Z izdelano v Sloveniji.
SLO

KATERIM SESTAVINAM V KOZMETIKI SE JE DOBRO IZOGIBATI IN ZAKAJ

V poplavi kozmetičnih in negovalnih izdelkov se težje odločimo, komu verjeti oziroma niti ne razumemo vsega, kar nek izdelek vsebuje. Sama sem na samem začetku,  vpisovala posamezne sestavine v strička Googla, da sem si lahko razložila čemu služi določena sestavina in ali sploh je potrebna za mojo kožo. Kar kmalu sem ugotovila, da več kot pol sestavin, ki sestavljajo nek izdelek ne govori v prid  koži in so notri le zato… da so in, da je cena  potrošnikom bolj prijazna. Ampak roko na srce, NE HVALA!

 

Odkar ustvarjam svojo linijo naravne kozmetike sem še bolj pozorna na vse skupaj in predvsem mi cena, ki je višja, pove mnogo več , kot poceni izdelki. Ja, vsekakor se strinjam tudi s tem, da drago ni nujno kvalitetno, amen to that! 😀

Pri dragih znamkah plačujemo seveda tudi marketing in samo ime. Ne bom pozabila, ko sem pred leti v drogeriji naletela na  gospo, ki je vneto razlagala prodajalki, da ona kreme za manj kot 300 eur ne bi nikoli dala na kožo. Da bo svoji koži , dokler bo le lahko, nudila najkvalitetnejše, ker si to zasluži. Katarina ne bi bila Katarina, če bi ostala tiho in šla svojo pot. NEEEE, morala sem stegnit jezik…Ko sem gospe pojasnila sestavo njene  ljubljene kreme, kolikor sem jo takrat znala, sem opazila kako se mimika njenega obraza spreminjala v nekaj, čemur nisem želela ostati priča  in sem se po hitrem postopku obrnila proti izhodu…Katarina left  the building hahaha

Tokrat sem se odločila, da vam navedem  nekaj najbolj pogostih sestavin, ki se uporabljajo v kozmetiki. Te sestavine pa so lahko človeku potencialno nevarne. Sestavine v izdelkih si na deklaraciji sledijo v vrstnem redu. Sestavina na prvem mestu nam pove, da jo je v izdelku največ. Najpogosteje je to voda.

Mineralno olje, parafin ter vazelin: vse to so naftni proizvodi, ki prekrijejo kožo kot plastika. To pomeni, da zamašijo pore in omogočajo, da se pod njimi začno nabirati strupi, ki po navadi povzročijo dermatološke probleme. Poleg tega pa tudi pospešujejo staranje kože.

Parabeni ( metyl, butyl, propyl, isobutyl)  uporablja se kot konzervans v kozmetični industriji. Po ocenah naj bi kar 13,200 kozmetičnih proizvodov vsebovalo parabene. Študije pa kažejo na njihovo povezavo z rakavimi obolenji, poleg tega pa škodujejo tudi hormonom. Pronicajo najglobje v kožo in se nabirajo v telesnih tkivih.

Fenol (karbolna kislina): najdemo jo v veliko losijonih ter kremah, povzroči pa lahko kolaps obtočil, paralizo, krče, komo ter celo smrt zaradi problemov z dihali.
Propilen glikol: se v kozmetiki uporablja za vlaženje, ter pri eteričnih oljih. Dokazano je, da povzroča dermatitis, probleme z ledvicami ter jetri, nevaren pa je tudi kožnim celicam.

Akrilamid: po navadi vsebujejo razne kreme za roke in obraz, povezujejo pa ga z tumorji.

Sodium Lauryl Sulfat, Sodium Laureth Sulfat (SLS/SLES): najdemo v proizvodih za čiščenje avtomobila, razmaščevalcih, čistilih za pomivanje garažnih tal … in v več kot 90% proizvodov za osebno higieno(šamponi, geli za tuširanje- za penjenje). Omenjena spojina uniči kožno pregrado in tako z lahkoto prodre v notranjost kože. V kombinaciji z drugimi kemikalijami pa tvori nitrosamine, ki povzročajo rakava obolenja, genske mutacije.

Toluen: je strupen in nevaren, saj ob zaužitju povzroči smrt. Poleg tega je nevaren tudi, če ga vdihujemo ali absorbiramo skozi kožo. Narejen je iz nafte oz. premogovega katrana, najdemo pa ga v veliko sntetičnih dišav. Kronična izpostavljenost pa je povezana z anemijo, okvarami ledvic in jeter, poškoduje pa lahko tudi fetus.

Dioksan: najdemo v spojinah kot so polisorbat, lauret, etoksilarni alkoholi, … Uporablja se v mnogih proizvodih za osebno higieno, po navadi pa vsebuje visoke koncentracije lahko vnetljive spojine 1,4-dioksan. Povezanost z rakavimi obolenji in dioksanom so prviš opazili leta 1965. Dioksan pa poškoduje tudi dihalne poti ter jetra. Pozor: dioksan je sintetični derivat kokosa, zato bodite pozorni na tovrstne izdelke.

