Z izdelano v Sloveniji.
SLO

Zakaj izbrati mineralno UVA/UVB zaščito?

Sedaj že lahko pišem o tem in sem vesela, da sem del tako lepega projekta. Govorim o projektu, ki ga letos prvič izvajajo na Blejskem kopališču. Ste vedeli, da boste imeli letošnje poletje  na Grajskem kopališču možnost uporabe naravne mineralne zaščite pred soncem? Super, kajne?

Še bolj vesela pa sem, da so prav nam zaupali formulacijo popolnoma neoporečne sončne kremice. Pripravila sem nekaj dejstev, ki lahko tudi vam pomagajo pri odločitvi, kakšno SPF kremo izbrati za vašo družinico. Naj vas ob tem še obvestim, da boste za nakup na spletki in v izbranih trgovinicah, morali še malo potrpeti. Hvala za razumevanje!

 

ZAKAJ POSEČI PO NARAVNI MINERALNI ZAŠČITI PRED UVA/UVB ŽARKI?

Mineralni zaščitni filtri  začnejo delovati zelo hitro po nanosu. Pozorni moramo biti le, da se dobro razporedijo na  koži. Prijazni so do kože, zato so tudi najboljša izbira za zaščito kože otrok in za ljudi z občutljivo kožo. Titanijev dioksid (titanium dioxide) in cinkov oksid (zinc oxide) sta sestavini, ki kraljujeta pri mineralni zaščiti. Obstaneta se povrhnjici  in od tam odbijata sončne žarke.

Večina tradicionalnih sredstev za zaščito pred soncem vsebuje kemično kombinacijo vsaj dveh sestavin iz naslednjega seznama: oksibenzon, avobenzon, oktisalat, oktokrilen, homosalat in oktinoksat.

Nekatere od teh kemikalij, kot je oksibenzon,  posnemajo učinke naravnih hormonov v vašem telesu. Deluje kot estrogen, kar bistveno znižuje raven testosterona pri moških in povečuje verjetnost neuravnoteženih hormonov pri ženskah. Znano je, da druge kemikalije v običajnih sredstvih za zaščito pred soncem lahko povzročajo draženje kože, izpuščaje, rdečico, srbečico, alergije…

Te kemikalije pa ne predstavljajo grožnje le našemu zdravju, pač pa tudi okolju. Koralni grebeni in celotni ekosistemi so ogroženi. Prav ta je bil glavni razlog, da smo se odločili na Bledu za ta projekt.

SONČNA KREMA NAS MORA ZAŠČITITI PRED UVA/UVB ŽARKI!

Naše sonce nam na zemljo pošilja različne UV žarke. Žal pa pred vsemi nismo varni. Ozonska plast, nas ščiti pred UVC- žarki, deloma tudi pred UVB- žarki, preostali del UVB-  žarkov in UVA- žarkov pa žal doseže zemljo in s tem posledično doseže tudi našo kožo.

UVA žarki so tisti, ki prodirajo globlje v kožo, tvorijo tudi proste radikale, spreminjajo celice, tvojo kožo na dolgi rok izsušijo, poškodujejo kolagenska vlakna, pospešijo prezgodnje staranje, ko pa jih je tvoje telo vase sprejelo resnično preveč pa, ne pozabi, da lahko izzoveš tudi sončno alergijo, razne pigmentacije in druge nevšečnosti. UVB žarki lahko prodrejo v povrhnjico in so povzročitelji bolečih sončnih opeklin, alergijske reakcije …

ALI OBSTAJA NEGATIVNA PLAT NARAVNIH SONČNIH KREM?

Naravna sončne kreme so v vseh pogledih najbolj varne in tudi zelo učinkovite, predvsem zaščita traja dlje časa, za razliko od sintetičnih filtrov. Edina pomanjkljivost naravne zaščite je v vidnosti na koži. Cinkov in titanov oksid puščata na koži belo sled, kar pomeni, da krema za sonce opravlja svojo nalogo – deluje kot fizična pregrada med kožo in soncem. Naravna krema za sončenje se ne razgradi tako enostavno na soncu, kot to počne kemična, kar pomeni da bo vaša koža dlje časa imela bolj zanesljiv vir zaščite. Lahko si izberemo sebi najljubšo obliko naravne zaščite. Na trgu boste našli naravne kreme z cinkovim oksidom, ali  kombinacijo titana in cinka. Najboljša je kombinacija obeh, saj s tem lahko zagotovimo širok spekter zaščite. Titanov in cinkov oksid v nano obliki pa posrbita tudi za manj vidno sled na koži.

