Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Nega občutljivega lasišča

Z občutljivo kožo se spopada kar 60 % žensk in 40 % moških. Vendar občutljiva koža se ne navezuje samo na kožo obraza, vendar tudi na lasišče. Občutljivo lasišče, izkazuje nenormalne in neprijetne senzorične reakcije lasišča, vključno s srbečico, zategovanjem in bolečino. Vidni znaki vnetja so navadno odsotni zaradi velikega števila lasnih mešičkov.

Kaj je občutljivo lasišče?

Občutljivo lasišče je stanje kože na lasišču, ki ima eritem in ⁄ ali subjektivne simptome, kot so srbenje, pekočina, mravljinčenje, zbadanje, bolečine ter srbenje. Občutljivo lasišče lahko sprožijo tako zunanji, kot notranji dejavniki. Med notranje dejavnike za razvoj občutljivega lasišča sodijo genetska predispozicija, stres, hormonski dejavniki ter razne kožne bolezni. Zunanji dejavniki za razvoj občutljivega lasišča so veter, mraz, suh zrak, onesnaženost, pogost stik z vodo in napačna nega lasišča. Simptome lahko sprožijo tudi dejavniki, ki pri osebah z normalno kožo ne bi izzvale reakcije.

S čim so povezana fiziološka stanja lasišča?

Na lasišču najdemo največjo gostoto lasnih mešičkov, ki proizvajajo veliko količina sebuma (vzročna raven 150 μg / cm2). Človeški sebum je zapletena mešanica trigliceridov, maščobnih kislin, estrov voska, holesterola, holesterolnih estrov in skvalena, ki se redno izloča na lasišče. Odsotnost ali prekomerna količina sebuma bosta vodila do nastanka različnih bolezni, kot sta alopecija ali seboroični dermatitis. 

Poleg tega so številne študije pokazale, da so fiziološka stanja lasišča močno povezana z mikrobioto. Komenzalni mikrobi lahko razgradijo trigliceride in estre v digliceride, monogliceride in proste maščobne kisline, ki lahko dražijo kožo.

Oslabljena barierna funkcija lasišča je lahko odgovorna za nastanek občutljivega lasišča

Lasišče je lahko občutljivo tudi zaradi raznih fizioloških izhodišč, kot so oslabljena barierna funkcija, povečana nevrološka občutljivost in povečana imunska odzivnost. Barierna funkcija je tako, kot po celotnem telesu pomembna tudi na lasišču in je odvisna predvsem od hidratiranosti lasišča in hidro-lipofilnega zaščitnega plašča. Uporaba šamponov, ki vsebujejo agresivne površinsko aktivne snovi lahko poškoduje hidro-lipofilni plašč in posledično oslabi barierno funkcijo lasišča. 

Oslabljena barierna funkcija privede do večje izpostavljenosti živčnih končičev in do povečane možnosti vstopa alergenov. Posledično je lasišče bolj nagnjeno k reakciji na zunanje dejavnike, pojavijo pa se tudi objektivni simptomi, kot je rdečica in eritem.

Vzrok za nastanek občutljivega lasišča je predvsem nepravilna nega

Najbolj pogost vzrok za nastanek občutljivega lasišča je iritativni kontaktni dermatitis. Iritativni kontaktni dermatitis je vnetni odziv kože na zunanje dražeče dejavnike in se pokaže po prvem stiku s snovjo. Običajno se pokaže kot eritem. Ena izmed snovi, ki najpogosteje povzroča iritativni kontaktni dermatitis na lasišču je natrijev lavril sulfat, ki je pogosta sestavina v šamponih za lase

Kako površinsko aktivne snovi delujejo?

Občutljivo lasišče torej prekomerno reagira na določene zunanje dejavnike, zato je potrebno uporabljati izdelke, ki ne izzovejo reakcije. Šamponi vsebujejo snovi imenovane površinsko aktivne snovi, ki omogočajo, da nečistoče odstranimo s telesa tako, da v olju topne nečistoče zajamejo v svojo notranjost. Površinsko aktivnih snovi je več vrst in sicer poznamo anionske, kationske, amfoterne in neionske. Najbolj pogoste v izdelkih za čiščenje kože in lasišča so anionske površinsko aktivne snovi, med katere sodita tudi natrijev lavril sulfat ter natrijev lavret sulfat. Te snovi se pogosto uporabljajo, ker imajo dobro čistilno moč in se odlično penijo.

