Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Predstavitev novih čistilcev za obraz

Najprej nekaj osnov…

Milo in sindet

Velikokrat uporabimo izraz ˝milo˝ za vse vrste čistilcev, a ta termin predstavlja določeno kemično strukturo. Mila nastanejo s postopkom saponifikacije, pri čemer maščoba reagira z bazično snovjo. Nastaneta pa sol maščobne kisline s čistilnimi lastnostmi ter glicerol. 

Še vedno je nekaj pristašev mila, vseeno pa se veliko bolje prodajajo druge oblike čistilcev, kot so recimo sindeti, saj imajo nižji pH in so posledično manj dražilni za kožo in ne odstranjujejo v takšni količini medceličnih lipidov (so nujni za dobro delovanje kožne bariere). 

Mila imajo po navadi pH med 9 in 10, medtem ko so sindeti formulirani s pH med 5,5 in 7, kar je veliko bližje nevtralnemu pH-ju kože. 

Milo

Milo zaradi visokega pH povzroči otekanje rožene plasti, kar omogoči neželeno globlje prodiranje mila v kožo, to pa lahko povzroči draženje ali srbenje kože. Hkrati pa milo med umivanjem povzroči, da je koža zelo navlažena, kar se zdi na prvi pogled idealno. Realnost pa je, da ko prenehamo z umivanjem, presežek vode izhlapi, rezultat tega pa je suhost kože in zategovanje. Neprijetno zategovanje je posledica, ki sledi, saj je milo zmanjšalo sposobnost beljakovin, da zadržijo vodo v koži. 

Sindeti

Sindeti so sintetični detergenti. Ti se ne pridobivajo s postopkom saponifikacije, ampak s kemijskimi postopki, pri katerih nastanejo snovi s čistilnimi lastnostmi. Prednost sindetov je, da lahko z reakcijo pridobimo tudi zelo blaga čistilna sredstva, primerna tudi za občutljivo kožo. Sindetom po navadi dodamo tudi vlažilne sestavine in rastlinska olja.

Tekoči čistilci – najpogostejša oblika 

Čistilci so v osnovi namenjeni odstranjevanju sebuma, znoja, ličil in drugih nečistoč. To dosežemo z uporabo površinsko aktivnih snovi, ki so sestavljene iz polarne ˝glave˝ in nepolarnega ˝repa˝. Polarni del veže hidrofilne (vodotopne) snovi in vodo, nepolarni del pa hidrofobne (topne v olju) snovi. V končni fazi odstranimo s čistilci z obraza tako snovi topne v vodi kot snovi topne v olju. 

Tekoči čistilci poleg površinsko aktivnih snovi vsebujejo še vlažilne sestavine, rastlinska olja in druge izvlečke, ki so dobrodošli naši koži.

Čiščenje

Dobro čiščenje je posledica dobrega ravnovesja med higieno kože in poškodbo pregrade rožene plasti. Ja, prav ste prebrali. Namreč, čiščenje poruši kožno pregrado in je interakcija med vodo, čistilcem in kožo. 

Zakaj pride do tega?

Površinsko aktivne snovi niso sposobne razlikovati med oljnimi komponentami in medceličnimi lipidi. Oljne komponente je potrebno očistiti. Medcelični lipidi pa so sestavni del kože in so nujni za ohranjanje kožne bariere. Teh lipidov pa ne želimo odstraniti, ker jih potrebujemo. Torej, če imamo agresiven čistilec, nam bo očistil sebum in druge snovi topne v olju, tudi medcelične lipide. Posledica je poškodba kožne pregrade in odvečna izguba transepidermalne vode. To vodi v spremenjeno delovanje rožene plasti in hitrejše odpadanje korneocitov. Mi to vidimo kot luskast videz, značilen za dermatitise z ekcemom.

Dvojno čiščenje

Tehnika, ki smo jo ˝prekopirali˝ od Japoncev in Južnokorejcev. Sestavljena je iz uporabe 2 vrst čistil oziroma 2-kratnega čiščenja. 

Najbolj pogosta praksa dvojnega čiščenja je:

 1. Faza: Čistilec na oljni osnovi. Lahko je čistilno olje, čistilni balzam, piling…
 2. Faza: Čistilec na vodni osnovi. Lahko je gel, losjon, pena…

Omenjen postopek je najpogostejši, saj v 1. fazi očistimo ličila, trdovratne formulacije z UV filtri in nečistoče, se pravi snovi topne v olju. V 2. fazi pa očistimo ostanke od 1. faze in poskrbimo, da vse temeljito speremo z obraza. Poanta dvojnega čiščenja je, da prvi korak olajša pot običajnega čiščenja. To najbolj opazimo, ko imamo kremo z zaščitnim faktorjem, tekočo podlago, puder v prahu…, se pravi več plasti. Zaradi dvojnega čiščenja pa ne dobimo občutka, da je odstranjevanje več plasti zamudno in/ali trdovratno. 

Lahko pa dvojno čiščenje pomeni tudi 2-kratno uporabo čistilca na vodni oziroma oljni osnovi, tukaj ni nekih pravil, ki se jih moramo držati, se je pa zgoraj omenjena praksa izkazala za najbolj uporabno. 

2 NOVA izdelka za čiščenje obraza

Pri Skinfairytale smo se odločili, da ponudimo izdelke za čiščenje kože, ki so primerni tudi za tiste, katerim je čiščenje prava nočna mora. Izbrali smo le najnežnejša čistilna sredstva, ki res minimalno posegajo v delovanje kožne bariere, rastlinske ekstrakte in vlažilce, ki bodo kožo pomirili in navlažili ter poskrbeli, da bo čiščenje kože čimbolj prijetno. 

