Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Staranje in antiaging izdelki

Trend izdelkov proti staranju, torej anti-ageing je vsako leto večji. Vse več je izdelkov, ki obljubljajo nemogoče učinke in na tak način zavajajo potrošnike. Trenutno smo v dobi, kjer je staranje nekaj slabega in se mora na vse pretege preprečiti. Predvsem ženske zaradi tovrstnih pritiskov padejo na raznorazne marketinške trike in zapravijo velike vsote denarja za kupovanje izdelkov proti staranju. Vendar ali lahko anti-ageing izdelki res izbrišejo gube in pričarajo videz kože 20-letnice?

Najprej poglejmo nekaj dejstev o staranju
Staranje je genetsko pogojen proces, ki je povzročen s strani notranjih dejavnikov. Povezan je z
genetiko, imunološko funkcijo ter hormoni. Pri kronološkem staranju koža postaja bolj suha, koža se po 50. letu začne tanjšati, pojavijo se gube in koža postane bolj bleda. V dermisu se zmanjša število fibroblastov. Fibroblasti so celice, ki sintetizirajo kolagen. Že od 20. leta naprej namreč vsebnost kolagena v koži pade za 1 %. Poznamo pa še eno vrsto staranja in sicer fotostaranje, ki je povzročeno s strani zunanjih dejavnikov. Pojavi se kot posledica dolgotrajnih škodljivih vplivov okolja, kot so UV žarki, kajenje ter nekatere kemikalije. Fotostaranje pospeši normalno (kronološko) staranje kože. V primerjavi s kronološkim staranjem je fotostarana koža bistveno bolj povešena, gube so globje, pojavljajo se hiperpigmentacije, kožna tekstura je bolj groba. Največji problem pri fotostaranju je tvorba prostih radikalov. Vendar to vrsto staranja lahko upočasnimo oziroma jo preprečimo!

Samo z anti-age izdelki ne bomo dosegli nič, spremembe se začnejo od znotraj!
Človek iz raznih reklam res dobi občutek, da ti nakup te in te kreme pričara videz kože 20-letnice.
Vendar to preprosto ni mogoče. Nobena še tako učinkovita kozmetično aktivna sestavina ne more
izbrisati že obstoječih gub in predvsem življenjskega stila! Zmotno mišljenje je, da na kožo vpliva
samo to, kar nanjo nanesemo. Vendar največji vpliv na kožo ima to, kar vnesemo v telo! S pravilno in uravnoteženo prehrano, rednim gibanjem, izogibanjem soncu ter kajenju lahko pozitivno vplivamo na našo kožo. Redno uživanje hrane v katero vključujemo veliko sveže zelenjave in sadja, vlaknin in proteinov pripomore k boljšemu videzu kože. V predelano hrano je dodan sladkor, katerega prekomerna količina povzroči vnetje v telesu in posledično razgradnjo kolagenskih tkiv in pa kakšno zamašeno poro ali dve. Prav tako razne maščobe (predvsem palmovo olje) in barvila ter konzervansi pripomorejo, da se naše telo stara hitreje.
Zaželeno je tudi redno uživanje ustreznih prehranskih dopolnila, kot so vitamin C, vitamin B in
omega-3 maščobe, ki jih večinoma vsem, tudi tistim, ki se pravilno in polnovredno prehranjujejo
primanjkuje. Dodatno uživanje teh prehranskih dopolnil ohranja imunološko funkcijo telesa in
preprečuje nastanek vnetij v telesu. Vnetje v telesu pa se kaže tudi na koži. Nadomeščanje kolagena je še en segment, kjer lahko pripomoremo k počasnejšemu staranju našega telesa. Kot smo že omenili, vsebnost kolagena v koži vsako leto pade za 1 %. Z jemanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kolagen telesu priskrbimo ustrezne aminokisline, ki jih telo potrebuje za izgrajevanje lastnega kolagena. Namreč več, kot se razgradi kolagena, bolj se koža povesi. Vendar razgradnja kolagena ne vpliva samo na kožo, temveč tudi na sklepe, tako da ponovno, ne gre samo za kožo, vendar za celotno telo.

