Z izdelano v Sloveniji.
SLO

Pregled sestavin v kozmetičnih izdelkih

Pregled sestavin v kozmetičnih izdelkih in katerim se moram izogibati?

Danes je trg kozmetike v porastu in tako vsak dan prihajajo na trg nove kozmetične sestavine, ki želijo izpodriniti stare in zakoreninjene sestavine. Pri tem pa se pojavlja tudi veliko napačnih informacij, ki prihajajo bodisi s strani podjetij, bodisi s strani pomanjkljivih znanstvenih člankov. Samo spomnimo se primera parabenov in panike, ki je nastala, ko se je razširila napačna informacija, da povzročajo raka dojke. Zato smo tokrat pripravili to objavo, v kateri bomo v splošnem pogledali skupine določenih kozmetičnih sestavin, ki jih pogosto srečujemo v kozmetičnih izdelkih in na primerih pogledali katere sestavine so v redu in katerih se bi morda res bilo potrebno izogibati.

Konzervansi

Konzervansi so sestavine, ki jih dodajamo v kozmetične izdelke z namenom, da preprečujejo sekundarno mikrobiološko kontaminacijo. Bolj preprosto povedano to pomeni, da preprečujejo razrast bakterij po odprtju izdelka. Konzervansi morajo biti dodani k vsem izdelkom, ki vsebujejo vodo, saj je voda raj za razmnoževanje mikroorganizmov. Kot sem že zgoraj omenila je skupina konzervansov imenovana parabeni na slabem glasu, ker naj bi povzročala raka dojke. Vendar s strokovnega vidika so parabeni eni izmed najbolj varnih konzervansov. Parabeni so prišli na slab glas zaradi poročila, ki je bilo objavljeno pred nekaj leti, v katerem je pisalo, da so parabene našli v rakavem tkivu dojke. Avtor prispevka je v študiji omenil, da so parabeni estrogeni.

V študiji ni bilo navedeno ali so bili parabeni prisotni tudi v normalnem tkivu, prav tako pa v članku ni bilo navedeno, da parabeni povzročajo raka. Toda ravno izjava, da parabeni izkazujejo estrogeno delovanje, je privedla do oblikovanja spletnega bloga, ki je napačno navedel, da parabeni povzročajo raka dojke. To informacijo so nato pograbili blogi in mediji, zaradi česar so podjetja začela umikati parabene iz svojih kozmetičnih izdelkov.

Dejstvo je, da ni nobenih dokazov, da bi parabeni povzročali kakršne koli težave, vključno z rakom dojke. Večina konzervansov iz ostalih skupin(fenoksietanol, tiomersal, benzalkonijev klorid, klorheksidin, triklosan, salicilna kislina) povzroča neželene stranske učinke že pri nizkih koncentracijah in predvsem pri bolnikih s kožnimi boleznimi lahko povzroča številne nevšečnosti.

Površinsko aktivne snovi

Površinsko aktivne snovi so vsestranske kozmetične sestavine, saj lahko v kozmetičnem izdelku opravljajo več vlog hkrati. Lahko se obnašajo kot emulgatorji, solubilizatorji, močljivci, penilci ali snovi za čiščenje. Ko v splošnem pogovoru zasledimo izraz površinsko aktivne snovi, gre običajno za snovi za čiščenje, ki se nahajajo v milih, gelih za tuširanje in šamponih. Težava površinsko aktivnih snovi je ta, da ima večina spojin iz te skupine zelo visok pH in dobro sposobnost razmaščevanja, kar lahko predstavlja velike težave za našo kožo. Naučili smo se že, da se pH naše kože giblje med 4,0 in 5,5. Površinsko aktivne snovi imajo pH večinoma med 9 in 12, kar lahko povzroči dvig pH na površini naše kože in privede do številnih težav. Predvsem za bolnike s kožnimi boleznimi je uporaba teh spojin problematična, saj imajo že v splošnem višji pH, kot osebe z normalno barierno funkcijo. Uporaba čistilnih sredstev pa še dodatno dvigne pH in razmasti kožo, kar je zelo neugodno, saj se koža pacientov z kožnimi boleznimi ne regenerira tako hitro, kot pri normalnih osebah.

