LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Pilingi

Človeška koža ima eno krasno sposobnost in sicer, da se obnovi na približno 28 dni – ta cikel lahko traja nekaj dni manj oz. nekaj dni več, odvisno od stanja in tipa kože. Proces obnavljanja omogoči, da se mrtve celice na površini kože odluščijo in dajo prostor novim celicam.

Da razumemo proces obnavljanja kože moramo razumeti izvorne celice

Koža je sestavljena iz kožnih celic. Nove kožne celice nastajajo praktično celo življenje v globini dermisa. Nove kožne celice, ki nastanejo so nediferencirane, kar pomeni, da niso specializirane. Izvorne celice imajo eno posebnost in sicer to, da se lahko delijo v nedogled. Nove kožne celice se ves čas pomikajo proti epidermisu, kjer pride do njihove diferenciacije oz. do specializacije – torej postanejo kožne celice, katerih naloga je tvoriti bariero in telo ščititi pred zunanjimi dejavniki. Med diferenciacijo se kožne celice pomikajo proti površju in ko odslužijo svoje odmrejo – se pretvorijo v korneocite in se sčasoma odluščijo s površine kože.

Kako hitro se lahko koža obnavlja in odstranjuje mrtve celice s površine kože je odvisno od samega stanja kože. Velikokrat pride do pojava imenovanega hiperkeratinizacija, ki poenostavljeno pomeni, da se mrtve celice ne odstranjujejo dovolj hitro in se nabirajo na površini kože. Mi to vidimo in občutimo kot grobo teksturo kože. Do pojava hiperkeratinizacije običajno pride pri aknasti koži, raznih kožnih boleznih, kot je atopijski dermatitis, pa tudi pri suhi koži. Z uporabo pilingov proces luščenja mrtvih celic s površine kože lahko pospešimo in tako zgladimo teksturo kože.

Kakšne vrste pilingov poznamo?

Poznamo 3 vrste pilingov in sicer mehanske, kemične in encimske pilinge.

Mehanski piling

Mehanski pilingi so kozmetični izdelki, namenjeni odstranjevanju mrtvih kožnih celic, ki vsebujejo trdne delce, ki niso topni v vehiklu (nosilcu) izdelka. Trdni delci, s katerimi odstranimo mrtve kožne celice, imenujemo abrazivi. Mehanski pilingi prav tako pospešijo mikrocirkulacijo. Ob premišljeni uporabi praktično nimajo nobenih škodljivih stranskih učinkov. S prilagajanjem tipa abrazivov in vehikla (olje ali voda) jih lahko prilagodimo tako, da ustrezajo različnim tipom kože.

Včasih so naše babice za doseganje lepšega videza kože uporabljale suho krtačenje, ki je še danes ena izmed najboljših metod za odstranjevanje mrtvih kožnih celic, a hkrati za pospeševanje mikrocirkulacije. Z razvojem kozmetične industrije pa so se začeli na trgu pojavljati mehanski pilingi, ki so vsebovali različne trdne delce ali abrazive. Abrazive delimo glede na njihovo topnost, obliko in velikost delcev. Včasih so bili popularni predvsem grobi pilingi, ki so vsebovali fino zmlet kremenčev pesek, koščice in peške oliv, marelic, breskev, sladkor ali sol. Vendar vse pogosteje se izkaže, da pilingi s tako grobimi delci niso primerni za kožo, saj zaradi njihove nepravilne oblike povzročajo nastanek mikroureznin na koži. Mikroureznine so ureznine, ki jih s prostim očesom ne vidimo, a v koži povzročajo vnetje. Prav tako odstranijo dober del povrhnjice in s tem tudi del kožne bariere, zaradi česar se poveča transepidermalna izguba vode.

Z zavedanjem, da lahko mineralni, organski in kristalinični delci z ostrimi robovi povzročajo poškodbe kože, se kozmetična industrija nagiba k razvoju bolj nežnih abrazivnih sredstev, kot so kavna moka, polietilen (PE), polipropilen (PP) in poliuretanski (PUR) plastični delci. Poleg zdravilnih zemelj (glina, bolus alba) pa so zelo pogoste v mehanskih pilingih tudi jojobine kroglice.

Kemični pilingi

Med kemične pilinge spadajo tako hidroksi kisline, kot derivati vitamina A. Kemični pilingi povzročajo kontrolirane poškodbe določenih delov kože, z namenom, da bi spodbudili rast novih kožnih celic in izboljšali površinsko teksturo in videz kože. Eksfoliativni učinek kemičnih pilingov spodbuja epidermalno rast in tvorbo novih kolagenskih tkiv.