KAJ PA SO NANO DELCI IN ALI SO VARNI?

Če se osredotočimo na mineralna filtra/ cinkov oksid in titanov dioksid, smo lahko brez skrbi, če vemo in nam je zagotovljeno tudi s strani proizvajalca (le ti nam podatek ali sta mineralna filtra brez nano delcev, zaupajo tudi na svoji embalaži. Nanodelci morajo biti skladni z zakonodajo EU in njihovo direktivo nam embalaži ustrezno označeni na listi sestavin z besedo ‘nano’  v oklepaju a šele od leta 2013). Kljub temu da so nanodelci tisti, ki mineralni sončni kremi omogočajo lažjo teksturo in nanos, so tudi izredno majhne velikosti in lahko prodirajo v plasti kože a zaenkrat potrjenih študij o prehajanju nano mineralnih delcev ni. Res je, da cinkov oksid velja za enega najvarnejših UV filtrov, vendar pa v obliki nanodelcev, lahko povzroči nastajanje prostih radikalov. Poleg tega pa nanodelcev ne marajo morski biologi, ki se s svojim ozaveščanjem trudijo spodbuditi ljudi, organizacije, da prenehajo z uporabo sintetičnih sončnih krem ter mineralnih krem v obliki nanodelcev, saj le te škodijo koralnim grebenom in povzročajo mnogo drugih nevšečnosti v povodnem svetu. Naša sončna krema ne vsebuje nano delcev, kar dokazuje tudi sled, ki jo krema pušča ob nanosu.

KOLIKŠNA JE KOLIČINA SONČE ZAŠČITE, KI DEJANSKO PREDSTAVLJA NAVEDENI SPF FAKTOR?

Sončne kreme so v laboratorijih testirane z 2mg količine na kvadratnem centimetru. Tako, da se moramo zavedati, da kreme v nezadostni količini nudijo precej manj zaščite. Spodnja slika prikazuje približno potrebno količino sončne kreme, ki zagotavlja navedeni SPF faktor na izdelku. Merica na sliki je čajna žlička. Ker večina ne uporabi zadostno količino sončne kreme, si izberite višji zaščitni faktor ali pogosto ponovite nanos.

      

               

VITAMIN A JE POGOSTO DODAN SONČNIM KREMAM, ZAKAJ SMO SE ODLOČILI, DA SE MU IZOGNEMO

Dolga leta je veljalo, da z dodanim vitaminom A kot antioksidantom zaščitimo kožo pred staranjem in nemelanomno obliko kožnega raka. Vitamin A je antioksidant, dodan izdelkom za nego kože, saj proizvajalci verjamejo, da upočasnjuje staranje kože in zmanjšuje možnost za kožnega raka. Peroralno zaužitje vitamina A lahko zmanjša tveganje za skvamocelularni karcinom pri osebah z velikim tveganjem za kožni raka, toda v zvezni raziskavi iz leta 2012 je bila izpostavljena možnost, da bi lahko pospešila rast rakastih tumorjev pri uporabi na koži, izpostavljeni sončni svetlobi. Zato smo se odločili, da ga v našo sončno kremo nismo dodali. Več informacij so lahko preberete na: (https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-problem-with-vitamin-a/, https://www.ewg.org/research/what-scientists-say-about-vitamin-sunscreen)

 

ZAKAJ NAŠA KREMA VSEBUJE ŽELEZOV OKSID (Iron Oxide)?

Sončno sevanje, ki doseže površino zemlje, je sestavljeno predvsem iz infrardečega sevanja (780-5000 nm), vidne svetlobe (400-780 nm) in UV sevanja (290-400 nm). Dejstvo je, da infrardeče sevanje predstavlja približno 53% sončnega sevanja, vidna svetloba predstavlja približno 39-44% in UV sevanje predstavlja približno 3-7%.

Vidna svetloba je pokazala podobne učinke kot UV sevanje v proizvodnji prostih radikalov, ki poškodujejo DNK, in lahko povzroči nepravilnosti v kožnih celicah in tudi smrt celic.

Zakaj torej ne ščitimo kože pred vidno svetlobo? In bolj, kako lahko zaščitimo našo kožo pred vidno svetlobo?

