Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis

Večinoma, ko govorimo o dermatitisih, imamo v mislih atopijskega, a to še zdaleč ni edini dermatitis, ki obstaja. V blogu podrobneje opišemo seboroični dermatitis, kako izgleda, kako ga lahko pozdravimo in nekaj napotkov za nego brez zdravil.

Seboroični dermatitis je kronično-vnetna kožna motnja, ki se kaže kot rdeče makule ali plaki. Ti pa se lahko razlikujejo glede na luščenje in različno močno srbijo. Plaki so mastni in ne suhi kot recimo pri atopijskemu dermatitisu, to je tudi glavna razlika med njima.

Večinoma je stanje posledica odziva na glivico Malassezia in se po navadi pojavlja na seboroičnih mestih, kjer je največ lojnic (lasišče, obraz, prsa, hrbet, pazduhe, v območju nazolabialne gube in obrvi). Malassezia je glivica kvasovka, ki je odvisna od lipidov in se posledično razširi le na predelih kože, ki so bogati s sebumom. Žleze lojnice bi naj ˝olajšale˝ prisotnost glivice, ki ustvarja proste maščobne kisline, ki kožo dražijo in povzročajo dermatitis.

Zanimivosti seboroičnega dermatitisa

Pojavlja se pri 10% odraslih, povprečno pa se pogosteje pojavlja pri moški populaciji, največkrat med 30. in 40. letom, pogost pa je tudi v puberteti.

Pozimi ali ko smo pod stresom, se po navadi stanje poslabša, v poletnih mesecih in ko smo izpostavljeni soncu, pa izboljša.

Zanimivo je, da nimajo vsi seboroičnega dermatitisa, kljub visoki prisotnosti glivice Malassezia. Obstaja možnost, da pride do omenjenega dermatitisa le, če ima posameznik porušen imunski sistem. So pa ugotovili tudi 11 genskih mutacij in pomanjkanje beljakovin, ki so povezane s seboroičnim dermatitisom, kar pomeni, da ga lahko dobimo zaradi genske predispozicije.

Kaj pa zdravljenje?

Zdravljenje seboroičnega dermatitisa je osredotočeno na zmanjšanje simptomov kot je recimo srbečica. Najbolj pogosto zdravljenje zajema topikalna protiglivična ali protivnetna sredstva. Protivnetne lastnosti ima tudi naš ZincBalm, ki vam ga svetujemo, da ga nanašate na predele izbruha, 1 -2× na dan.

AtopicCream pa bo prevzala vlogo vlaženja kože. Namenjena je izjemno občutljivi koži in jo lahko uporabpjate neomejeno,zjutraj in zvečer, po čiščenju obraza.

Zdravljenje ni namenjeno le zmanjšanju znakov dermatitisa, ampak tudi teži k normalnemu delovanju kože (funkcije in strukture).

Kortikosteroidi

Blagi do zmerno močni kortikosteroidi so učinkoviti pri obvladovanju seboroičnega dermatitisa, če ne najdemo rešitev v negovalnih izdelkih in stanje postane neobladljivo. Topikalne kortikosteroide lahko uporabimo same ali v kombinaciji s protiglivičnimi sredstvi. Daljša uporaba pa ni priporočljiva, saj imajo stranske učinke kot so teleangiektazije (razširjene žilice), hipertrihoza (čezmerna dlakavost), atrofija kože (tanjšanje) in perioralni dermatitis in odvisnost kože od njih.

Nesteroidna protivnetna sredstva

V tem primeru pa zdravila delujejo na zaviranje rasti Mallassezie, imajo pa še keratolitični (mehčanje in luščenje zunanjih plasti kože) in antioksidativni učinek. Takšna zdravljenja so uspešna in jih posamezniki dobro prenašajo. Neželeni učinki so blagi in večinoma se pojavljajo v obliki srbečice, pekočega občutka ali skelenja.

Keratolitična sredstva

Keratolitik je učinkovina, ki odstranjuje poroženele plasti kože. Najbolj znan keratolitik je salicilna kislina, ki v kombinaciji z lipohidroksi kislino v šamponu, uspešno zmanjšata eritem, srbečico in neprijeten občutek pri posameznikih s seboroičnim dermatitisom na lasišču.

Primeren za nego lasišča pri seboroičnem dermatitisu je tudi naš SHAMPOO, ki je izjemno nežen, ne vsebuje agresivnih penilcev, zato lasišča ne bo dodatno izsuševal. Dodana eterična olja pa bodo delovala pomirjujoče na srbečico.