Kako pa sploh delujejo anti-age izdelki?

Šele, ko uredimo notranje ravnovesje bomo morda opazili tudi učinke kozmetičnih izdelkov. Ti ne
bodo kar izbrisali gub, vendar na različne načine pripomorejo k boljšemu izgledu kože. Izdelki proti staranju delujejo po različnih mehanizmih.

Povečanje vlažnosti kože

S staranjem se zmanjšuje tudi barierna funkcija kože. Na naši koži namreč leži lipidni plašč, ki zadržuje vodo v kožo. Normalna relativna vlažnost kože je 13 %, vendar s staranjem ta odstotek vlažnosti pada. Razlog za to je zmanjšana barierna funkcija, zaradi česar pride do pojava transepidermalne izgube vode. Poenostavljeno to pomeni, da vsa voda, ki ni vezana začne izhlapevati iz kože in zato postane koža bolj suha. Zato večina anti-ageing izdelkov vsebuje vlažilce, kot so hialuronska kislina, glicerol, urea, saj povečajo odstotek vlage v koži in koža izgleda bolj polna.

Pospešitev luščenja kože
Kot najpogostejša sestavina v izdelkih proti staranju se pojavljajo retinoidi in hidroksi kisline. Vendar zakaj bi pomagalo, da kožo odluščimo? Naša koža se obnovi nekje na 28 dni, s staranjem pa se ta cikel nekoliko podaljša. Na površini kože je ogromno že mrtvih celic, zaradi katerih je koža bolj grobe teksture in neenotnega tena. S pomočjo kemičnih luščil se mrtve celice odstranijo s površine kože, da na površino pridejo še žive in zdrave celice, zaradi česar bo koža bolj gladka in lepšega tena.

Stimuliranje sinteze kolagena in elastina

Hkrati pa luščila, kot so retinoidi in hidroksi kisline povečajo sintezo kolagena in elastina v dermisu, tako da delujejo na specifične receptorje. Na tak način povečajo debelino dermisa in kot smo že povedali, več kot je kolagenskih vlaken, manj bo koža povešena.

Antioksidanti
Za moje pojme najbolj pomembna sestavina v vseh kozmetičnih izdelkih, ne samo v izdelkih proti
staranju. Med antioksidante štejemo vitamin C, vitamin E, resveratrol, alfa-lipoično kislino,
superoksid dismutazo in druge. Kaj delajo antioksidanti? Antioksidanti lovijo proste radikale v telesu. Prosti radikali se prekomerno tvorijo predvsem pri izpostavitvi UV sevanju. Prekomerna količina prostih radikalov sproži vnetje v telesu, hkrati pa aktivira encime, ki razgrajujejo kolagen. Radikali pa škodljivo vplivajo tudi na naš dedni zapis, proteine in lipide. Torej antioksidanti ščitijo telo pred škodljivimi učinki radikalov.

Najboljše pa se pred fotostaranjem zaščitite s sončno kremo!
Fotostaranje je tisto, ki se ga morate bati, saj fotostarana koža izgleda bistveno slabše kot kronično starana koža. Fotostaranje pa najbolj enostavno preprečimo z izogibanjem UV sevanju in vsakodnevno uporabo zaščite pred soncem, v pravilni količini 2mg/cm2 ali 1⁄4 čajne žličke z zaščitnim faktorjem SPF vsaj 30 ali več. Tudi pozimi ne ubežimo UV sevanju, zato je potrebna zaščita skozi celo leto. Fotopoškodbe in vnetje v koži si lahko pridelamo tudi pozimi.

Vse spremembe v telesu se začnejo od znotraj, zato je za celovit anti-age pristop potrebno spremeniti notranjost, šele nato se bo začelo izboljševati tudi stanje kože.

 

(Blog nastal v sodelovanju s Cosmedoc)

 

 

 

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)