Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

LUSKAVICA

Luskavica, imenovana tudi psoriaza, je ena izmed zelo pogostih nenalezljivih kožnih bolezni. Pojavlja se najpogosteje v starosti od 15 do 30 let ter prizadene oba spola enako. Lahko se pojavi v katerikoli starosti, najredkeje pa jo zasledimo pri zelo malih otrocih in starostnikih.

Poznamo dve obliki poteka bolezni, akutno in kronično. Kronična luskavica se pogosto izrazi v področju komolcev in kolen, ima pri nekaterih osebah občasne akutne izbruhe, ko se stanje poslabša za nekaj časa. V akutnem poteku bolezni so prizadeta večja področja kože. Bolezen lahko poteka tudi le v kronični obliki, brez akutnih izbruhov.

Na svetu ima luskavico vsaj 1 do 4% ljudi, večja pojavnost bolezni je v deželah s hladnim in vlažnim podnebjem, manjša pa v deželah s toplim podnebjem. 16% obolelih ima pridruženo alergijo na gliadin oziroma protein gluten.

Znaki in simptomi

Simptomi luskavice so odebeljena, rdeča in srebrnkasta področja na koži, na katerih opazujemo luščeče se kožne luske. Koža izgleda razdražena, na njej pa vidimo tanke kožne luske, ki so sestavljene iz odmrlih kožnih celic. Včasih je lahko prisotna srbečica. Petnajst procentov obolelih za luskavico ima pridružene blage ali resnejše revmatološke težave.

Najbolj pogosto so prizadeti komolci oziroma kolena in področja, ki so zakrita z oblačili oziroma lasmi in so skrita pred soncem. To so na primer področja za ušesi, na prsnem košu in lasišču. Prav tako so lahko prizadeta področja kože pod pazduhami in genitalno področje.

Resnost znakov in simptomov se razlikuje od osebe do osebe in je lahko v povezavi z nekaterimi spremembami v telesu. Simptomi in znaki se lahko poslabšajo ob poškodbi kože (na primer vreznine, opekline, praske), spremembah letnih časov, ledvični bolezni, okužbah ter ob jemanju nekaterih zdravil za zdravljenje drugih zdravstvenih težav. Resnost bolezni je odvisna tudi od psihološkega stanja obolelega.

Vzroki

Bolezen je avtoimunskega izvora, se pravi, je posledica nepravilne prepoznave lastnih celic s strani imunskega sistema. Pojavi se, ko imunske celice T namesto mikrobov, pred katerimi nas ščitijo, napadejo lastne kožne celice. Proces je povezan z nepravilnim metabolizmom aminokislin, kar vodi do motnje v rasti ter obnavljanjem plasti kože.

Oboleli imajo v tridesetih procentih znano obolenje pri vsaj enem družinskem članu, dedovanje bolezni je tako dokaj pogosto. Kronična oblika luskavice je velikokrat povezana z globoko potlačenimi čustvi oziroma motnjami izražanja čustev.

Dieta

Pri luskavici gre torej za metabolno obolenje, zato je pred spremembami v prehrani dobro narediti dvotedensko čistilno kuro z zelenjavnimi oziroma sadnimi sokovi. V poštev pridejo korenčkov sok, sok rdeče pese, kumaric, grozdja. Sokovi stisnjeni iz citrusov niso priporočeni. Dnevno se priporoča klistir s toplo vodo, da se črevesje očisti. Po očiščevalni kuri s sokovi naj bi sprva uživali dieto, sestavljeno iz oreščkov, semen in žit, zelenjave ter sadja. Predvsem je dobro uživati veliko presne hrane,  veliko ekološko pridelanega sadja in zelenjave.