SkinFairytale Cleansing Balm & Cleansing Gel

Izdelka sta:

 1. Primerna za vse tipe kože, tudi za občutljivo kožo in kožo nagnjeno k atopijskemu dermatitisu.
 2. Veganska.
 3. Brez silikonov in mineralnih olj.
 4. Brez alkohola, ki lahko izsušuje kožo.
 5. Brez dišav in eteričnih olj, ki lahko potencialno dražijo oči in/ali kožo.

1. Čistilni balm

SkinFairytale Cleansing Balm

Sestavine so v prvi vrsti dodane z namenom, da na kožo delujejo pomirjujoče, saj jo čistilci lahko potencialno razdražijo. Balm kože ne izsušuje, ampak jo nahrani in mehča. 

Zaradi formulacije in sestavin, ki jih vsebuje, temeljito očisti ličila, sončne kreme in nečistoče. 

Ekstrakt ovsa 

Pripomore k boljšemu delovanju kožne bariere in zaščiti kožo pred zunanjimi dejavniki. Deluje tudi antioksidativno, vlažilno in protivnetno. Ekstrakt ovsa je dodan tudi v Cleansing gelu.

Bisabolol

Deluje protivnetno in ga zato večkrat zasledimo v formulacijah, ki so namenjene celjenju ali občutljivi koži.  Deluje tudi kot močan antioksidant in zmanjša rdečico.

Skvalan 

Ima protivnetne lastnosti, ki zmanjšajo rdečico in otekanje. Skvalan je po sestavi podoben našemu sebumu in je zelo dobro ˝sprejet˝ s strani naše kože. Je pa to tudi odličen vlažilec, ki naredi kožo bolj sijočo in zdravega videza. 

Kako uporabiti izdelek?

Manjšo količino izdelka nanesete na suh obraz in nežno masirate, izdelek se vam bo stopil med prsti, vi pa boste videli, kako topi ličila. Dodate malo vode, da nastane mlečna emulzija in vse skupaj sperete z mlačno vodo. Prav zaradi tvorbe mlečne emulzije pa po čiščenju ne boste imeli mastnega občutka in boste obraz sprali brez problema. 

Če ne uporabljate ličil in/ali sončnih krem, uporaba izdelka ni nujna. 

2. Cleansing gel

SkinFairytale & Cleansing Gel

Primeren je za drugo fazo dvojnega čiščenja ali samostojno čiščenje. Nežno in temeljito očisti kožo, a je ne izsušuje. Sestavine v izdelku delujejo v prvi vrsti negovalno, vlažilno in protivnetno. 

Izdelek ne draži oči. 

Pantenol in alantoin

Zelo dobra vlažilca, ki delujeta tudi protivnetno. Pantenol izboljša elastičnost kože, jo zmehča in pomiri kožo nagnjeno k rdečici in/ali nagnjeno k ekcemom. Alantoin pa pripomore k celjenju in tudi pomirja kožo nagnjeno k draženju in ekcemom. 

Niacinamid

Zelo poznana sestavina za zrelo kožo in za kožo nagnjeno k aknam, a ga zaradi njegovih lastnosti s pridom uporabljamo tudi za druga stanja kože. Niacinamid namreč pripomore k izboljšanju nivoja vlage v epidermisu, saj preprečuje, da bi voda prekomerno izhlapevala iz kože. Deluje tudi protivnetno in pomirja razdraženo kožo, zato je še posebej primeren za občutljivo kožo. 

Kumaričin ekstrakt

Ekstrakt, ki kožo navlaži in jo pomirja. Njegova lastnost je tudi, da zmanjša zabuhlost, pomirja srbež in rdečico. Primeren pa je čisto za vse tipe kože. 

Ksilitol

Sladkorni alkohol, ki deluje vlažilno in pripomore k močnejši kožni barieri. Ima pa tudi pomembno vlogo pri normalizaciji keratinizacije. To pomeni, da se celice luščijo normalno, v roku 28 dni in ne prej, kot je to značilno za kožne spremembe kot so luskavica, atopijski dermatitis…

Kako uporabiti izdelek?

Lahko ga uporabite samostojno za jutranje čiščenje, ali po uporabi Cleansing balm-a. Izdelek nanesite na mokro kožo, vmasirajte in sperite z mlačno vodo. 

Kako naj izgleda moja rutina čiščenja?

Zjutraj: čistilni gel in potem nadaljujemo s preostalo rutino za nego kože. 

Zvečer: Čistilni balm + čistilno gel in potem nadaljujemo s preostalo rutino za nego kože. 

Še nekaj priporočil:

 1. Mila za obraz odsvetujemo, saj njihov pH preveč odstopa od pH na koži in ima lahko negativne posledice. 
 2. Pred čiščenjem si roke umijemo in uporabljamo mlačno vodo, po čiščenju kožo potapkamo s čistim robčkom ali brisačo. 
 3. Če smo bolj pozabljive narave, si postavimo čistila za obraz ob umivalnik in pod prho, da jih lažje opazimo in uporabimo. 


Literatura:

Draelos ZD: The science behind skin care: Cleansers. Journal of Cosmetic Dermatology. 2017: 1-7 

Lambers H, Piessen S, Bloem A, Pronk H, Finkel P: Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora. , 2006;28(5): 359–370

Cheong WK: Gentle cleansing and moisturizing for patients with atopic dermatitis and sensitive skin. Am J Clin Dermatol. 2009;10: 13-17

Iskreni do vas
in vaše kože
 • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
 • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
 • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
 • Naravno ne pomeni vedno varno!
  Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
 • #
 • #
 • #
 • #
 • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)