Gliciretinska kislina

Izvlečki iz rastlin, praški in sokovi so zelo popularne sestavine v kozmetičnih izdelkih, saj imajo raznovrstne lastnosti. Gliciretinska kislina, ki jo bomo danes natančneje opisali, pa je izolirana iz sladkega korena.

Golostebelni sladki koren (Glycyrrhiza glabra) je znana rastlina že iz antičnih časov. Raznim izvlečkom in čistim spojinam so dokazali različne biološke lastnosti, vključno z antibakterijskimi, protivirusnimi, antioksidativnimi, protivnetnimi in antidiabetičnimi lastnostmi. V kitajski medicini pa je sladki koren poznan kot sestavina, ki ˝uskladi˝ celotno sestavo v formulaciji.

Lastnosti gliciretinske kisline ali enoksolona

Navadno je v kozmetičnih izdelkih prisotna v koncentraciji do 2 %. Alergijskega kontaktnega dermatitisa pri gliciretinski kislini ne zaznavajo, oziroma se o njem poroča le zelo redko. Načeloma naša koža omenjeno kislino dobro prenaša. Pripisujejo ji protivnetne, antioksidativne in antimikrobne lastnosti. Raziskujejo pa tudi, kako bi lahko povečali prehajanje skozi roženo plast v obliki liposomov.

Protivnetno delovanje

Gliciretinska kislina zavira proizvodnjo in izražanje molekul, ki izzovejo vnetje. To pomeni, da do vnetja v končni fazi ne prihaja ali pa je zelo zmanjšano.

Ker deluje protivnetno, jo lahko uporabimo za tretiranje atopijskega dermatitisa, srbečice ali aken vulgaris. Lahko jo uporabimo po sončnih opeklinah in eritemih, saj kožo pomiri, ta pa se lahko hitreje obnovi oziroma vzpostavi normalno delovanje.

V koncentraciji 0,5 % zmanjša eritem in pigmentacijo, ki jo je povzročila UVB-svetloba. Poleg protivnetnega delovanja pa ima kislina še posvetlitvene lastnosti, zato jo dodajajo tudi v kozmetične izdelke namenjene posvetlitvi kože ali poenotenju tena.

Zaviranje srbečice – antipruritično delovanje

Raziskave so potrdile, da gliciretinska kislina učinkovito preprečuje srbečico pri kroničnem dermatitisu, kljub temu da ne zavira glavne molekule (histamin), ki povzroča srbečico. Kislini vseeno pripisujejo antipruritični učinek, saj zavira proizvodnje druge molekule (levkotrien B4), ki je tudi vključena v proces vnetja.

V študiji so testirali dve formulaciji z ekstraktom sladkega korena (1 in 2 %), ki je vseboval tudi gliciretinsko kislino. Testirali so ju za zdravljenje atopijskega dermatitisa in ugotovili, da je bila 2 % koncentracija učinkovitejša in je zmanjšala rdečico, oteklino in omilila srbečico.

Protivirusno delovanje

Gliciretinska kislina deluje protimikrobno na nekatere vrste bakterij (Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus epidermidis…). To lastnost lahko izkoristimo pri zdravljenju bolezni kože, ki jo povzročajo mikroorganizmi, saj zavira njihovo delovanje, s tem pa prepreči, da bi se bolezen naprej razvijala.

V kozmetičnih formulacijah prisotnost gliciretinske kisline podpira funkcijo aktivnih snovi, poleg tega pa deluje tudi kot pomožni konzervans, vendar je ne moremo uporabiti samostojno, saj deluje le na nekatere mikroorganizme, ne pa na vse.

Antioksidativno delovanje

Gliciretinska kislina zaščiti človeške keratinocite pred poškodbami, ki jih povzroči UVB-sevanje, nevtralizira proste radikale in lahko prepreči poškodbe našega dednega zapisa. Zaradi antioksidativnega delovanja pa zavirajo tudi oksidacijo lipidov, ki se tako ne pokvarijo. Upočasnjeno pa je tudi staranje kože.

V primerjavi s kortikosteroidi

Gliciretinska kislina ima podobno sestavo kot kortikoidni hormoni. Steroidi zavirajo imunski sistem, s tem pa povzročijo različne neželene učinke (zaviranje širjenja keratinocitov, zaviranje sinteze kolagena in elastina…).  Prednost gliciretinske kisline v primerjavi s kortikosteroidi je ta, da deluje tudi protivnetno, a ne spodbuja rasti virusov ali gliv in nima neželenih učinkov, kot jih imajo kortikoidi.

 Gliciretinska kislina in AtopicLotion

V AtopicLotion smo dodali omenjeno sestavino, saj je losjon namenjen koži nagnjeni k atopijskemu dermatitisu, koži, ki je rdeča in/ali srbeča in točno takšni koži gliciretinska kislina izboljša stanje. Hkrati pa je to sestavina, ki jo naša koža na splošno dobro prenaša in ne bo povzročala dodatnih preglavic, temveč bo pripomogla h generalni umiritvi in obnovi kože.

Literatura:

Pastorino G, Cornara L, Soares S, Rodrigues F, Oliveira MB. Liquorice (Glycyrrhiza glabra): A phytochemical and pharmacological review. Phytotherapy Research. 2018: 1-17

Kowalska A, Kalinowska‐Lis U. 18β‐Glycyrrhetinic acid: its core biological properties and dermatological applications. International Journal of Cosmetic Science. 2019: 1-23

Final Report on the Safety Assessment of Glycyrrhetinic Acid, Potassium Glycyrrhetinate, Disodium Succinoyl Glycyrrhetinate, Glyceryl Glycyrrhetinate, Glycyrrhetinyl Stearate, Stearyl Glycyrrhetinate, Glycyrrhizic Acid, Ammonium Glycyrrhizate, Dipotassium Glycyrrhizate, Disodium Glycyrrhizate, Trisodium Glycyrrhizate, Methyl Glycyrrhizate, and Potassium Glycyrrhizinate. International Journal of Toxicology. 2007; 26(1):79–112.

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 18.000
zadovoljnih stank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)