Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Atopijski dermatitis in prehranski dodatki

Atopijski dermatitis je kožna bolezen, ki ne prizadene samo otrok, vendar tudi odrasle. Ker se pacienti želijo izogniti konvencionalnemu zdravljenju s kortikosteroidi je bilo izvedenih ogromno študij, da bi ugotovili ali lahko s prehranskimi dopolnili lajšamo simptome atopijskega dermatitisa.

Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis (AD) je kronična vnetna kožna bolezen za katero je značilno intenzivno srbenje in pojavljanje ekzematoznih plakov ali po domače ekcemov. Sprva so znanstveniki menili, da gre za bolezen, ki se zgodi, vendar tudi izzveni v otroštvu. Danes je atopijski dermatitis priznan kot vseživljenjsko stanje, ki se lahko začne tudi v odraslih letih. Atopijski dermatitis prizadene do 20% prebivalstva v razvitih državah, zaradi česar je ena najpogostejših kroničnih bolezni. Razširjenost atopijskega dermatitisa se je povečala za dva do trikrat od sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Kaj je narobe s kožo pacientov z atopijskim dermatitisom?

Patofiziologija atopijskega dermatitisa vključuje nepravilno delovanje epidermisa in posledično vnetje. Nepravilno delovanje vrhnje plasti kože pripomore k povečani transepidermalni izgubi vode in spremenjeni sestavi lipidov z zmanjšanim deležem ceramidov.

Bolezen je povezana s povečanim imunskim odzivom na zunanje dejavnike

Motnje delovanja povrhnjice so povezane tudi z neravnovesjem imunskih celic, kot so celice T-pomagalke (Th2, Th22 in Th17). Imunske celice preko imunoglobulina (IgE) reagirajo na alergene, ki so neškodljivi za posameznike, ki nimajo atopijskega dermatitisa.

Za nekatere dejavnike, kot so hrana, onesnažen zrak, stik s kontaktnimi alergeni se domneva, da izzovejo izbruhe ali poslabšajo bolezen. Na bolezen pa lahko vplivajo tudi drugi nespecifični dejavniki, kot so temperatura, vlaga in psihološki stres.

 Kaj trenutno vemo o zdravljenju atopijskega dermatitisa?

Trenutno zdravljenje atopijskega dermatitisa se osredotoča predvsem na blaženje in nadzor simptomov in izogibanje poslabšanjem stanja. Glavni način zdravljenja je obnavljanje epidermalne bariere z emolienti in pa protivnetno zdravljenje z lokalnimi kortikosteroidi, zaviralci kalcinevrina in zaviralci fosfodiesteraze.

Ker se mnogi pacienti želijo izogniti zdravljenju s kortikosteroidi, predvsem zaradi neželenih učinkov, se pogosto za blaženje simptomov atopijskega dermatitisa priporoča jemanje raznih prehranskih dopolnil. Vendar ali so prehranska dopolnila pri zdravljenju atopijskega dermatitisa dejansko učinkovita?

Probiotiki

Probiotiki so živi mikroorganizmi (npr. bakterije), ki so enaki ali podobni mikroorganizmom, ki jih naravno najdemo v človeškem telesu in so lahko koristni za zdravje. V primeru, da je število T-celic imunskega sistema v debelem črevesju premajhno in da ima posameznik slabo razvito mikrobioto, je lahko bolj podvržen alergijam. To predstavlja predispozicijo za razvoj atopijskega dermatitisa. 

Nekatere študije dokazujejo učinkovitost jemanja probiotikov pri izboljšanju simptomov atopijskega dermatitisa. Študija izvedena v Ukrajini leta 2010 je dokazala, da je dajanje probiotične mešanice z dodanim fruktooligosaharidom bilo povezano s pomembnimi kliničnimi izboljšavami pri otrocih z AD. Učinkovitost probiotične terapije pri odraslih z AD še ni bila dokazana.

Prebiotiki

Da bi spodbudili zdravo črevesno mikrofloro nova strategija zdravljenja vključuje uporabo prebiotičnih dopolnil. Prebiotiki so živila ali dodatki, ki vsebujejo neprebavljive sestavine, ki selektivno spodbujajo rast in / ali aktivnost nepatogenih bakterij debelega črevesa. Prebiotiki so pogosto v obliki oligosaharidov. Za najbolj učinkovite pri lajšanju simpotomov atopijskega dermatitisa so se izkazale ravno mešanice probiotikov in prebiotikov.

Vitamin D

Številne študije so ovrednotile možno povezavo med pomanjkanjem vitamina D in pojavom atopijskega dermatitisa. Namreč osebe, ki živijo na območjih, kjer prejmejo manj sončnih žarkov so tudi bolj izpostavljene pomanjkanju vitamina D. 

