LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

ETERIČNA OLJA

Eterična olja so kompleksne mešanice hlapnih organskih spojin, botaničnega izvora. Eterična olja lahko pridobivamo iz različnih delov rastlin (iz njenih listov, stebla, plodov, cvetov in korenin). Imenujejo jih “esencialna” olja, ker odražajo notranjo naravo ali bistvo rastline, iz katere se pridobivajo. 

Pri sobni temperaturi so v tekočem stanju, redko obarvana, vendar se pri oksidaciji spremenijo v temno rumenkasto barvo. V vodi so slabo topna, vendar pa so topna v alkoholih, lipidih in običajnih organskih topilih. 

Njihova zapletena sestava je posledica prisotnosti mnogih posameznih snovi z zelo spremenljivimi koncentracijami. V čistih eteričnih oljih je več kot 200 komponent. Na splošno imajo vsa eterična olja 2 ali 3 glavne sestavine s koncentracijo med 20-70% in te komponente določajo biološke lastnosti olj. Sestavne dele lahko na splošno uvrstimo med hlapne in nehlapne frakcije. 1-10 % mase eteričnega olja predstavljajo karotenoidi, maščobne kisline, flavonoidi in voski, ki jih uvrščamo med nehlapne snovi. 

Uporaba v kozmetiki

Eterična olja imajo zaradi svojih značilnih lastnosti aromatičnih rastlin, iz katerih so ekstrahirana, v parfumerijskih in industrijskih kozmetičnih izdelkih najrazličnejšo uporabo. Večinoma se uporabljajo za njihovo aromo, bodisi za pripravo parfumov bodisi za izboljšanje vonja samemu kozmetičnemu izdelku.

Pokazalo se je tudi, da imajo vsestransko protiglivično, protimikrobno, protivnetno in antioksidativno delovanje, zato so pogosto prisotne tudi v kozmetičnih formulacijah za nego kože in las.

V izdelkih za nego kože eterična olja pogosto najdemo v mešanicah z drugimi aktivnimi spojinami. Ker so večinoma sestavljene iz nizke molekulske mase in lipofilnih (topne v oljih) molekul, jim to omogoča, da prehajajo kožo in se zato uporabljajo v kombinaciji z drugimi snovmi, ki niso sposobne prehajanja kože same po sebi. Kožo lahko oskrbijo s hranili in izboljšajo njen videz. 

Eterična olja namesto konzervansov?

Sicer je res, da delujejo protiglivično in protimikrobno, ampak, če bi želeli zagotoviti stabilnost kozmetičnega izdelka, bi morali uporabiti večje količine eteričnih olj kot so dovoljene. Zato se večinoma uporabljajo kot pomožni konzervansi in lahko posledično zmanjšamo koncentracijo drugih konzervansov, se pa navadno ne uporabljajo samostojno. 

So varni?

Varnost njihove uporabe v kozmetičnih izdelkih je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s kakovostjo surovin in ekstrakcijsko metodo, ki se uporablja za pridobivanje eteričnega olja. Poleg tega jih je treba hraniti v hermetičnih posodah in zaščititi pred svetlobo. S tem se ohranijo njihove lastnosti in preprečijo težave z nestabilnostjo, ki bi lahko vplivale na samo formulacijo in njeno stabilnost. 

Kako jih pridobivajo?

Eterična olja pridobivajo z različnimi metodami ekstrakcije, izbira ekstrakcije pa je odvisna od surovega rastlinskega materiala. Ekstrakcije lahko razdelimo na dve skupini: konvencionalne in inovativne metode. Med konvencionalne štejemo hladno stiskanje, ekstrakcijo s topili, destilacijo (parna in vodna), hidrodifuzija in druge. 

Z inovativnimi tehnikami pa se izognemo nekaterim pomanjkljivostim, ki jih imajo konvencionalne tehnike. Z novejšimi tehnikami želimo skrajšati čas ekstrakcije, porabo energije ter zmanjšati uporabo topil ter izpustov ogljikovega dioksida. Med njih štejemo ekstrakcijo s superkritičnim CO2, ultrazvočna ekstrakcija, mikrovalovna ekstrakcija brez topil in druge. 

Neželeni učinki

Eterična olja lahko povzročijo neželene učinke, ki so večinoma blagi, vendar so v nekaterih primerih še vedno opažene hude reakcije. Če se lokalno uporabljajo brez redčenja, lahko povzročijo draženje in/ali eritem na koži in sluznici, zato je priporočljivo, da se uporabljajo le v razredčenih oblikah.

Stopnje strupenosti se med eteričnimi olji močno razlikujejo. Mnogi so strupeni tudi v zelo nizkih koncentracijah zaradi toksičnosti njihovih komponent. V drugih primerih se lahko mnogi, ki veljajo za netoksične, pri ljudeh, ki so bili prej občutljivi na določeno eterično olje. 

Starost osebe lahko prispeva tudi k stopnji toksičnosti zaradi vpliva, ki ga ima na strukturo kože in metabolizem, zaradi česar so zelo mladi in starejši bolj občutljivi. Najpogostejši zapleti, ki jih povzročajo eterična olja v kozmetiki so: kontaktni dermatitis (kontaktni in alergijski) in fotopreobčutljivost.

V prvi  razpredelnici so navedeni najbolj pogosti alergeni v eteričnih oljih, v drugi razpredelnici pa malo manj pogosti. 

 

 Fototoksičnost

Ko govorimo o fototoksičnosti, govorimo po navadi o ekstraktih, ki vsebujejo furokumarine ali furanokumarine. Znanstveni odbor za varstvo potrošnikov (SCCS) je napisal mnenje o omenjenih snoveh in zaključil, da so varni do 1 ppm (1mg/kg) v končnih izdelkih. Primeri eteričnih olj s furanokumarini so: eterično olje bergamotke, grenivke, limone, limete, grenke pomaranče in drugi. 

Sicer pa so eterična olja zakonodajno omejena na koncentracije, ki naj ne bi povzročale neželenih učinkov, če nismo alergični na določeno olje in dobro je vedeti, katera eterična olja so občutljiva na svetlobo in se izogibamo njihovi uporabi, če gremo na sonce.

Tisserand R, Young R. Essential oil composition. Essential Oil Safety. 2014;5–22

Abdul Aziz ZA, Ahmad A, Mohd Setapar SH, Karakucuk A, Azim MM, Lokhat D, Rafatullah M, Ganash M, Kamal MA, and Ashrad GM. Essential Oils: Extraction Techniques, Pharmaceutical and Therapeutic Potential – a review. Current Drug Metabolism. 2018;19(0) Schäfer UF, Schneele J, Schmitt S, Reichling J. Efficacy, absorption, and safety of essential oils. Dermatologic, Cosmeceutic, and Cosmetic Development: Therapeutic and Novel Approaches. 2007;401-418 

https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_102.pdf 

https://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_036.pdf 

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)