Sezona špargljev je tu. Leta nikakor nisem vedela kaj naj počnem z njimi, letos pa jih jem na vsake dva dni, na vse možne načine. In zakaj? Ker sem končno ugotovila oz. so me naučili šparglje pravilno pripravit 😀
Vedno sem jih le oprala jih in spekla. Ja, kuhanje ni ravno moja vrlina 😛 .
Tisti “zaleseneli” del nikoli nisem odstranjevala in lahko si predstavljate zakaj mi niso bili dobri. Ampak ja, zdaj sem pa strokovnjak za šparglje 😛
Ker jih pogosto jemo, mi gre na živce, da je toliko šparglja za v koš. Zato sem začela iz teh delov kuhati čaj. Jup, čaj pijem nato preko dneva po požirkih. V nadaljevanju sem vam pripravila tudi dva enostavna receptka, kako lahko izkoristite ostanek špargljev v prid svoji koži. 🙂
Šparglji so res super živilo, sestavlja jih kar 93% vode in veliko vitaminov. Nizka vrednost natrija in visoka vrednost vitaminov. Vsebujejo še minerale (dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij, cink, mangan, železo) in vitamini B-kompleksa (B2, B6, holin in folna kislina), vitamin C, provitamin A, v sledovih pa še vitamina E in K. Poleg že omenjenih snovi so v špargljih še, asparagin, arginin, tirozin, valin, purin, fenilalanin, izoleucin, koniferin, vanilin, saponini, čreslovina, citronska, jabolčna in jantarna kislina.
Ne samo, da je zdrav za uživanje, nepogrešjiv je tudi kot sestavina v kozmetičnih produktih.
- Spodbuja naravno zaščito na koži:
Šparglji vsebujejo glutation (sestavljena iz aminokislin glutamina, cisteina, glicina), ki je ključni celični antioksidant , ki lahko zavira delovanje številnih kancerogenih z antioksidantnimi in antikancerogenimi lastnostmi, ki pomagajo zaščititi celice pred škodljivimi toksini. Kot stranski učinek, glutation naredi kožo svetlejšo, saj ščiti celice pred prostimi radikali, ki so odgovorni za pigmentacijo kože in pomanjkljivosti.
- Povečuje proizvodnjo kolagena: Zaradi visokega deleža vitamina A in C , ki pospešujeta proizvodnjo kolagenskih vlaken, ki pomagajo koži pri ohranjanju čvrstosti. Glutation prav tako pomaga pri ustavljanju nekaterih encimov, ki naravno nižajo vrednost kolagena.
3. Reducura akne: Visoka vsebnost vode v špargljih pripomore k ohranjanju vlage v koži , kar posledično zmanjša izločanje sebuma na obrazu. Ker se izločanje sebuma zmanjša, se akne in mozolji manj pogosto razmnožujejo. Hkrati pa so šparglji dober vir vlaknin, katere bodo pripomogle k ohranjanju zdravega prebavnega sistema. Seveda je zdrav prebavni trak zelo pomemben pri samem pojavu aken.
4. Zmanjšuje zastajanje vode: Zaradi visoke vsebnostji vitamina K, šparglji delujejo kot naravni diuretik, ki pomaga razstrupljati telo in odstraniti odvečno vodo . S pogostim uživanjem špargljev lahko pomagate zmanjšati vnetja zaradi zastajanja vode v obrazu ali telesu.
5. Preprečuje izpadanje las: Vitamin A, C, antioksidanti in vsebnost kalcija v špargljih dajejo več moči koreninam las. Posledično preprečujejo izpadanje las in spodbujajo rast las.