Nekaj aktivnih sestavin in njihovo delovanje pri seboroičnemu dermatitisu

Aktivna sestavina Delovanje Kozmetični izdelek Učinek
Pirokton olamin (nesteroidno protivnetno sredstvo) Protiglivično Krema ali šampon z 0,5 – 1 % Zmanjša eritem, pekoč občutek, srbečico in luščenje
Bisabolol Antioksidativno, protivnetno 1,2 % + 1 % pirokton olamin + 1 % alantoin z gliciretinsko kislino + 0,01 % telmestin Zmanjša eritem, luščenje in srbečico
Gliciretinska kislina Protivnetno, protimikrobno Gliciretinska kislina + ciklopiroksolamin + cinkov pirition Zmanjša klinične znake seboroičnega dermatitisa
Laktoferin Protivnetno Gel s ciklopirokolsminom, laktoferinom in glicero-fosfoinositolom Zmanjšanje luščenja, srbečice in eritema

 

Katere kozmetične izdelke uporabiti, če imamo seboroični dermatitis po obrazu?

Nujno je, da zagotovimo optimalno vlažnost kože, saj s tem preprečimo druga kožna stanja kot je recimo luščenje in srbečica. Kreme, ki jih uporabljate naj bodo lahkih tekstur, kot so recimo lahke kreme, emulzije olje v vodi in geli. Če uporabljamo napačno kremo, lahko ta poslabša trenutno stanje. Zaščitimo se s kremo za zaščito pred soncem na vodni osnovi in se izogibamo pretiranemu ličenju in zdravilom.

AtopicLotion vsebuje niacinamid, ki deluje protivnetno in gliceritinsko kislino, ki pomirja srbečico in izbruhe. Primeren je tako za nego telesa, kot tudi obraza.

Kaj pa zaščita pred soncem?

Posamezniki s seboroičnim dermatitisom so bolj občutljivi na ultravijolično, infrardečo in vidno svetlobo. Vsebnost hialuronske kisline v kremah za zaščito pred soncem je več kot dobrodošla, saj dokazano izboljša stanje kože. Pomembno pa je, da krema vsebuje UVA in UVB filtre, ki pokrivajo vse spektre svetlobe, ne draži in ni komedogena, se hitro vpije, matira in je na vodni osnovi.

Nega kože

Čiščenje

Lahko uporabite peno ali micelarno vodo, ki jo morate obvezno sprati s kože.

Za telo lahko uporabite gel za tuširanje, tudi naš Shower Gel je po sestavi primeren za takšno kožo.

Za lase in lasišče pa je primeren naš Shampoo, ki je primeren za posameznike z občutljivim lasiščem, nagnjenim k dermatitisom in/ali srbečici.

Nega

Za obraz uporabite gel ali lahko kremo, ki matira.

Za nego telesa lahko uporabite AtopicLotion, ki je lahke teksture, a še vseeno dobro navlaži kožo in jo pomiri.

Zaščita pred soncem

Uporabite SPF 50+ na vodni osnovi, ki se hitro vpije, lahko je obarvana ali ne, kot vam je ljubše.

  1. V primeru izbruhov, uporabite ZincBalm, a le na mestih, kjer je prisoten seboroični dermatitis, ne po celem obrazu.
  2. Izdelki naj vsebujejo tudi protimikrobne in protivnetne sestavine ter dobre vlažilce kot je recimo hialuronska kislina, ki bodo dodatno pripomogli k izboljšanju kožnega stanja. Hialuronsko kislino vsebuje naša AtopicCream. Svetujemo nanos na vlažno kožo. Navlažite jo lahko s hidrolatom smilja, rmana ali termalno vodo.

Še nekaj naravnih alternativ…

Sestavina Delovanje Končni učinek
Med Protiglivično, antibakterijsko in antioksidativno Zmanjša srbečico in pekoč občutek
Aloe vera Protivnetno, protiglivično in antibakterijsko Izboljšanje znakov seboroičnega dermatitisa
Borečevo olje in olje čajevca Protivnetno, antioksidativno Izboljšanje znakov seboroičnega dermatitisa
Kvasija Protimikrobno, protivnetno, protiglivično Izboljšanje znakov seboroičnega dermatitisa

Kaj pa prehranski dodatki?

Vitamini, ki bi naj dobro vplivali na seborooični dermatitis so A, C, E, D in B (B1, B2, B6, niacinamid in biotin). Poleg tega pa so pomembne tudi esencialne maščobne kisline in minerali kot so cink, železo ter selen.

Kaj izbrati?

Ker smo si ljudje različni, smo tudi v blogu opisali več pristopov za zmanjševanje znakov seboroičnega dermatitisa. Nekateri so bolj naravni, drugi bolj farmacevtski, odvisno od tega, kaj si želite za vašo kožo in menite, da je najbolje za vas. Če pa imate še kakšna vprašanja glede seboroičnega dermatitisa, pa vam je naša ekipa vedno na voljo za razrešitev vseh dvomov in da skupaj najdemo kozmetični izdelek, ki vam bo ustrezal.

Literatura:

Piquero-Casals, J., Hexsel, D., Mir-Bonafé, J. F., & Rozas-Muñoz, E. (2019). Topical Non-Pharmacological Treatment for Facial Seborrheic Dermatitis. Dermatology and Therapy

Borda, L. J., Perper, M., & Keri, J. E. (2018). Treatment of seborrheic dermatitis: a comprehensive review. Journal of Dermatological Treatment, 1–12

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)