Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Perioralni dermatitis

Verjetno že veš, da obstaja ogromno vrst dermatitisa. Mogoče mi največkrat omenjamo atopijski dermatitis, ker je dokaj pogost, a kdo pravi, da je to edini?

Perioralni dermatitis ali pravilno slovensko peroralni, je tudi relativno pogosta kožna motnja, kot že ime samo pove ˝peroralno˝, se dermatitis nahaja nekje okoli ust. Natančneje se nahaja med gubo med nosom in usti ter brado. Značilni so izbruhi v obliki majhnih rožnatih papul in pustul, včasih z majhnimi luskami. 

Večinoma se pojavlja pri ženskah, mlajših in srednji starosti, torej med 20. in 45. letom. Moški del populacije prizadene le v 10 %. Bolezen pa lahko negativno vpliva predvsem na samopodobo žensk, saj v času izbruhov dermatitisa ni mogoče skriti s pudrom in ostaja viden. 

Zdravljenje

Navadno se pojavlja pri posameznikih, ki imajo rozaceo in tudi zdravijo ga kot rozaceo. Navadno zdravniki predpišejo metronidazol, kremo z azelaično kislino, benzil peroksid, lahko pa tudi klindamicin, eritomicin, tetraciklin ali pimekrolimus v obliki kreme ali gela. 

Dejavniki, ki povzročijo perioralni dermatitis

Zloraba topikalnih kortikosteroidov lahko vodi do pojava dermatitisa, pa tudi uporaba kortikosteroidnih sprejev za predel nosu ali ust, lahko izzovejo omenjeni dermatitis. Tudi zobna pasta s fluorom, prekomerna uporaba težkih krem za obraz (zlasti s parafinsko osnovo in pa izopropil miristatom). Od zunanjih dejavnikov pa motnjo poslabšajo predvsem ultravijolična svetloba, toplota in veter. 

Lahko peroralni dermatitis zamenjamo z drugo kožno motnjo?

Ja in teh je kar nekaj. V predelu okoli ust se nam lahko pojavi seboroični dermatitis, rozacea, akne vulgaris, kontaktni dermatitis, lupus milaris in drugi. A vseeno imajo vsi nekatere značilnosti, ki jih ločujejo do perioralnega dermatitisa. 

Opuščanje kortikosteroidov in posledice

Najprej je potrebno prenehati tako z uporabo kortikosteroidov, kot tudi kozmetičnih izdelkov kot so mila, vlažilci, pilingi, nočne in dnevne kreme. Posameznik lahko uporablja le mlačno vodo, nevtralne kreme in obkladke iz fiziološke raztopine ali kamiličnega čaja. Potrebna je psihološka podpora, saj je poslabšanje, po prenehanju uporabe kortikosteroidov, pričakovano. V večini primerov se začne stanje počasi izboljševati, proces zdravljenja pa lahko proces traja po več tednov, največkrat okoli 6 tednov. Če pa se stanje zaradi prenehanja uporabe kortikosteroidov in kozmetičnih izdelkov ne izboljšuje, pa lahko posežemo po zdravljenju na recept ali pa na naraven način. Ko nobena od teh rešitev ne zaleže, pa se priporoča ponovna uporaba kortikosteroidov, ampak s postopnim opuščanjem. To pomeni, da je razmik med nanosom kortikosteroidov vedno večji. 

Alternativna nega namesto zdravljenja

Hladni obkladki 2-krat na dan po 15 minut . Gazo prepojimo s fiziološko raztopino ali pa jo namočimo v prekuhano in ohlajeno vodo. Ob izbruhih nanesite na predele, kjer imate peroralni dermatitis naš ZincBalm ali AtopicBalm, kasneje pa negujte 2-krat dnevno z AtopicCream. Za umivanje obraza pa lahko preizkusite naš Oil Shower Gel, ki je res zelo nežen do kože in je ne draži. 

Kako si lahko pomagamo sami?

Po navadi se peroralni dermatitis poslabša ob hitrih temperaturnih in zunanjih spremembah. Mednje štejemo veter, izpostavljanje soncu, vročina in sopara. Izogibajte se kozmetičnim izdelkom na osnovi mineralnega olja in izopropil miristata, alkohola, dražilnih čistilcev za obraz in drugih kozmetičnih izdelkov, ki bi še bolj dražili kožo. Naj bi pomagalo tudi izogibanje alkoholu, kavi in kakavu. 

 

Lipozencic, J, Ljubojevic, S. Perioral dermatitis. Clinics in Dermatology. 2011:29(2);157–161.

Tempark, T,  Shwayder TA. Perioral Dermatitis: A Review of the Condition with Special Attention to Treatment Options. American Journal of Clinical Dermatology. 2014:15(2); 101–113.

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)