Dražilni potencial anionskih površinsko aktivnih snovi je zelo visok

Dražilni potencial površinsko aktivnih snovi je odvisen od vrste površinsko aktivne snovi, časa nanosa in pH vrednosti čistilnega izdelka. Največji dražilni potencial izkazujejo anionske površinsko aktivne snovi, ki po vezavi na keratin povzročijo denaturacijo beljakovin, kar vodi do poškodbe celične membrane keratinocitov. To posledično vodi do negativnih kožnih odzivov.

Normalen pH kože in lasišča se giblje med 4,5 in 6 in je pomembno, da ga vzdržujemo pri tej vrednosti. pH namreč vpliva na integriteto kožne bariere, hidratacijo kože in luščenje. pH vrednosti površinsko aktivnih snovi so običajno bistveno višje od pH lasišča. pH anionskih površinsko aktivnih snovi se giblje okoli 9 in se ga težko prilagaja. Alkalen pH povzroča poškodbe lipidnega dvosloja in tako povzroča suhost lasišča.

Nov, naraven šampon za občutljivo lasišče

Pri Skinfairytale smo razvili šampon, ki je prilagojen za čiščenje občutljivega lasišča. Vsebuje namreč neionske in amfoterne površinsko aktivne snovi, ki so za razliko od anionskih bistveno bolj blage, praktično ne izkazujejo dražilnega potenciala in niso toksične. Neionska površinsko aktivna snov, ki je dodana v šampon je naravna in pridobljena iz glikozidov. Izkazuje dobro čistilno sposobnost, se dobro peni a hkrati ne razdraži lasišča. Amfoterna površinsko aktivna snov betain je stranski produkt proizvodnje sladkorja in je pridobljen iz melase sladkorne pese. Betain pri negi kože deluje regenerativno, zmanjšuje draženje in ščiti pred izsušitvijo. V površinsko aktivnih izdelkih stabilizira peno, uporablja se v šamponih in izdelkih za nego las, saj izboljša oprijem in moč las.

Šampon – 200ml

Adijo naelektreni lasje in občutljivo lasišče

Neionske površinsko aktivne snovi nimajo naboja, medtem, ko lasje imajo negativen naboj. Po navadi so v navadnih šamponih poleg anionskih površinsko aktivnih snovi dodane še kationske, ki so pozitivno nabite in tako zmanjšujejo odboj med lasmi. Lasje se običajno po umivanju z neionskimi površinsko aktivnimi snovmi odbijajo in posledično izgledajo naelektreni. Vendar je v nov šampon dodana 100 % naravna sestavina, ki pri svojem fiziološkem pH (5,5) zagotavlja pozitiven naboj in tako nevtralizira negativen naboj na laseh. Posledično se lasje ne bodo odbijali.

Vlaženje, antioksidativno in protivnetno delovanje za pomiritev lasišča

Šampon vsebuje hidrolat pomarančnih cvetov (Neroli rožna voda), aloe vero in glicerol. Hidrolat pomarančnih cvetov deluje vlažilno in antioksidativno. Aloe vera pomirja razdraženo lasišče, deluje protivnetno in odlično vlaži. Glicerol je eden izmed najboljših vlažilcev, saj tudi ob nizki zunanji relativni vlažnosti zadržuje vlago v kožo in na tak način pripomore k večji hidratiranosti.

V šamponu najdemo tudi sestavine, ki delujejo antioksidativno in pomirjujoče. Vsebuje namreč bisabolol, ekstrakt iz prave kamilice, ki izkazuje protivnetno delovanje in posledično pomirja vnetja v koži. Pantenol, ki ga prav tako najdemo v šamponu je provitamin B5. Je alkoholna oblika pantotenske kisline, v katero se metabolizira v globljih plasteh kože. Pantenol kožo vlaži, pospešuje delitev celic, deluje protivnetno ter učinkovito blaži akutne opekline.

Za podporo učinkov vseh naštetih sestavin pa sta dodani tudi eterični olji copaibe in cedre. Ljudje, ki živijo na območjih, kjer rastejo drevesa Kopaibe, že dolgo uporabljajo oljno smolo kopaibe za različne namene, kot so protivnetno delovanje, pospeševanje celjenja ran, zmanjševanje razdraženosti kože in protimikrobno delovanje. Eterično olje cedre deluje pomirjevalno na občutljivo kožo.

.

(Blog pripravljen v sodelovanju z Cosmedoc.si)

 

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)