LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Je soda v naravnih dezodorantih res varna?

Pred nekaj leti, ko sem pričela z izdelovanjem naravne kozmetike, sem si seveda želela narediti tudi dezodorant, ki bi bil naraven a kljub temu nudil  zaščito pred neprijetnimi vonjavami… To je bil zame kar projekt, saj zaradi hormonskih težav s katerimi sem se srečevala, nisem na trgu našla nič naravnega, kar bi ustrezalo mojim pazduham. Kam se obrniti po nasvet na najhitrejši možen način? K stricu Googlu seveda!  Ali  te zasuje s toliko informacijami, ki te 100% prepričajo v nekaj ali 100% odvrnejo. Se pravi, da za 100% veš kaj je res in kaj  je najboljše, da zadevo vzameš  v svoje roke. In sem jo.

Ok, naravne sestavine…dezodorira jih kar nekaj, med njimi boste našli kokosovo maslo, neem olje (ki roko na srce smrdi bolj kot znoj), eterična olja..

A to so pač le sestavine z blagim učinkom. Kaj je tisto, kar lahko uporabiš v dezodorantu, da te ščiti pred neprijetnim vonjem? Ja, soda…Vem ;). Največ nasvetov za domači dezodorant predstavlja prav soda. Tista z katero pečeš, čistiš itd. Ne le recepti za domačo uporabo, ampak tudi večina naravnih dezodorantov na trgu.

Pa je SODA res tako Ok?

Če ste novi v naravnem oddelku kozmetike, ste verjetno naredili nekaj raziskav in naleteli na nešteto člankov, ki pojasnjujejo prednosti uporabe sode bikarbone kot naravnega dezodoranta. Soda ima nekaj uporabnih lastnosti, zaradi česar je priljubljena med naravnimi dezodorantnimi navdušenci. Na primer soda je učinkovita pri absorbiranju vseh vrst vlage, vključno z znojem, zaradi česar se jo uporablja za ohranjanje suhega področja pod pazduho. Prav tako učinkovito ubija vonj, ki nastane ob znojenju. Zaradi teh razlogov številne naravne  blagovne znamke še naprej uporabljajo sodo kot glavno sestavino. Vendar resnica je, da  soda ni Ok  za  kožo in ima lahko resne dolgoročne posledice.

Zakaj razmisliti preden posežeš ali si pripraviš dezodorant s sodo?

Da bi razumeli negativne učinke sode na koži, morate najprej razumeti, kako deluje  koža. Zgornja plast  povrhnjice je pregrada za vlago. Ta ohranja vašo kožo vlažno in voljno. Ta zaščita oziroma pregrada  se imenuje kislinski plašč. Ta ima pH približno 5,5, zaradi česar je rahlo kisel. Ta tanka kisla plast ne le da ščiti pred izgubo vlage, ampak tudi ščiti vaše telo pred nesnago, virusnimi ter bakterijskimi okužbami.

Soda bikarbona je zelo alkalna sestavina s pH vrednostjo okoli 8,3. Ko uporabljate  sodo v dezodorantu, pride do kemične reakcije med rahlo kislo kožo in zelo alkalno sodo za peko. Med to reakcijo se poškoduje naravni kislinski plašč in vlaga v koži. Sčasoma koža postane bolj občutljiva na okužbe, onesnaženje in izpostavljenost soncu.

Kakšni so lahko stranski učinki sode v dezodorantu?

Ljudje, ki preidejo na naraven dezodorant, ki temelji na sodi lahko v prvem tednu uporabe občutijo draženje kože ali izpuščaj. Mnogi zagovorniki sode bodo poskusili to pripisati “razstrupljanju”. A tu gre za  alergično reakcijo. Izpuščaj je eden od znakov, da vaš dezodorant škoduje vaši koži. Več časa uporabljate dezodorant, več škode si lahko naredite. Spet odvisno od vaše kože in občutljivosti.

Moja izkušnja z »home made« dezodorantom in kupljenimi dezodoranti z sodo

Na začetku naj povem, da se lahko pohvalim z res neproblematično kožo, ki prenese marsikaj. V življenju nisem uporabljala veliko izdelkov za nego in še danes je temu tako. Mogoče prav zaradi tega nimam težav z suhostjo itd. Uporabljam osnovno naravno kozmetiko, na vsake toliko časa si privoščim kako naravno maslo ali kremo za telo, ki si jo pripravim, izključno v namen »crkljanja«. Prvi dan, ko sem uporabila dezodorant z sodo, sem bila navdušena, ščitil me je dejansko preko celega dne. Prvi teden uporabe me je navdušil. S časoma, pa je koža postala rdeča, temu sem pripisovala pač reakcijo kože v smislu, navajanja kože na sodo, ker sem brala, da lahko pride do tega v prvih dneh uporabe. A se žal ni ustavilo le pri tem. Začela sem vonjati zelo moteč vonj a nisem vedela zakaj. Bil je podoben zažganemu. In kakor se bo grozno slišalo, bila je zažgana! Moja koža je bila črna, živa groza! Nastala je kemična opeklina kože, nemudoma sem prekinila z uporabo.  Celila se je kar nekaj časa s tem, da se je tudi oluščila, kar je seveda normalno v primeru opekline. Od takrat naprej soda mene ne prepriča več! Moj partner je dezodorant oboževal in še danes me prosi zanj.  A me je minilo, da bi ga sploh še pripravljala…Zame je soda izključno v namen čiščenja in za prav nič več.

Pa ti? Kakšen deodorant uporabljaš? Upam, da te z zapisom nisem prestrašila, če si z svojim dezodorantom z sodo zadovoljna in ti ne predstavlja težav, ga seveda uporabljaj, želela sem le izraziti svoje mnenje o uporabi sode na koži.

Ker pa je želja po naravnem dezodorantu seveda, še vedno rasla, sem pripravila dezodorant, ki ne bo vseboval sode. Ja, SkinFairytale izdelkom se bo pridružil tudi naravni dezodorant, ki ga preizkuša že kar nekaj članov naše družine, prijateljev in znancev. Vam, pa ga predstavimo naslednje leto… 😉

Katarinca

Update 2020: Dezodoranti so tukaj! <3



Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)