Propilen glikol (propylene glicol): vsebujejo kreme za oči, obraz in telo. Je umetni vlažilec kože in povzroča anomalije na jetrih, ledvicah bolje je če ga nadomestimo z rastlinskim glicerinom.

BHT (Butil Hidroksi Toluen):  sintetičen antioksidant, povzroča alergijske reakcije, nadomestek zanj sta vitamina E in C. Povzroča težave z jetri, ščitnico in ledvicami. 

Alcohol Denat (denaturiran alkohol): je stranski produkt destilirane nafte, povzroči lahko kontaktni dermatitis, kemično preobčutljivost.

Aluminijeve sestavine: povezujejo z alzheimerjevo boleznijo. V  deodorantih začasno zamašijo žleze znojnice in tako se toksini ne morejo izločati iz telesa.

Amoniak ( ammonium): toksičen in kancerogen.

Benzyl alcohol: kancerogen če pride do zaužitja, vdiha ali absorbira skozi kožo.

Coal tar / premogova smola: vsebujejo jo lahko šamponi, mila kreme. Je kancerogen.

DIMETHICONE: na poizkusih živali povzročil tumorje in mutacije, silikon. Na koži po uporabi pusti svilen občutek.

DEA (Diethanolamin): emulgator, penilec. Vse sestavine, ki imajo za glavno besedo DEA npr. cocamid DEA, povzročajo tumorje na jetrih, ledvicah.

DMAE( Dimethylaminoethanol): deluje kot »face lift« , paralizira male obrazne mišice, spreminja kožne celice, zavira njihovo delovanje/delitev, zaustavlja izločanje in povzroča odmiranje celic.

IDEBENONE: je sintetičen nadomestek koencima  Q10

FORMALDEHYDE: v EU prepovedan (lahko si predstavljamo zakaj! Konzervansi, ki sproščajo formaldehyde so označeni na deklaraciji ,DMDM Hydantoin, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea in Quarternium-15 itd. 

FRAGRANCE: umetne dišave

GLYCERIN: mora biti rastlinski. Če na etiketi piše le glycerin gre za derivat nafte /ali živalski izvor le tega. ( ni sicer sam po sebi tako škodljiv!)

GLYCEROL STEARATE: povzroča nastajanje prostih radikalov in inhibitacijo prostate.

GRAPE FRUIT SEED  EXTRACT: hude toksične reakcije

HYDROXYMETHYL GLYCINATE: sprošča formaldehid, je kancerogen.

HIDROQUINONE : v EU prepovedan!

IMIDAZALIDOL UREA: EU ga omejuje!

METHYLLSOTHLAZOLINONE: poškoduje lahko živčne celice. Uporablja se ga kot nadomestek parabenom in ščiti izdelek pred  glivami in kvasovkami, povzroča alergijske reakcije, srbečico…

LAURETH, OCTY LSTEARATE, PEG (sestavine): povzročajo akne.

PHENOXYETHANOL:  povzroča kontaktni dermatitis.

PROPYLENE GLYCOL PEG/PPG/PVP : sintetični vlažilec, povzroča alergene reakcije, koprivnico, kožne izpuščaje, lišaje…Pospeševalci vpijanja. 

SMUKEC
Smukec (talc) je dejansko zdrobljen mineral lojevec (magnezijev silikat hidroksid). Najdemo ga v mnogih izdelkih za dom, vrt in tudi higieno (otroški in drugi pudri, dezodoranti, milo ipd.). Raziskave kažejo, da lahko povzroča tumorje na jajčnikih in pljučih.

TEA ( ne kot čaj!): draži kožo. Pospeševalec penjenja, emulgator. Povzroča lahko hudo razdraženost kože in sluznice.

CIKLOMETIKON: spojina na bazi silikona, ki se uporabljajo v izdelkih za mehčanje, vlaženje in glajenje. Hormonski motilec.

SINTETIČNA BARVILA
Sintetične barve (ang. color) se uporabljajo za lepši videz izdelkov. Mnogo sintetičnih barvil je lahko rakotvornih. Proizvajalci barvil za dekorativno kozmetiko nejasno prikazujejo sestavo le teh. Po določilih uredbe za kozmetične proizvode so proizvajalci in uvozniki dolžni posredovati informacijo o sestavinah posameznega proizvoda vsem osebam, ki to zahtevajo. Niso pa dolžni posredovati poslovnih in proizvodnih informacij, ki so njihova poslovna skrivnost. Na kozmetični embalaži sintetična barvila prepoznaš po oznaki FD&C ali D&C, oznaki sledita barva in številka.

 

Upam, da vam zapis pride prav in se boste pri naslednjem nakupu lažje odločili, kaj boste kupili in uporabili na svoji kožici.

 

Katarinca

Iskreni do vas
in vaše kože
 • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
 • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
 • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
 • Naravno ne pomeni vedno varno!
  Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 23.000
zadovoljnih stank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
 • #
 • #
 • #
 • #
 • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)