vode in ohranjanje navlaženosti kože. V primeru, da so korneociti in lipidi čvrsto povezani skupaj, je kožna pregrada zdrava in služi svojemu namenu.

Ko je kožna pregrada ogrožena, lahko povzroči različne težave s kožo, vključno s suhostjo, občutljivostjo, vnetjem in povečano dovzetnostjo za okužbe. Dejavniki, kot so močna čistila, okolijski pogoji, starost in nekatere kožne bolezni, lahko prispevajo k motnjam kožne pregrade.

Vloge kožne pregrade:

Preprečevanje izgube vode: kožna pregrada deluje kot ovira pred čezmerno izgubo vode iz telesa in pomaga vzdrževati ustrezno raven vlažnosti v koži.

Zaščita pred zunanjimi dražilnimi dejavniki: služi kot zaščitni ščit pred okolijskimi dejavniki, kot so onesnaževalci, mikrobi in alergeni. To pomaga preprečiti draženje in okužbe.

Uravnavanje temperature: kožna pregrada prispeva k uravnavanju telesne temperature tako, da preprečuje čezmerno izgubo vode s potenjem.

Blokiranje UV-sevanja: Zunanje plasti kože zagotavljajo nekaj zaščite pred ultravijoličnim (UV) sevanjem sonca, kar pomaga preprečiti poškodbe globljih plasti kože.

Vzdrževanje pH ravnovesja: plast na koži ima rahlo kisel pH in pregrada pomaga ohranjati to kislost, kar ustvarja okolje, ki preprečuje rast škodljivih mikroorganizmov.

Zagotavljanje mehanske podpore: Rožena plast s svojimi plastmi odmrlih kožnih celic zagotavlja mehansko trdnost kože in nudi odpornost na fizični stres

Dejavniki, ki pozimi prispevajo k suhi koži:

 • Nizka vlažnost: hladen zrak zadrži manj vlage kot topel zrak. Pozimi je zrak pogosto bolj suh, še posebej pri ogrevalnih sistemih v zaprtih prostorih. Ta nizka vlažnost vodi do povečanega izhlapevanja vlage iz kože.
 • Izpostavljenost vetru: Hladno in vetrovno vreme lahko koži odstrani naravna olja, kar še poveča suhost. Veter lahko tudi poveča stopnjo izgube vlage s površine kože.
 • Vroče prhe: Čeprav so vroče prhe v hladnem vremenu morda mamljive, lahko dejansko prispevajo k suhi koži. Vroča voda odstrani naravna olja s kože, zaradi česar postane suha in bolj nagnjena k draženju.
 • Notranje ogrevanje: Sistemi centralnega ogrevanja, kamini in grelniki prostorov lahko ustvarijo suho notranje okolje, kar dodatno prispeva k izgubi vlage iz kože.
 • Prekomerno čiščenje: Prekomerno čiščenje ali uporaba močnih čistilnih sredstev lahko odstrani naravna olja s kože in poruši lipidno pregrado, kar povzroči suhost in razdraženost.
 • Kožna stanja: Določena kožna stanja, kot so ekcem, luskavica ali atopični dermatitis, lahko ogrozijo kožno pregrado. V teh pogojih je sposobnost kože, da zadržuje vlago, oslabljena.
 • Genetika: Nekateri posamezniki so lahko genetsko nagnjeni k šibkejši kožni pregradi, zaradi česar so bolj dovzetni za suhost in občutljivost.

Najbolj so tem dejavnikom izpostavljene roke, če ne nosimo rokavic in pa seveda obraz. Ušesa včasih zaščitimo s pokrivalom, večinoma pa so tudi ta na udaru. 

Obnovitev kožne pregrade:

To lahko vključuje uporabo nežnih čistil, vlažilcev s sestavinami, ki podpirajo bariero, izogibanje grobim izdelkom za nego kože, zaščito kože pred ekstremnimi vremenskimi razmerami in ohranjanje splošnega zdravja kože. V hujših primerih je priporočljivo posvetovanje z dermatologom za osebna priporočila in zdravljenje.