Obstajata dva glavna načina, na katera raziskave kažejo, da lahko zaščitimo našo kožo pred vidno svetlobo – železov oksid in antioksidanti.

Železov oksid ni  odobreno kot samostojno sredstvo za zaščito kože s strani FDA, vendar se ga pogosto dodaja mineralnim sredstvom za zaščito pred soncem, da se izboljša „belo sled“. Poleg tega lahko razširi zaščito, ki jo nudijo mineralne sončne kreme v UVA in spektre vidne svetlobe. Nekatere raziskave kažejo, da lahko dodajanje železovega oksida mineralnim sredstvom za zaščito pred soncem zmanjšajo količino UVA in vidne svetlobe, ki se prenaša na kožo, na 20%. Zlasti, ko se železov oksid kombinira z cinkovim oksidom, lahko zmanjša količino sevanja UVA, ki se prenese na kožo, na 1,5%. Na splošno so mineralne sestavine za zaščito pred soncem cinkov oksid in titanov dioksid boljše za zaščito kože pred vidno svetlobo kot za kemično zaščito pred soncem zaradi dejstva, da odbijajo in razpršujejo svetlobo. Vendar pa še vedno ne zagotavljajo zadostne zaščite vidne svetlobe brez dodatka železovega oksida. Medtem ko je železov oksid učinkovit pri absorpciji vseh valovnih dolžin vidne svetlobe je še posebej učinkovit pri absorpciji daljšega UVA sevanja in modre svetlobe, vendar so njegovi učinki manj optimalni, ko se valovne dolžine povečajo. UVA in modra svetloba (visoko energijsko vidna – HEV – svetloba) sta še posebej škodljiva za kožo in ustrezna zaščita ni na voljo pri običajnih sredstvih za zaščito pred soncem.

ZAKAJ ANTIOKSIDANTI V SONČNIH KREMAH

Antioksidanti ščitijo pred vidno svetlobo na enak način, kot ščitijo pred UV-žarki – s preprečevanjem ali zmanjševanjem nastajanja prostih radikalov, ki poškodujejo DNK v koži.V eni študiji je dodajanje antioksidantov k soncu povzročilo 78% zmanjšanje števila prostih radikalov, ki so nastali po obsevanju z vidno svetlobo. Še bolj impresivno je, da so antioksidanti zmanjšali količino poškodb prostih radikalov na podoben način. Naša sončna krema vsebuje gama orizanol.  Izdelki, ki vsebujejo gama orizanol pomagajo preprečiti pretirano potemnitev kože zaradi UV žarkov in prehitro staranje kože ter nastanek hrapavosti in gub. Njegov namen v izdelku je tudi lajšanje težav zaradi suhe kože ali prehitre razgradnje kolagena. Nekateri mu pripisujejo še večjo učinkovitost kot vitaminu C.

Vaša, Katarinca

Reference:

 1. Hughes, M., Williams, G., Baker, P., Green, A. (2013). ‘Sunscreen and Prevention of Skin Aging: A Randomized Trial’, Annals of Internal Medicine, 158 (11), 781-790.
 2. Bennet, D., Viswanath, B., Kim, S. & An, J. (2017). ‘An ultra-sensitive biophysical risk assessment on light effect on skin cells’, Oncotarget, 8(29),  47861-4785.
 3. Lowe, N. (2006). ‘An overview of ultraviolet radiation, sunscreens, and photo-induced dermatoses’, Dermatol Clin., 24, pp. 9 –17.
 4. Kaye, E., Levin, J., Blank, I. et al. (1991). ‘Efficiency of opaque photoprotective agents in the visible light range’, Ach Dermatol, 127(3),  351-355.
 5. Castanedo-Cazares, J., Hernandez-Blanco, D., Carlos-Ortega, B., Fuentes-Ahumada, C. & Torres-Alvarez, B. (2013). ‘Near visible light and UV photoprotection in the treatment of melasma: a double-blind randomized trial’,Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine, 30(1), 35-42.
 6. Liebel, F., Kaur, S., Ruvolo, E., Kollias, N. & Southall, M. (2012). ‘Irradiation of skin with visible light induced reactive oxygen species and matrix-degrading enzymes’, J Invest Dermatol., 132(7), 1901-1907.
Iskreni do vas
in vaše kože
 • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
 • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
 • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
 • Naravno ne pomeni vedno varno!
  Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 23.000
zadovoljnih stank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
 • #
 • #
 • #
 • #
 • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)