Alfa hidroksi kisline (AHA)

Alfa hidroksi kisline so najbolj proučene in tržene hidroksi kisline. Med AHA štejemo glikolno, mlečno, mandljevo, jabolčno in vinsko kislino. Izkazujejo keratolitičen učinek, kar pomeni, da odstranjuje poroženele plasti kože. Keratolitiki stanjšajo povrhnjo plast kože na apliciranem predelu, saj povzročajo zmehčanje in odluščenje zunanjih plasti kože. Stimulirajo tudi obnovo povrhnjice in tvorbo novih kolagenskih tkiv, pri čemer delujejo še vlažilno.

Beta hidroksi kisline (BHA)

Beta hidroksi kisline so na trgu relativno slabo zastopane, saj so precej drage. Mnogi menijo, da je salicilna kislina beta hidroksi kislina, a le ta praktično zaradi svojega delovanja sodi v svojo skupino. Kot BHA poznamo beta hidroksibutanojsko kislino, tretokansko kislino in tropično kislino.

Salicilna kislina

Salicilna kislina je ena izmed hidroksi kislin, a se obnaša malenkost drugače kot vse ostale hidroksi kisline, zato je ne moremo uvrščati niti med AHA niti med BHA. Salicilna kislina je sicer klasičen keratolitik, kar pomeni, da odlušči povrhnje plasti mrtvih celic kože. Je edina kislina, ki zmanjšuje debelino dermisa, za razliko od ostalih hidroksi kislin, ki stimulirajo sintezo komponent dermisa in kolagena. Zaradi svoje lipofilnosti (ima rada olje) sicer prodira v globje plasti kože in je zato velikokrat učinkovita predvsem pri aknasti koži.

Encimski pilingi

Korneociti (mrtve kožne celice) so na površino kože pritrjeni s proteini. Z uporabo encimskih pilingov lahko mrtve kožne celice odstranimo s površine, saj encimi delujejo tako, da cepijo proteine, ki pritrjajo mrtve kožne celice. Zagotavljajo nežen eksfoliativen učinek in posledično bolj gladko kožo. Encimski pilingi običajno pridejo v obliki praška, ki ga zmešamo z vodo in na tak način aktiviramo encime.

Najbolj uporabljane encime v encimskih pilingih imenujemo proteaze ali proteolitični encimi. Mednje štejemo na primer papain, pridobljen iz soka papaje in bromelain, pridobljen iz ananasovega soka in pecljev. Encimski pilingi so običajno zelo nežni, njihov učinek pa je omejen samo na površino kože.

Kako uporabljati pilinge?

Pilinge vedno uporabljamo na čisti koži. Medtem ko mehanske pilinge uporabljamo tako, da jih vmasiramo in speremo z vodo, kislinske in encimske pilinge pustimo na koži dalj časa. Kislinski pilingi so lahko tudi takšni, da jih pustimo na koži, nekatere pa se spere z vodo po določenem časovnem obdobju.

Pred postopkom pilinga se priporoča analiza stanja kože, da se prepriča, ali je koža dejansko sposobna reagirati z načrtovanim okrevanjem. Vrsto pilinga je potrebno izbrati glede na tip in stanje kože, ter pridružene indikacije (akne, hiperpigmentacije, atopijski dermatitis). V nasprotnem primeru se moramo zavedati, da lahko postopek pilinga še dodatno poškoduje kožo, kar je težava predvsem v primeru poškodovane kožne bariere.

Intervale uporabe pilingov je potrebno prilagoditi sposobnosti kože, da se po pilingu obnovi. Po pilingu je zelo pomembno, da ustrezno negujemo in zaščitimo kožo. Nega kože po izvajanju pilinga se mora osredotočati na to, procesa okrevanja kože ne zavira.

MEHANSKI PILING

KEMIČNI PILING

ENCIMSKI PILING

Učinek

odlušči del povrhnje plasti kože

odlušči povrhnje plasti in prodira v globje plasti kože

odlušči del povrhnje plasti

Indikacije

atrofična koža,

keratoza

atrofična koža, keratoza, akne, hiperpigmentacije, gube, ..

atrofična koža, hiperpigmentacije, akne

Kontraindikacije

akne, poškodovana bariera, rosacea, kožne bolezni

poškodovana bariera, občutljiva koža (tudi kožne bolezni)

poškodovana bariera, občutljiva koža

Stranski učinki

suha koža, poškodba bariere

suha koža, poškodba bariere (le ob nepravilni uporabi), eritem

suha koža

Pogostost uporabe

enkrat na 14 dni

ob pravilni izbiri leave-on kislinskega pilinga lahko vsak dan, z močnejšimi pilingi 1x mesečno

enkrat na 14 dni

 

Blog nastal v sodelovanju z Cosmedoc.si

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)