Za zajtrk naj bi se uživalo sveže sadje, kot so jabolka, grozdje, hruške, breskve, ananas, skupaj s sadjem pa zvrhana pest oreščkov ali nekaj jedilnih žlic presnih semen. Za kosilo se pripravi in pojé velika skleda zelene solate s kalčki. Za večerjo pa sledi zelenjava pripravljena nad paro in tortilje iz polnozrnate moke. Po nekajdnevni dieti po tem principu, se lahko v prehrano dodaja tudi druga živila. V kolikor je mogoče, naj bi iz prehrane popolnoma izključili vse maščobe živalskega izvora, če pa to ne gre, pa je dovoljeno kozje mleko, jogurt in domača skuta. Kravje mleko, maslo in jajca niso priporočljiva za uživanje, prav tako je potrebno iz prehrane izločiti procesirana živila, rafiniran sladkor, sladkarije, kavo, pravi čaj, alkohol. Slabih navad, kot je kajenje, se je potrebno odvaditi. Po štirih tednih se lahko čistilna kura s sokovi ponovi.

Ob preobčutljivosti na gluten je potrebno poseči po dieti brez glutena.

DRUGI UKREPI

Omenili smo, da je šestnajst odstotkov oseb z luskavico preobčutljivih na gluten. Povezava med obema stanjema je zelo močna, zato je potrebno za optimalno prilagoditev prehrane, narediti teste preobčutljivosti na gluten. Napotnico za testiranje izda osebni zdravnik, teste pa opravljajo določene terciarne ustanove. V primeru dokazane preobčutljivosti je nujno iz prehrane izločiti vsa živila, ki vsebujejo gluten.

Pri zdravljenju luskavice je dobre rezultate pokazalo uživanje lecitina ter veliko vitaminov A in B6. Lecitin je tako dobro dodajati v obliki prehranskega dopolnila, saj ga s hrano ne dobimo dovolj. Priporoča se tudi velik vnos vitaminov E in drugih iz skupine B kompleksa.

Vroče kopeli s solmi naj bi pokazale odlične rezultate v primeru kožnih obolenj, kamor spada tudi luskavica. Učinke so pokazale predvsem soli z visoko vsebnostjo magnezijevega sulfata, ki naj bi jih dodajali kopeli trikrat tedensko. Ko se pokažejo pozitivni učinki, lahko kopel uporabljamo dvakrat tedensko in končno le enkrat tedensko. Kopeli z morsko soljo so tudi učinkovite. Pomembno je tudi, da kozmetika ter higienski pripomočki z vsebnostjo škodljivih snovi, čim prej romajo v smeti. Na kožo je že v primeru, da je koža zdrava, dobro nanašati le izdelke brez parabenov, parfumov in vrste konzervansov, kar pa je še posebej primerno razmišljati ob spremenjenem stanju kože.

Pri veliko obolelih opažajo izboljšanje simptomov na prizadetih delih kože po izpostavitvi le teh soncu. Zato se redno sončenje prizadetih delov kože priporoča. Oboleli naj bi se držali tudi priporočil zdravega načina življenja, kar pomeni redna zmerna telesna vadba, gibanje na svežem zraku ter izogibanje stresu.

LAJŠANJE SIMPTOMOV LUSKAVICE Z BALMI SKIN FAIRYTALE

Za nego kože vam priporočam SOSbalm in Atopic Balm (lajšanje srbečice). Če ne prenašate eteričnih olj, pa vam svetujem  negovalni in zaščitni ProtectBalm.

Poleg diete bi za luskavico priporočila tudi dodatke, kot so d-vitamin, saj je pri luskavici pogosto problem pomanjkanja le-tega. Omega 3 maščobe in za samo čiščenje telesa zeolit. Več o zeolitu si lahko preberete tu: http://holistic.si/2016/12/05/zeolit-in-njegova-uporaba/

ATOPIC BALM

PROTECT BALM

SOS BALM

Viri

  • http://www.taichi-qigong.si/clanki/hrana-ki-zdravi-hrana-ki-skoduje/luskavica-psoriaza/

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Carper, Jean (1993) Food: Your Miracle Medicine. HarperCollins. pages 445-446

 

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)