Pri nekaterih bolnikih z atopijskim dermatitisom so ugotovili zmanjšane serumske koncentracije vitamina D, hkrati pa zaradi oslabljenega imunskega sistema zmanjšano sposobnost tvorbe protimikrobnih peptidov. Manj kot je v koži protimikrobnih peptidov slabše se koža brani pred okužbami.

Za zdravljenje atopijskega dermatitisa so testirali tudi fototerapijo, pri kateri so uporabili ozek spekter UVB sevanja. Ugotovili so, da je terapija znatno povečala serumsko količino vitamina D, hkrati pa so opazili povečanje izražanja protimikrobnih peptidov v ekcemih. 

Več raziskav je nakazalo, da je treba pri izbranih podskupinah bolnikov dodatno raziskati serumske koncentracije vitamina D in se na podlagi tega odločiti ali je potrebno dodajati vitamin D v obliki prehranskih dopolnil.

Ribja olja

Bolniki z atopijskim dermatitisom imajo napako v encimu delta-6 desaturaza, zaradi česar niso sposobni proizvajati gama linolenske kisline. Gama-linolenska kislina (GLA) je esencialna maščobna kislina družine omega-6 kislin. Zaželjeno je, da bolniki z atopijskim dermatitisom nadomeščajo gama-linolensko kislino v obliki prehranskih dopolnil z omega-6 kislinami, pri čemer morajo biti pozorni predvsem na vsebnost GLA. 

Težava pri pacientih z atopijskim dermatitisom je tudi nepravilno razmerje v omega-3 in omega-6 maščobnih kislinah. Običajno je kljub pomanjkanju esencialne gama-linolenske kisline več omega-6, kot omega-3 maščobnih kislin. Novejše študije so pokazale, da bi za blaženje simptomov atopijskega dermatitisa lahko bilo perspektivno peroralno uživanje dolgoverižnih omega-3 maščobnih kislin. Sicer še ta metoda ni dovolj raziskana, vendar zaenkrat pri pacientih kaže pozitivne učinke. 

Olje dvoletnega svetlina in borečevo olje

Olje dvoletnega svetlina in borečevo olje sta naravna dodatka, ki se pogosto uporabljata za zdravljenje ekcema. Obe olji vsebuje veliko gama-linolenske kisline (GLA), olje dvoletnega svetlina vsebuje 8-10 % GLA, medtem, ko borečevo olje vsebuje kar 23 % GLA.

Obe olji predvsem topikalno izkazujeta odlične učinke, saj dodajanje gama-linolenske kisline topikalno spodbudi celjenje ekcemov. Ravno zato sta olje dvoletnega svetlina in borečevo olje vključeni v Skinfairytale linijo proti atopijskemu dermatitisu. Ta olja najdete v izdelkih AtopicCream, AtopicBalm in Renew Cream.

ATOPIC BALM

Renew cream

ATOPIC CREAM

Minerali in vitamini

Primanjkljaj mineralov igra pomembno vlogo pri razvoju atopijskega dermatitisa. Običajno bolnikom primanjkujejo predvsem mikroelementi, kot sta cink in selen. Pomanjkanje cinka je povezano z oslabljenim celjenjem ran.

Oksidativni stres je še en patofiziološki dejavnik, ki prispeva k razvoju dermatitisa. Do sedaj so v študijah testirali ali bi lahko zatiranje oksidativnega stresa z dodatkom antioksidantov, kot so vitamini A, C in E lahko bilo učinkovito. Predvsem vitamina C in E ščitita pred škodljivim vplivom prostih radikalov. Glede na to, da je barierna funkcija kože pri atopijskem dermatitisu zelo oslabljena je oslabljena tudi zaščita pred škodljivim vplivom radikalov. Iz tega razloga se priporoča uživanje vitamina C in E, za povečanje antioksidativne zaščite telesa.

Katero prehransko dopolnilo je torej učinkovito pri lajšanju simptomov atopijskega dermatitisa?

Načeloma se pred uživanjem katerihkoli prehranskih dopolnil priporoča, da se najprej testirate ali vam določenega vitamina, minerala ali maščobne kisline sploh primanjkuje. V primeru, da vam ne primanjkuje npr. vitamina D ne morete pričakovati, da bo nadomeščanje izkazalo učinke. Na splošno si ne smete prehranskih dopolnil predpisovati sami, saj si s tem lahko naredite več škode, kot koristi. Tudi presežena količina vitaminov ali mineralov lahko ima stranske učinke. Zato v primeru, da si želite pri lajšanju simptomov atopijskega dermatitisa pomagati s prehranskimi dopolnili najprej naredite krvne teste, ki bodo pokazali koliko oziroma katerega vitamina/minerala vam sploh primanjkuje.

 

Blog nastal v sodelovenju z Cosmedoc.si

Iskreni do vas
in vaše kože
 • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
 • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
 • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
 • Naravno ne pomeni vedno varno!
  Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
 • #
 • #
 • #
 • #
 • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)