Najbolj problematične so anionske površinsko aktivne snovi, mednje sodita tudi najbolj pogosto uporabljana natrijev lavril sulfat in natrijev lavret sulfat. Razvoj kozmetične industrije pa je prinesel tudi nove vrste površinsko aktivnih snovi, ki so bolj prijazne do kože, imajo pH prilagojen pH-ju človeške kože in ne odstranjujejo lipidov s površine kože.

 

Silikoni

Silikoni so sestavina, ki se pogosto pojavlja v kozmetičnih izdelkih prav iz razloga, ker lahko opravljajo več različnih vlog. So odlična drsila in maziva, protipenilci, emulgatorji, emolienti in površinsko aktivne sestavine. Ampak v zadnjem času so na zelo slabem glasu, saj se jih proizvajalci množično izogibajo. Vendar zakaj? Dejstvo je, da so o silikonih zakoreninjeni številni miti, ki pa ne držijo. Študije dokazujejo, da so silikoni zelo varni za potrošnika. Spadajo med ˝Clean beauty˝ snovi. Clean Beauty je platforma, kjer najdete varne izdelke, četudi so tudi so iz naravnih ali sintetičnih materialov. Bistvo je, da so varni za uporabnika. 

Eterična olja

Eterična olja so hlapne tekočine, ki so topne v olju. So močnega vonja in okusa. V kozmetičnih izdelkih se uporabljajo z namenom odišavljanja izdelka, prekrivanja neprijetnega vonja nekaterih sestavin, pa tudi zato, ker izkazujejo pozitivne učinke na kožo in organizem. Tako, kot že prej naštete sestavine so tudi eterična olja na slabem glasu, ker naj bi povzročala preobčutljivostne reakcije in alergije. Vendar se moramo zavedati, da nimajo vsa eterična olja alergenega potenciala in da nekatera prav pozitivno delujejo na našo kožo. Nekatera eterična olja delujejo protibakterijsko, protiglivično, protivirusno, antioksidativno in na tak način pripomorejo k celovitosti kozmetičnega izdelka.

Barvila

Barvila se dodajajo v kozmetične izdelke z namenom izboljšanja njihovega izgleda, vendar je to večinoma tudi edina funkcija, ki jo imajo v kozmetičnem izdelku. Nekatera naravna barvila sicer izkazujejo antioksidativno delovanje. Pomembno pa je zavedanje, da lahko povzročajo tudi stranske učinke, zato je njihova uporaba v kozmetičnih izdelkih omejena z zakonodajo. Predvsem pri osebah s kožnimi boleznimi in posledično poškodovano barierno funkcijo lahko prehajajo kožo in na tak način povzročajo draženje ali alergijske reakcije. V kolikor je le možno, je zaželjeno, da se osebe s kožnimi boleznimi barvilom v kozmetičnih izdelkih izogibajo.

Alkoholi

Alkoholi so pogosta sestavina v kozmetičnih izdelkih, saj imajo ogromno funkcij, kot je stabiliziranje izdelka, konzervans, topilo, emolient. Sicer pa se v kozmetičnem označevanju izraz “alkohol” nanaša na etilni alkohol. Verjetno smo že vsi slišali, da so VSI alkoholi slabi, vendar ni vse tako črno belo. Poznamo namreč dve vrsti alkoholov, eni so alkoholi, kamor štejemo etanol, alkohol denat, izopropilni alkohol in SD Alkohol, drugi pa so maščobni alkoholi, kamor štejemo stearil, cetearil in cetilni alkohol. Prva skupina alkoholov lahko povzroči odstranjevanje lipidov s povrhnjice in posledično večjo izgubo vode iz kože, kar na dolgi rok lahko povzroči poškodovano barierno funkcijo in dehidracijo kože. Medtem pa ima druga skupina alkoholov, imenovana maščobni alkoholi, pozitivne učinke na kožo. Gre za dolgoverižne alkohole, ki jih dodajajo v kozmetične izdelke, da delujejo emolientno, torej da mehčajo kožo in dovajajo lipide.

Blog je nastal v sodelovanju z Cosmedoc.si

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 15.000
zadovoljnih stank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)
#

Vem, da se ni vedno enostavno odločiti pri naši pestri izbiri. Zato pa sem tukaj zate, da ti svetujem kaj je dobro in kaj ni za tvojo kožo.

Če potrebuješ malo pomoči, ali pa želiš dobiti moje priporočilo, mi piši na katarina@skinfairytale.si