Izdelki in sestavine za izboljšanje stanja suhe kože pozimi in podporo kožne bariere:

Vlažilna čistila: Uporabite blago, vlažilno čistilo, ki ne odstranjuje naravnih olj. Poiščite izdelke s sestavinami, kot sta hialuronska kislina ali glicerin in blage površinsko aktivne snovi.

Vlažilne in negovalne kreme: izberite bogato, mehčalno vlažilno kremo, ki pomaga zadrževati vlago. Poiščite sestavine, kot so naravna olja (na primer svetlinovo, olje črne kumine ali mangovo maslo), da okrepite kožno pregrado. Izdelek naj vsebuje tudi vlažilce kot jer recimo pantenol, glicerol, alantoin, hialuronska kislina. 

Idealen izdelek za krepitev kožne bariere najdeš tudi pri nas: AtopicCream

Losjoni: Izdelki, ki vsebujejo vlažilce, kot so glicerol, pantenol ali alantoin, ki zadržijo vlago ter pomagajo hidrirati kožo. Poleg tega pa po navadi pripomorejo k hitrejšemu celjenju kože in jo pomirjajo. 

Idealen izdelek za vlaženje in pomiritev suhe/razdražene kože najdeš tudi pri nas: AtopicLotion

Okluzivi: Okluzivi, ustvarijo zaščitno pregrado na koži in preprečujejo izgubo vlage. 

Idealen izdelek, ki posnema lastnosti vazelina in zaščiti kožo pred zunanjimi dejavniki najdeš tudi pri nas: ProtectBalm

Zaščita pred soncem: tudi pozimi lahko UV-sevanje prispeva k poškodbam kože. Izberite kremo za sončenje širokega spektra z vsaj ZF 30 in jo nanesite na izpostavljena področja.

Pomirjujoči balmi: balmi, ki so namenjeni predvsem koži, ki je že razpokala, je rdeča ali pa so prisotni ekcemi. Takšna koža potrebuje več kot le vlažilno-negovalen izdelek. Sestavine, ki jih poiščite so kalamin, ki kožo pomiri, olja, ki vsebujejo gama-linolensko kislino, ki deluje protivnetno (svetlinovo olje) in druge sestavine, ki kožo navlažijo in pomirijo, hkrati pa spodbujajo njeno regeneracijo. 

Idealen izdelek, ki pomiri kožo najdeš tudi pri nas: AtopicBalm

Še nekaj nasvetov: 

 1. Izogibajte se izdelkom z dražilnimi sestavinami, kot so alkohol ali močne dišave, saj lahko dodatno razdražijo suho kožo.
 2. Nežen piling: Če se vaša koža lušči, lahko uporaba nežnega pilinga pomaga odstraniti odmrle kožne celice. Odločite se za kemične pilinge s sestavinami, kot so polihidroksi kisline, ki odstranijo odmrle celice, a kože ne dražijo. 
 3. Vlažilniki zraka: uporabite vlažilec zraka v zaprtih prostorih, da dodate vlago v zrak in pomagate preprečiti učinke ogrevanja v zaprtih prostorih.
 4. Hidracija od znotraj: Ostanite dobro hidrirani s pitjem zadostne količine vode, lahko dodate elektrolite. To pomaga ohranjati navlaženost kože od znotraj navzven.
 5. Zaščitite predele kože, ki jih lahko, da fizično preprečite okolijske vplive. 

Pomembno je vedeti, da se posamezni tipi in stanja kože lahko razlikujejo, zato je priporočljivo, da najdete izdelek, k ivam ustreza, ali pa nam pišite za nasvet glede izbire pravega izdelka. V hujših primerih pa se posvetujte z dermatologom. 

Iskreni do vas
in vaše kože
 • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
 • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
 • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
 • Naravno ne pomeni vedno varno!
  Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
 • #
 • #
 • #
 • #
 • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)